Da bo (avto)dom na cesti varen

Počitniški kilometri v hiši na kolesih zahtevajo znanje in izkušnje.

Vožnja z avtodomom, ki z dolžino, širino, višino in težo krepko presega osebni avto ali potniški dostavnik, zahteva vsaj nekaj izkušenj oziroma zavedanje, da je avtodom po voznih lastnostih v resnici bližje tovornemu vozilu kot pa avtu. Nasvete za varno vožnjo in potovanje z avtodomom deli Jure Gregorčič.

Vsak, ki razmišlja o nakupu ali najemu avtodoma, se bo na svojih poteh hitro soočil tudi z vozniškimi izzivi, ki jih doslej ni bil vajen:

 

  • s premagovanjem ozke ceste s skoraj pol metra širšim vozilom,
  • z omejenim pogledom v vzvratnih ogledalih,
  • z neprijetnim presenečanjem zaradi bočnega vetra,
  • z zaviranjem v sili z daljšo zavorno potjo,
  • s krmiljenjem z odkloni zadnjega dela zaradi dolgih previsov,
  • pa tudi s strmimi spusti, na katerih lahko hitro zasmrdijo” zavore.

 

Vožnja z avtodomom zahteva dodatno previdnost

Vozniki avtodomov se na svojih popotovanjih srečujejo z različnimi vrstami cest - od širokih avtocest, mestnih ulic do gorskih prelazov. Izziv so zagotovo tudi ozki uvozi na kamp parcele in parkiranje pod vejami borovcev. Ne gre pozabiti, da 6 ali 7 metrov dolg ter dobre 3 metre visok avtodom zahteva svoj prostor pri obračanju ali parkiranju. Zato lahko brez izkušenj hitro pride do neljubih dogodkov, tudi zaradi najbolj banalnih napak. Pozabljen zapah na vratih hladilnika bo v prvem ovinku krepko zapletel počitnice, nepospravljena stopnica ali spregledan znak za omejitev višine pa lahko pomenita že zelo resno nesrečo.

 

Zavedati se je treba tudi, da je spanje na posteljah varno le, ko je avtodom parkiran, med vožnjo pa morajo vsi potniki sedeti na svojem sedežu in morajo biti pripeti z varnostnim pasom.

 

Poseben izziv je tudi prtljaga. Avtodom ima veliko prostora, a razmeroma majhno nosilnost.

 

Ob pomanjkanju izkušenj svetujem še več previdnosti in izbiro lažjih poti brez ozkih cest prek najbolj zahtevnih gorskih prelazov.

 

Če pa se z avtodomom odpravljate tudi na smučanje ali na potovanja, ki bodo vključevala etape po slabših cestah, pa je treba veliko pozornosti nameniti tudi pnevmatikam. Te morajo imeti ustrezno nosilnost (z ojačanimi bočnicami) in ustrezen zimski profil, pomemben pa je tudi pravilen tlak.

 

Če ste avtodom kupili pred kratkim ali pa o nakupu še razmišljate, v članku Kupili smo avtodom najdete še več nasvetov za vožnjo, vzdrževanje in zavarovanje avtodoma.

 

V posnetku si oglejte nekaj ključnih nasvetov za varno vožnjo z avtodomom, ki jih deli izkušeni AMZS-jev inštruktor varne vožnje Peter Smrekar.

 

 

Naj želja po udobju ne preseže vozniških spretnosti

Nemalokrat se nesreča oziroma škoda zgodi zaradi (pre)širokega, (pre)dolgega in (pre)visokega vozila pri najemanju počitniških vozil. Želja po udobju ne sme preseči vozniških spretnosti. To velja tudi pri vleki počitniške prikolice.

 

Če ste začetnik v svetu karavaninga, se ravnajte po načelu manj je več”. Naj vas ne zavedejo število postelj, ločena kopalnica, velika kuhinja … Vse dodatne metre in kilograme je treba peljati, nekje obrniti in nahraniti” z gorivom.

 

Večji in težji kot je avtodom, večji bo strošek goriva in poti, saj dimenzija vpliva tudi na ceno cestnine, predornine ter trajektnih vozovnic. Nad mejo 6 metrov vse skupaj postane precej dražje.

