Triglav Vreme: Kako ravnati, ko pritisne vročina

Preberite nasvete, s katerimi se boste lažje spopadli s poletno vročino.

Vročina je ena od največjih poletnih nadlog. Dlje ko traja, težje prenašate njene negativne učinke. Tem se ne morejo izogniti niti živali niti okolje. Z upoštevanjem preventivnih ukrepov pa jih lahko ublažite. Ste seznanjeni z njimi?

V vročem poletju ste bolj utrujeni, koncentracija vam popušča in vaše odzivanje je upočasnjeno. Še posebej so v vročini ogroženi bolniki, starostniki, majhni otroci in ljudje s prekomerno telesno težo.

 

Vročina lahko povzroči huda zdravstvena stanja. Če pri komer koli opazite motnje zavesti, slabost, omotičnost, bruhanje in glavobol, takoj poiščite zdravniško pomoč.

 

Z upoštevanjem naslednjih nasvetov se boste lažje spopadli z vročino:

 

 • Najučinkovitejši način, da se ohladite, je potenje. Zato je nujno, da izgubljeno tekočino nadomestite. Najbolje je piti vodo ali čaj ter negazirane in nesladkane napitke. Odrecite se alkoholu. Omejite uživanje kave in pravega čaja. Pijače ne uživajte zelo hladne, da ne povzroči želodčnih krčev.
 • Uživajte lahko hrano. Hrane ne puščajte zunaj, vedno jo pospravite v hladilnik. Še posebej previdno ravnajte z mesom, jajci in mlečnimi izdelki. Pri teh živilih je v vročini večja možnost razmnoževanja bakterij.
 • Uporabljajte lahka in zračna oblačila svetlih barv iz bombaža ali lana.
 • Dejavnosti na prostem opravite zjutraj in pozno zvečer.
 • Izogibajte se povečanim fizičnim naporom, kot so košnja trave, tek in vzdrževalna dela.
 • Uporabljajte senčnike in drugo zaščito pred neposrednimi sončnimi žarki.
 • Da se telo vsak dan povsem odpočije od vročine, se več ur zadržujte v okolju, ki toplotno ni obremenjujoče.
 • Na prostem se čim več zadržujte v senci.
 • Ponoči in zjutraj temeljito prezračite bivalne in delovne prostore.
 • Podnevi zastirajte okna, da preprečite segrevanje prostorov. Po potrebi prostore hladite s klimatsko napravo.

 

Na povečano temperaturno obremenjenost opozarja tudi mobilna aplikacija Triglav Vreme.

 

Previdno v vozilo

 • Pred začetkom vožnje vozilo dobro prezračite in ohladite. Med vožnjo uporabljajte prezračevanje vozila oziroma klimatsko napravo. Hlajenja ne nastavite na previsoko stopnjo – razlika med zunanjo in notranjo temperaturo naj ne bo prevelika. Tako boste preprečili medtemperaturni šok, ki ga telo doživi ob prehajanju iz vročega okolja v ohlajeno.

 

Priporočljiva maksimalna razlika med zunanjo in notranjo temperaturo je okrog 8° C. Preverite, kako so temperaturne razlike neugodne tudi za avtomobilsko steklo.

 

 • Če vozilo parkirate na soncu, prekrijte vetrobransko in zadnje steklo ali armaturno ploščo.
 • Otrok in živali nikoli ne puščajte samih v zaprtem vozilu.
 • Na daljšo pot se odpravite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Med potjo se večkrat ustavite in osvežite.

 

Vročino še težje prenašajo živali

Domače živali in hišni ljubljenčki v vročini potrebujejo več pitne vode kot sicer. Ob vročem vremenu se poslabšajo tudi razmere v hlevih, še posebej, če je v njih veliko živali. Poskrbite, da bodo primerno prezračeni.

 

Da bo poletje prijetno tudi za vašega štirinožca, si preberite, kako poskrbeti, da vročina za psa ne bo pasja.

 

Izogibajte se močnemu soncu

Poleti je še posebej ob jasnem vremenu in sredi dneva največje UV-sevanje. V višjih predelih je nekoliko močnejše kot v nižinah.

 

Pri UV-indeksu med vrednostma 7 in 9 je izpostavljenost UV-žarkom velika, pri vrednostih 10 in več pa je najbolje, da se soncu sredi dneva izognete. Spremljajte dnevne napovedi o predvidenem UV-sevanju na spletni strani ARSO.

 

Med 11. in 16. uro se izogibajte soncu. Ustrezno se zaščitite s primernimi oblačili, sončnimi očali, senčili in zaščitnimi kremami.

 

Normalno občutljiva koža brez zaščite pordi v 40 minutah, občutljiva pa že v 20 minutah.

 

Z vročino tudi povečan ozon

V poletnih mesecih je lahko povečana tudi koncentracija prizemnega ozona v ozračju. Prizemni ozon je plin, ki nastane pod vplivom sončne svetlobe iz emisij hlapljivih organskih zmesi (ogljikovodikov) in dušikovih oksidov.

 

Pri starejših in pri fizično bolj aktivnih, zlasti pa pri otrocih se lahko pojavijo oteženo dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje in pekoč občutek v očeh.

 

Ozon v povečani koncentraciji v ozračju nima vonja. Pogosta izpostavljenost ozonu lahko povzroči resne zdravstvene težave.

 

Največje koncentracije prizemnega ozona v ozračju so v zgodnjih popoldanskih urah, najmanjše pa v drugem delu noči.

 

Upoštevajte nekaj ukrepov:

 

 • Spremljajte podatke o koncentracijah prizemnega ozona v ozračju na spletni strani ARSO. Opozorilna vrednost koncentracije ozona znaša 180 μg/m3.
 • Da bi se izognili negativnim učinkom ozona na dihala, se predvsem popoldne ne zadržujte dolgo na prostem. Fizične aktivnosti opravite zjutraj in zvečer.
 • Objekte prezračujte ponoči in zjutraj. Ob velikih koncentracijah ozona ne odpirajte oken in vrat, saj so koncentracije v prostorih navadno manjše kot zunaj.

 

Obisk gora

V gore pojdite ustrezno pripravljeni in opremljeni. Neizkušenim in fizično slabše pripravljenim obisk gora v vročih dneh odsvetujemo.

 

Na pot se odpravite zgodaj zjutraj. S seboj imejte dovolj tekočine, najbolje vode.

 

Vremenske razmere v gorah lahko spremljate z aplikacijo Triglav Vreme.

Pomislite tudi na okolje

 • Rože, nasade in vrtnine zalivajte zjutraj ali po sončnem zahodu.
 • Poleti je povečana požarna ogroženost naravnega okolja, zato ne kurite na prostem. Če kljub temu na prostem uporabljate odprt ogenj, kurite dovolj daleč od zgradb ali gozda, pri sebi pa imejte dovolj vode. Po končanem kurjenju ogenj temeljito pogasite.
 • Ob vročinskem valu in suši se vodnatost vodnih virov postopno zmanjšuje. Izogibajte se pranju vozil, polnjenju bazenov in čezmernemu zalivanju vrtov.
 • Vodo iz vodovodnega sistema, ki je motna oziroma slabše kakovosti, pred uporabo prekuhajte.

 

Če je oskrba s pitno vodo iz javnega vodovodnega omrežja poslabšana ali celo prekinjena, za informacije o razmerah pokličite pristojno organizacijo, ki upravlja vodovodni sistem, ali telefonsko številko za klic v sili 112.

 

Preberite še: Kako ukrepati ob nevihti?

 

Foto: Tamino Petelinšek /STA

vremenski pojavi, preventiva, škodni primer, poletje, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.