Klima v avtu: kdaj in kako jo uporabljati?

Pravilna uporaba klimatske naprave je ključna za vaše zdravje in vaš avtomobil.

Ko v poletni vročini sedete v razgret avto, si želite in pričakujete, da ga bo klima učinkovito in čim prej ohladila. Toda ali veste, kako klimatsko napravo pravilno uporabljati, da ne bi slabo vplivala na vaše počutje in delovanje vozila? Preberite nekaj praktičnih nasvetov za pravilno uporabo klime v avtomobilu.

Pravilna uporaba klimatske naprave je ključna v skrbi za vaše dobro počutje, zdravje in ne nazadnje tudi za funkcionalno stanje avtomobila. Zato je dobro vedeti, kdaj jo vklopiti in kdaj ne ter na kakšno temperaturo jo nastaviti.


Če so z vami v avtu otroci ali starejši, pa tudi živali, ki so občutljivejši za temperaturne spremembe, morate biti posebno pozorni pri nastavljanju jakosti in smeri hlajenja.


Klimatske naprave lahko v grobem delimo na ročne in avtomatske. Pri ročnih klimah morate sami nastaviti jakost ventilatorja in moč hlajenja, avtomatske pa vse delo opravijo same, vi le izberete želeno temperaturo v vozilu. Avtomatske so primernejše tudi zato, ker vam jih med vožnjo ni treba naravnavati. 


Uporaba klime po etapah vožnje 

Sledite kratkemu vodniku za pravilno uporabo klime in izvedite, na kaj morate biti pozorni v različnih etapah vožnje. Vedno morate upoštevati, kdo vse bo potoval z avtom, in glede na to primerno načrtovati odhod. Otroci, starejši in hišni ljubljenčki so za vročino še zlasti občutljivi, zato v teh primerih bodite prav posebej previdni. 

  • Pred odhodom na pot 

Ne glede na to, kateri tip klimatske naprave imate v avtomobilu, vozilo že pred vožnjo prezračite. Če imate možnost, ga na hitro premaknite v senčen prostor. Če nimate časa čakati deset minut, da se avtomobil v senci dobro prezrači, strokovnjaki svetujejo, da pred vožnjo vsaj za nekaj minut odprete avtomobilska okna in po možnosti tudi prtljažnik. S tem izpustite vroč zrak iz vozila in se bo to tudi kasneje, ko vključite klimo, hitreje ohladilo. 


Vročina izrazito obremenjujoče deluje na naše telo, zato si poskusite vzeti vsaj pet minut časa za zračenje avtomobila.


  • Začetek poti: 
Ko vključite klimatsko napravo, zaprite okna in dovod zunanjega zraka. Klimo torej nastavite tako, da notranji zrak kroži. S tem vročemu zunanjemu zraku preprečite, da bi vstopal v notranjost avtomobila in ga s tem vsakič znova segreval. Tako se bo zrak v kabini najhitreje ohladil na želeno temperaturo. Prevelike temperaturne razlike lahko povzročijo prehlade, sinusitise in glavobole. Optimalna temperatura, ki jo doseže klimatska naprava, naj bi bila med 21 in 23 stopinjami Celzija. Vendar pa morate to vrednost prilagoditi tudi zunanji temperaturi.


  • Vožnja: 
Pomembna je primerna nastavitev klimatske naprave, ki jo prilagajajte temperaturi ozračja. Strokovnjaki priporočajo, da naj razlika med zunanjo in notranjo temperaturo ne presega sedem stopinj Celzija. Tako poskrbite, da ob izstopu iz avtomobila vaše telo ne doživi temperaturnega šoka. 

  • Parkiranje: 

Vzemite si čas in poiščite primeren parkirni prostor, če je le mogoče, v senci ali garaži. Zelo smiselno je tudi, da vetrobransko steklo prekrijete z odbojno zaščito, ki bo poskrbela, da temperatura v avtomobilu ne bo naraščala tako hitro.


Steklo uničuje tudi vročina, posebno če so na njem že zimske mikropoškodbe od kamenčkov. Ob hkratni razgretosti in hladu zaradi delovanja klime se lahko poškodbe stekla razširijo.


Ključna pa je tudi pravilna usmeritev ohlajenega zraka. Ta ne sme pihati neposredno v vas ali druge potnike, temveč mora krožiti po kabini. Prezračevalne šobe morajo biti zato vedno usmerjene stran od glave in drugih delov telesa, torej v okna ali še bolj idealno v strop, od katerih se hladen zrak odbija v prostor. 


Klima in poraba goriva 


Pravilna nastavitev klimatske naprave je pomembna tudi za smotrn prevoz z avtomobilom, tako z vidika porabe goriva kot tudi vpliva na njegovo moč.

Pri nemškem klub ADAC so ugotovili, da vklopljena klimatska naprava v povprečju k porabi goriva prispeva od 10 do 15 odstotkov.


Avtomatske klimatske naprave porabijo bistveno manj goriva kot polavtomatske ali ročne. Račun za gorivo povišajo le za pet do šest odstotkov. Polavtomatske klime, pri katerih morate ventilator nastavljati ročno, sicer porabijo nekoliko več goriva, a so pri nakupu avtomobila tudi cenejše. Ročne klime pa porabijo nadpovprečno količino goriva predvsem v mestnem prometu, zunaj mesta pa manj.

Vzdrževanje klime


Dobro je, da še pred poletno sezono preverite delovanje klimatske naprave v svojem avtu. Glavni opozorilni znak, da vaša klima ni v dobri kondiciji, je, da notranjosti vozila ne shladi na želeno temperaturo ali sploh ne hladi. 

Klimatsko napravo naj strokovnjaki pregledajo vsaj na vsaki dve leti, če prevozite več kot 30.000 kilometrov na leto, pa je potreben letni servis.


Po servisu, pri katerem zamenjajo tudi filter, bo klimatska naprava delovala optimalno. Izognili pa se boste tudi neprijetnemu vonju in s tem povezanim nevarnostim, kot je razvoj različnih mikroorganizmov. 

In še zelo pomembno opozorilo: notranjost avtomobila se v vročini skokovito hitro segreje. Zato v vozilu nikoli ne smete puščati nikogar – ne otrok, ne hišnih ljubljenčkov ali starejših –, tudi če avto zapustite le za nekaj minut! 


Po podatkih AMZS se pri samo 20 stopinjah Celzija notranjost avtomobila v eni uri na soncu ogreje do 46 stopinj Celzija.


Temperatura v avtomobilu torej lahko nevarno naraste tudi v ne poletnih mesecih. Poleti pa se zlahka dvigne do 70 stopinj Celzija. 


Zaradi visoke temperature lahko pri potnikih v razgretem avtomobilu pride do toplotnega udara, v najhujših primerih pa lahko nastopi celo smrt. Zato pazite nase in na druge, klimatsko napravo pa uporabljajte potnikom in avtomobilu prijazno. 

Avtomobilsko steklo je posebno občutljivo pri ekstremnih zimskih in poletnih temperaturah. Da vas njegova poškodba ne bo udarila po žepu, izberite primerno zavarovanje avtomobila. Sklenete ga lahko tudi na spletu.
avtomobilsko zavarovanje, avto, varna vožnja
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.