 

Pri nalaganju prtljage ne pozabite na nosilnost, kar velja tako za avto kot za prikolico ali bivalno vozilo. V nekaterih državah, denimo v Švici in Franciji, policisti pogosto preverjajo maso vozil. Zlasti pri najemu avtodoma ali vleki bivalne prikolice ob nalaganju opreme in hrane zaradi razpoložljivega prostora pogosto pozabimo preveriti podatke o skupni dovoljeni masi. Kazni so lahko zelo visoke.

 

Pri več kot 20-odstotnem presežku dovoljene teže in posledično neustreznem vozniškem dovoljenju lahko globa ponekod doseže tudi 5000 evrov.

 

Rezervoarje za vodo zato napolnite, ko je avtodom parkiran na parceli v kampu. Na cesti pa imejte zalogo vode le za najnujnejše potrebe. Prav tako pred odhodom na cesto na ustrezni sanitarni postaji tudi izpraznite posodo za odpadno vodo in fekalno kaseto.

 

Načrtujte pot

Neizkušenim voznikom svetujem tudi načrtovanje poti in predhodno označitev primernih parkirišč, če boste na poti raziskovali tudi mesta. Zlasti obmorska mesteca z ozkimi uličicami lahko neveščega voznika hitro pripeljejo v težave.

 

Pri uporabi satelitske navigacije bodite pozorni, da uporabljate prilagojeno napravo, v katero lahko vnesete mere in težo vašega avtodoma.

 

To je zelo pomembno, saj vas potem naprava vodi po cestah, ki nimajo prenizkih nadvozov ali preozkih ulic … Klasična avtomobilska ali aplikativna telefonska navigacija ne ve, da usmerja večji in težji avtodom in vas lahko zato zlasti pri izbiri najkrajše poti do cilja hitro pripelje v past.

 

Še več informacij in praktičnih nasvetov za načrtovanje potovanja najdete v članku Počitnice z avtodomom.

 

Prednosti kampiranja z avtodomom

Kampiranje oz. bolj ali manj aktivne počitnice v naravi spadajo med najbolj varno obliko dopusta kar se tiče tveganja pred okužbo s koronavirusom.  V kampu je namreč veliko lažje vzdrževati razdaljo med gosti, saj so ti večino časa na prostem.

 

Bližnje stike, predvsem v sanitarnih enotah, pa je mogoče skoraj povsem izključiti, če se v kamp odpravite z avtodomom ali počitniško prikolico, ki ima vgrajeno kopalnico. Lastniški avtodom je velika prednost, saj ga uporabljajo le družinski člani.

 

Pri najemanju počitniškega vozila pred prevzemom preverite, kako je bilo očiščeno oziroma ali je bilo tudi ustrezno razkuženo.

 

Pri tem bodite pozorni predvsem na “vroče” točke potencialne okužbe:

 

  • voznikov prostor,
  • kuhinjo in
  • kopalnico z WC-jem.

 

Pred vselitvijo si vzemite uro časa in obrišite oziroma razkužite tudi kamp opremo najetega vozila ter z razkužilom očistite tudi vložišče in površino straniščne kasete. Če bodo počitnice daljše, ne pozabite tudi na rezervno posteljnino. V tovornem delu namestite ločeno vrečo za kontaminirana oziroma umazana oblačila, ki jih ne nosite v notranjost bivalnega dela. Enako velja za obutev. Tudi vrečo za odpadke pri daljšem postanku v kampu namestite zunaj ob vozilo. Pripravite si še kakšno dodatno vedro pa krpo in čistilo za čiščenje površin. Zelo priročen del opreme je baterijski sesalnik - še zlasti, če je zunaj slabo vreme in družina obeduje v avtodomu.

 

Izkoristite bivalno opremo avtodoma, ki ga najemate. Ne bojte se uporabljati kopalnice, saj plinski grelniki v hipu ogrejejo vodo, prav tako lahko brez skrbi uporabite stranišče, saj kaseta ne bo polna v enem dnevu.

 

Tudi kuhinje so v avtodomih več kot zasilne in imajo celo pečico ter kompresorski hladilnik, katerega delovna temperatura ni več odvisna od temperature zunanjega zraka.

 

To omogoča enako kakovostno in varno shranjevanje živil kot v hišnem hladilniku, kar pa pomeni večjo zalogo, manj obiskov majhnih trgovin v ali blizu kampov in posledično manj stika, kjer je na majhnem prostoru lahko veliko ljudi.

 

Več nasvetov, kaj vse morate pred najemom avtodoma preveriti in na kaj biti še posebej pozorni, da bodo počitnice zares varne, najdete v članku Najem avtodoma: Preverite zavarovanje.

