Kaj pomenijo opozorilne lučke na armaturni plošči?

Opozorilne lučke na armaturni plošči so z razlogom obarvane kot semafor.

Tako kot za mobilne telefone lahko tudi za osebne avtomobile trdimo, da so postali pametni. Armaturne plošče so postale digitalizirane, količina podatkov, prikazana na zaslonih, pa iz dneva v dan večja. Hkrati vse novosti v avtomobilih niso vezane zgolj na udobje, pač pa tudi na varnost potnikov in delovanje avtomobila samega. Ta pa še vedno ni neuničljiv in zagotovo se je vsakomur že zgodilo, da je med vožnjo doživel okvaro katerega izmed sistemov. Na to ga je opozoril avtomobil z opozorilno lučko na armaturni plošči.

Opozorilne lučke na armaturni plošči so v štirih barvah

V grobem so luči na armaturni plošči razdeljene podobno kot na semaforju: rdeče, rumene in zelene. Tem moramo dodati še modro barvo. Včasih je bil v modro barvo obarvan zgolj znak za vklopljene dolge luči. Danes se modra barva pojavi na armaturni plošči v nekaterih avtomobilih, ki nimajo merilnika temperature hladilne tekočine. V tem primeru modra luč sporoča, da je motor še vedno hladen in da agresivna vožnja ni priporočljiva.

 

Zelena luč označuje pozicijske in/ali zasenčene sprednje žaromete, občasno pa je lahko v uporabi kot indikator prižganega tempomata ter aktiviran sistem start/stop.

 

Preostanejo nam torej le še rdeče in rumene opozorilne luči. Te tudi danes, v času digitalnih armaturnih plošč, kjer so možnosti za ustvarjanje podob in grafik bolj kot ne neomejene, še vedno ohranjajo nekdanjo podobo. Razlog za to je povsem preprost: da bi jih kar najhitreje prepoznali.

 

Pa vendarle, menite, da poznate vse opozorilne luči na armaturni plošči, njihov pomen in še bolj pomembno: kako ukrepati v primeru, da se katera izmed njih prižge?

 

Pomen rumenih lučk na armaturni plošči

Če se torej vrnemo k primerjavi s semaforjem in nekoliko posplošimo zadevo, lahko rečemo, da rumena luč na armaturni plošči opozarja na nek problem, vreden pozornosti, ki pa ne zahteva takojšnjega ukrepanja.

 

V to kategorijo spadajo na primer indikator za prazen rezervoar goriva, indikator za prenizek tlak v pnevmatikah, nedefinirana težava motorja oziroma pogonskega sklopa, pregorela žarnica in nedelujoč/izklopljen sistem za nadzor stabilnosti vozila.

 

Jasno, nekatere izmed teh napak lahko odpravite sami, za odpravo drugih mora vozilo pregledati  strokovnjak, vendar pa ni potrebe po naročanju avtovleke.

 

Pomen rdečih lučk na armaturni plošči

Zadnja skupina opozorilnih lučk, ki terja takojšnjo pozornost, pa je rdeče barve. Te vas lahko opozarjajo na bolj resne zaplete sistemov. Nabor napak pa je izredno pester.

 

Katerakoli rdeča lučka opozarja na napake, ki bi lahko pomenile tveganje za nepopravljivo škodo na avtomobilu oziroma nevarnost za zdravje potnikov.

 

Rdeče barve je tako na primer opozorilo za nepripet varnostni pas, opozorilo za odprta vrata in tako dalje.

 

Opozorilne lučke, ki jih ne smete prezreti

Pri večini avtomobilov so takšne luči naslednje:

Pravokotnik s simboloma '+' in '-'

Lučka opozarja na težave s pomanjkanjem elektrike. Kaže avtomobilski akumulator in pomeni, da v akumulatorju ni dovolj napetosti.

Razlogov za to je lahko več. Najpogostejši razlog je starost akumulatorja, ki sčasoma izgubi svojo zmogljivost, včasih pa lahko sami povzročite nevšečnosti s prenizko napetostjo, ker pozabite ugasniti radio ali luči v času mirovanja vozila. Enak simbol lahko pomeni tudi težave z napajanjem akumulatorja. Največkrat se to zgodi zaradi okvare alternatorja, zaradi česar je nujen takojšen obisk servisne delavnice.

 

Simbol termometra v tekočini

Optimalna delovna temperatura motorja, ki se večinoma giblje okrog 90 stopinj Celzija, je ključna za njegovo zanesljivo delovanje. Odstopanja od nje pa so milo rečeno nezaželena, a na krajši rok vseeno sprejemljiva.

 

Opozorilo za previsoko temperaturo nakazuje na težave v hladilnem sistemu, največkrat zaradi pomanjkanja hladilne tekočine v sistemu.

 

Razlogov za to je lahko več, od počenih cevi hladilnikov za vodo pa vse do poškodovanega tesnila pokrova motorja. Ne glede na razlog, morate vozilo čimprej ustaviti na primernem mestu in poklicati asistenco, ki ga bo odpeljala v servisno delavnico.

 

Simbol posodice za olje, ki kaplja

Naloga olja je podmazovanje motornih komponent, premajhna količina pa lahko tako povzroči preveliko trenje v motorju in naposled njegovo odpoved.

 

Razlogi za pomanjkanje so različni: že omenjena poškodba tesnila pokrova motorja, izrabljeni batni obročki, slabo zatesnjen čep za menjavo izrabljenega olja ali karkoli drugega.

 

Obisk delavnice je obvezen, še najbolje s pomočjo asistence, razen če je razdalja kratka, v avtu pa se vam slučajno skriva kakšen liter olja.

 

Rdeč krog, okrog katerega se nahaja šest črt, po tri na vsaki strani

Ta simbol pomeni okvaro zavornega sistema, ki sicer ne vpliva na delovanje motorja, vendar pa ji z vidika varnosti nujno morate posvetiti največ pozornosti. Tako kot pri preostalih napakah je tudi tu razlogov za vklop opozorilne lučke lahko veliko. A čeprav je avtomobil teoretično še vozen, vam nadaljevanje poti skrajno odsvetujem.

Trikotnik s klicajem

Pogosto se prižge tudi rdeč ali rumen trikotnik s klicajem. Ta simbol vam sporoča, da je nekaj narobe z enim od sistemov v vašem vozilu. Največkrat se prižge takrat, ko za sistem, s katerim so težave, ni posebej nastavljene lučke. V računalniku avtomobila poskusite preveriti, kje se nahaja napaka in ustrezno ravnajte. 


Na koncu si zapomnite, da so opozorilne lučke na armaturni plošči razdeljene v štiri kategorije, pri čemer tiste, obarvane z rdečo barvo, od vas zahtevajo takojšnje ukrepanje. A nikar ne spreglejte vseh ostalih, saj znajo voditi k še večjim težavam. In če se vam zgodi, da pozabite, kaj katera izmed njih pomeni, preglejte navodila za uporabo avtomobila. Tam bo njihova naloga podrobno opisana, vi pa boste vedeli, kako ukrepati ob prižigu vsake izmed njih.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Bodite vedno pripravljeni na nepredvidljivo. Naročite si svoj brezplačno izvod Voznikovega vodnika ob prometni nesreči.
avto, avtomobilsko zavarovanje, sklepanje zavarovanj, varna vožnja, potovanja, avtomobilska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.