Počitnice z avtodomom

Praktični nasveti za najem in brezskrbno popotovanje z avtodomom.

Popotovanje z avtodomom so sanje vsakega ljubitelja kampiranja in odkrivanja zanimivih krajev. Nekateri si avtodom kupijo, drugi se pa odločijo za najem avtodoma. Ker ta ni običajno vozilo in poleg voznega dela vključuje tudi bivalni del, kuhinjo in kopalnico, smo pripravili nekaj nasvetov, ki jih je dobro upoštevati pri najemu avtodoma in samem popotovanju.

1. Število oseb in načrt potovanja

Pred najemom avtodoma je dobro vedeti, koliko oseb bo potovalo, saj je od tega odvisna velikost oziroma tip avtodoma, ki ga boste najeli. Kombiji oziroma vani so primerni predvsem za pare ali družine z enim otrokom, večji avtodomi pa so primerni za štiri do šest oseb.

 

Bodite pozorni na število sedežev in ležišč, saj ni nujno, da je število enako. Kombiji imajo pogosto štiri sedeže in samo dve ležišči, avtodomi pa imajo lahko pet ali šest sedežev in le štiri ležišča.

 

Dobro je tudi vedeti, koliko časa boste na poti. Za daljše potovanje boste namreč potrebovali več stvari, kar pomeni, da je priporočljivo najeti avtodom, ki ima večji prtljažni prostor. Pri načrtovanju potovanja morate vedeti, da z avtodomom potujete počasneje kot z osebnim avtomobilom, zato si izberite primerno dolžino poti, da boste tudi kaj videli in uživali v novih dogodivščinah.

 

2. Najem avtodoma cena naj ne bo edini kriterij

Cena najema je seveda pomemben faktor pri najemu avtodoma, vendar naj ne bo najpomembnejši. Pri avtodomu je veliko stvari, ki se lahko pokvarijo med potovanjem, zato izberite avtodom, ki bo novejšega letnika z manj prevoženimi kilometri, ob tem pa preverite, ali je vozilo redno servisirano in ali vam najemodajalec zagotavlja pomoč oziroma asistenco v primeru okvare tudi v tujini.

 

Pred najemom avtodoma preverite, kako je vozilo zavarovano.

 

Preverite skupno ceno najema, ki ob dnevni ceni najema vključuje tudi vse prevožene kilometre, pripravo vozila, zaključno čiščenje, ureditev vseh potrebnih dokumentov in dodatnih zavarovanj. Ne pozabite na strošek varščine, ki je namenjena pokrivanju stroškov morebitnih poškodb, ki jih zavarovanje ne krije. Šele na podlagi končne cene lahko primerjate ponudbe najema avtodomov.

 

Če boste avtodom najeli pri podjetju, ki se s tem redno ukvarja, boste kot potrošnik zagotovo bolje zavarovani. Podjetje mora spoštovati številne potrošniške zakone, saj ga drugače lahko doleti visoka kazen, najemnik pa se lahko v primeru težav obrne na inšpekcijo.

 

3. Prevzem avtodoma

Če boste avtodom najemali prvič, si za prevzem vozila vzemite nekaj več časa in od najemodajalca zahtevajte, da vam pokaže vse potrebne stvari. Pomembno je, da veste osnovne mere vozila (višina, širina, dolžina), kje so vsi priključki za polnitev sveže vode in izpraznitev odpadne vode, kako se izprazni kaseta s fekalijami in doda potrebne kemikalije za ponovno uporabo, kako se upravlja s plinom in kaj je potrebno storiti v primeru prazne jeklenke.

 

Pomemben podatek je tudi poraba elektrike v bivalnem delu in kaj storiti, če pride do izpraznitve akumulatorjev. Ponudnik avtodoma naj vam pokaže uporabo kuhinje, kopalnice, klime oziroma ogrevanja ter postavljanje in zlaganje tende, če jo vozilo ima.

 

Preverite dodatno opremo, ki jo potrebujete za uporabo avtodoma. Sem sodijo električni podaljšek in adapter za priključitev na električno omrežje v kampih ali na postajališčih za avtodome, cev za vodo, izravnalne zagozde, kamping miza in stoli, posoda, jedilni pribor …

 

Ob prevzemu vozila si oglejte vse morebitne poškodbe na avtodomu, preverite stanje motorja (olje, hladilna in zavorna tekočina), pnevmatike in tlak v njih ter zapišite količino goriva in plina, da ne bo težav ob vračilu vozila.