 

Poskrbite za varnost

Pri potovanju z avtodomom je posebna draž tudi prenočevanje izven urejenih kampov ali PZA parkirišč za počitniška vozila. Ker novejši avtodomi z zalogo energije in vode ponujajo tudi večdnevno bivalno avtonomijo brez priklopa na električno omrežje, se predvsem izkušeni sodobni nomadi nemalokrat poslužujejo tudi prenočevanja “za cesto” in bivanja na skritih kotičkih stran od turističnega vrveža.

 

A to prinaša tudi določena varnostna tveganja, zato vsekakor priporočam, da svobodo po načelu “kjerkoli in kadarkoli” vendarle vzamete z rezervo. To še posebej velja, kadar se z avtodomom odpravljate v države, ki jih ne poznate dobro. Nemalokrat so se prenočevanja na parkiriščih na obrobju velikih mest končala tudi z vlomi v času, ko so ljudje spali v svoji hiši na kolesih. Nepridipravi so se poslužili celo narkotičnega plina.

 

Pri lastniškem avtodomu zato vsekakor svetujemo investicijo v varnostne sisteme, ki vključujejo tudi dodatne fizične zapahe vrat, senzorske opozorilnike za narkotike in nadzor vozila na daljavo z uporabo aplikacije, kot je denimo Adria MACH.

 

Tudi pri najemu povprašajte, ali je avtodom opremljen s senzorjem plina. Najboljša preventiva pa je seveda previdnost in zdrav razum. Obstajajo tudi številne navigacijske aplikacije za potovanje s počitniškimi vozili, kjer uporabniki dodajajo tudi tako imenovana “zelena” preverjena prenočišča, na katerih je varno preživeti noč ali celo nekaj dni.

 

Ob tem ne pozabite, da mora načrtovanje poti vključevati tudi lokacije za prenočevanje.

 

V Evropi precej tovrstne svobode še vedno ponujajo Grčija in skandinavske dežele. A tudi tam je treba spoštovati vsa priporočila in pravila. Sodobni nomad bo moral vedno poskrbeti, da ko s svojo hišo na kolesih zapusti parcelo, za njim ne ostajajo sledi bivanja. Spoštujte naravo.

 

Različne države imajo za uporabo počitniških vozil izven kampov tudi različna pravila in zakone, ki jih gre vsekakor preveriti in spoštovati.

 

Pri nas denimo zakon določa, da je kampiranje na javnem kraju ali na zasebnem zemljišču brez soglasja lastnika prekršek, na urejenih parkiriščih - postajališča PZA so izjema - pa je dovoljena le začasna ustavitev avtodoma med potovanjem. Tudi slovenski gostje pri tem niso izjema. Raziskovanje Slovenije tudi za Slovence ne pomeni prostega dostopa z vozilom do plaže, na breg reke ali jezera in na gozdno jaso. A avtodomarji se večinoma dobro zavedajo pravil in jih tudi spoštujejo.

 

Previdno z dokumenti

Pri najemu počitniškega vozila tudi pred prevzemom preverite vse dokumente in ustreznost zavarovalnih polic. Pozanimajte se tudi, kaj storiti ob okvari ali nesreči. Na poti poskrbite, da boste imeli dokumente vedno pri roki in hkrati varno spravljene, ko boste uživali na plaži ali pa ogledovali znamenitosti. Številni avtodomi imajo skrite predale ali celo vgrajene sefe.

 

Če avtodom najemate v tujini, ne pozabite preveriti, ali za najem oziroma uporabo vozila potrebujete tudi mednarodno vozniško dovoljenje.

 

Dodatne potovalne dokumente pri nas dobite v poslovalnicah AMZS, kjer si lahko priskrbite tudi mednarodno kartico Camping Key Europe (CKE). Ta v številnih kampih kot veljaven osebni dokument poenostavlja prijavo, prinaša popuste in predvsem imetnikom in njihovim družinskim članom krije škodo v primeru nezgode ali nenamerno povzročene škode med bivanjem na območju kampa, območju za avtodome, območju najemnih hišic ali hotelskem območju v Evropi, Turčiji in Maroku.
 

 

Utrinki z vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem (Foto: Jure Gregorčič)

avto, potovanja, varna vožnja, dopust, video, zavarovanje avtodoma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim avtomobilom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.