Prednosti zavarovanja AO plus za motorista

Hude telesne poškodbe motoristov pustijo posledice. Kako pomaga zavarovanje AO plus za motorista?

Po navajanju reševalcev je motorist ob nesreči kar 13-krat bolj ogrožen kot voznik avtomobila. Voznika avtomobila vsaj deloma varujejo karoserija avta, varnostni pas in zračne blazine. Motorista zgolj čelada in kombinezon. Na motoristovo telo zato delujeta ves pojemek sil in naletna teža neposredno.

Poškodbe motoristov imajo lahko hude posledice

Povprečno je v zadnjih petih letih na slovenskih cestah vsako leto umrlo 23 motoristov. Po podatkih Agencije za varnost prometa so motoristi v kar dveh tretjinah nesreč, v katere so vpleteni, tudi sami povzročitelji.

 

Padci in trčenja imajo za motorista lahko hude posledice. Kadar pride do trčenja, se pogosto motoristovo telo najprej zadane v sam motor. To lahko povzroči tope poškodbe prsnega in trebušnega dela z močnimi notranjimi krvavitvami. To je tudi eden izmed razlogov, da motorist umre, še preden na kraj nesreče prispe reševalna ekipa. Šele na drugem mestu so poškodbe glave, sledijo pa poškodbe hrbtenice, okončin in druge poškodbe.

 

Najbolj nevarno je čelno trčenje v tovornjak, manj v avto. V trenutku, ko se trčenju z avtom ne bo dalo izogniti, naj se motorist v sedlu dvigne in tako poleti nad oviro in ne neposredno vanjo, učijo na delavnicah varne vožnje za motoriste. Nevarna so še trčenja v varovalno ograjo, drogove, stebre … 

 

Pred nesrečami na motorju se ne da poponoma zaščititi. Motoristični inštruktorji in strokovnjaki Vojko Safran, Peter Kavčič in Mitja Gustinčič pa so si edini v tem, da je marsikatero nesrečo mogoče preprečiti ali se ji izogniti, če je motorist dobro psiho-fizično pripravljen, čimbolj izkušen in da »vozi po pameti«.

 

Kaj sledi padcu?

Telesne poškodbe, dolga rehabilitacija, invalidnost, nezmožnost za delo ali celo smrt in prizadetost najožjih družinskih članov … posledice padca ali trčenja z motorjem so lahko hude, nepredstavljive. Pa vseeno je dobro, da se jih zavedate in se znate realno soočiti z njimi. Pomislite tudi na zaščito, kot je na primer zavarovanje AO plus.

 

AO plus krije škodo za telesne poškodbe motorista, če je ta povzročitelj nesreče in je v nesreči poškodovan.

 

Če se boste v prometni nesreči, ki ste jo sami povzročili, poškodovali, vam bo zavarovalnica povrnila škodo. V primeru smrti pa bo škoda povrnjena svojcem.

 

Nezgodno zavarovanje ali zavarovanje AO plus?

Mnogi vozniki in motoristi razmišljajo, zakaj bi sklenili AO plus, če so že nezgodno zavarovani?

 

Tudi prometna nesreča je namreč vrsta nezgode in se tako kot zdrs, vbod, udarec, padec ipd. šteje za nenaden, nepredviden in od vaše volje neodvisen dogodek.

 

Z nezgodnim zavarovanjem se lahko zavarujete za naslednje nevarnosti zaradi nezgode do dogovorjene zavarovalne vsote:

  • nezgodna smrt,
  • trajna invalidnost,
  • dnevna odškodnina za čas, ko zaradi nezgode niste sposobni opravljati rednega dela,
  • nadomestilo za bolnišnični dan za vsako prenočitev v bolnišnici zaradi zdravljenja,
  • stroški zdravljenja, ki ste jih morali plačati sami.

 

Pri nezgodnem zavarovanju se dnevna odškodnina in morebitna ugotovljena invalidnost določita na podlagi zdravstvene dokumentacije in ocene zdravnika cenzorja, ki poda oceno invalidnosti skladno z zavarovalno pogodbo.

 

Kakšne so prednosti zavarovanja AO plus v primerjavi z nezgodnim zavarovanjem?

Prva prednost zavarovanja AO plus so kritja.

 

Pri zavarovanju AO plus so v kritje vključene telesne poškodbe, a to ne le poškodbe, ki imajo za posledico trajno invalidnost, kot je to pri nezgodnem zavarovanju, pač pa tudi telesne poškodbe, ki ne puščajo trajne invalidnosti.

 

Poleg tega pa so v kritje AO plus vključene tako telesne bolečine kot duševne bolečine zaradi zmanjšanja telesnih aktivnosti. Pri zavarovanju AO plus se namreč upošteva, kako bo poškodba vplivala na kakovost življenja. Morda zaradi poškodbe ne boste mogli več opravljati svojega poklica, ali boste morali opustiti prostočasne aktivnosti. Zavarovanje AO plus upošteva tudi, kako vi sami občutite posledice poškodovanosti.

 

Ker gre pri zavarovanju AO plus za odgovornostno zavarovanje, uveljavljanje zavarovalnine poteka preko pravne obravnave. Zato je ob oddajanju odškodninskega zahtevka pomembno, da poškodovanec natančno opiše vse telesne, duševne in morebitne finančne posledice nezgode.  Zavarovalnina, ki jo poškodovanec prejme, mora ustrezati zavarovalninam, ki jih slovenska sodna praksa dosoja za podobne primere.

 

Druga prednost pa je višina zavarovalne vsote. Pri AO plus znaša maksimalen znesek, ki vam ga lahko zavarovalnica povrne, 100.000 evrov.

 

Zavarovalno vsoto se da ob doplačilu povečati na 500.000 oziroma na 1.000.000 evrov.

 

Vendar zavarovanje ne krije odrgnin in udarnin. Zato poskrbite, da imate kvaliteten kombinezon, dobro čelado, želvo, rokavice, ščitnike in drugo motoristično opremo, ki ščiti pred lažjimi poškodbami. Dodati je treba, da zavarovanje AO plus obravnava le nematerialno škodo, zato v kritje niso vključene poškodbe ali uničenje motoristične obleke in opreme.

 

Če ste nezgodno že zavarovani, je to dobra finančna zaščita za nezgode, ki se lahko zgodijo kjerkoli in  kadarkoli. Zavarovanje AO plus za motoriste pa je oblikovano posebej za primere prometnih nesreč, v katerih se poškoduje motorist. Zato priporočamo, da ne razmišljate ali ali, pač pa sklenete obe zavarovanji. Velja namreč, da lahko ob prometni nesreči uveljavljate obe zavarovanji in če obstaja kritje, boste dobili izplačilo po obeh policah. 

 

Vse o ostalih zavarovanjih za motor in motorista pa najdete v članku Enostaven vodič za zavarovanje motorja.

motorno kolo, varna vožnja, zavarovanje motornih koles, nezgodno zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim motorjem, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.