 

Preverite veljavnost vseh dokumentov (prometno dovoljenje, zavarovalna polica, veljavna asistenca, mednarodna karta za zavarovanje motornega vozila oziroma zelena karta). Z najemodajalcem podpišite pogodbo o najemu, ki jo morate imeti s seboj, saj je to dokaz, da vam lastnik vozila dovoljuje uporabo.

 

4. Prvi kilometri naj bodo še posebej previdni

Avtodom se od osebnih vozil razlikuje tako po skupni teži kot tudi po širini, višini in dolžini, zato je vožnja drugačna. Zavorne poti so daljše, vozilo se v zavojih precej bolj nagiba, zaradi velikih površin je avtodom tudi precej bolj občutljiv na sunke vetra. Upoštevajte višinske ali širinske omejitve pri vožnji skozi podvoze ali čez mostove. Še posebej bodite previdni pri parkiranju in naj vam ne bo nerodno, da vam pri tem pomaga sovoznik, če vozilo ni opremljeno z dodatno kamero.

 

Na ovinkastih cestah bodite previdni, saj ima avtodom precej daljšo medosno razdaljo. Tako morate v zavoj vstopiti precej bolj na široko, drugače boste zadnjim notranjim kolesom zadeli robnik ali zdrsnili na bankino.

 

Če boste po tujini uporabljali avtoceste, potem je pomemben podatek, da avtodomi sodijo v 2. cestninski razred, kar pomeni od 10 pa tudi do 60 % višje cene cestnin, prav tako pa so dražji tudi trajekti.

 

V primeru prometne nesreče ali okvare vozila takoj pokličite najemodajalca in se z njim posvetujte, kaj storiti. V primeru nesreče z drugim vozilom morate obvezno izpolniti evropsko poročilo, če povzročitelj ne želi priznati krivde morate poklicati policijo, enako tudi v primeru, če to zahteva najemodajalec.

 

5. Kje prenočevati z avtodomom

Izbirate lahko med postajališči za avtodome ali kampi. Prenočevanje na neoznačenih mestih ali avtocestnih postajališčih odsvetujemo predvsem zaradi varnosti. Nepridipravi točno vedo, da imate na potovanju z avtodomom s seboj tudi vrednejše stvari (fotoaparati, računalnik, denar …), okradejo vas lahko tudi med spanjem.

 

Pri postajališčih morate biti previdni, saj niso vsa opremljena z možnostjo oskrbe avtodoma. Pomagate si lahko z različnimi mobilnimi aplikacijami, kje so vpisani podatki o opremljenosti, ob tem pa so uporabniki dodali tudi svoje komentarje. Pazite na časovne omejitve, saj so cene postajališč večine vezane na 24-urno parkiranje avtodoma in v primeru, da prekoračite ta rok, plačate polno ceno za dodaten dan.

 

Parkiranje na postajališču ni enako kampiranju, saj je namenjeno le prenočevanju oz. počitku, ne postanku z mizo in stoli.

 

Kampi so najbolj varna oblika prenočevanja in jo priporočamo v primeru, ko boste v nekem kraju ostali dlje časa. Običajno ima vsak kamp prostor, kjer je možna oskrba avtodoma (voda, fekalije), s priklopom na elektriko pa zopet napolnite izpraznjene akumulatorje. Nekateri kampi imajo tudi polnilnice plina. Kampi nudijo tudi dodatne storitve od otroški igral, športnih igrišč, urejenih plaž, bazenov, do trgovin in restavracij.

 

Ceno kampiranja si lahko znižate z uporabo različnih kamping kartic, npr. kamping kartice Avtokampi.si, ki je brezplačna in velja po Sloveniji, na Hrvaškem in v BiH. Podobno so na voljo kartice ACSI, CCI, CKE, nekatere so dostopne brezplačno, druge so plačljive.

 

6. Koristni naslovi za lažje načrtovanje potovanja

Avtokampi.si: informacije o kampih in postajališčih v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Črni gori.

 

Camping.info: informacije o kampih po Evropi.

 

Campercontact.com: postajališča za avtodome, obstaja tudi mobilna aplikacija.

 

Park4night.com: postajališča za avtodome, obstaja tudi mobilna aplikacija.

potovanja, avto, varna vožnja, avtomobilsko zavarovanje, zavarovanje avtodoma, prosti čas, dopust
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.