Vožnja z motorjem v temi

Tole je treba upoštevati!

Dnevi so se že pošteno skrajšali. Jutra in večeri so opazno bolj sveži. Ker pa se je narava tudi že lepo obarvala, je čas kot nalašč za čudovite izlete z motorjem.

Asfalt še ni hladen in problematičen, zato z oprijemom pnevmatik ne sme biti težav, če so le-te še v dobrem stanju. Pazite le na vlažne ovinke v senčnih legah, na kakšno blato na vozišču zaradi jesenskih kmečkih opravil in na veseljake, ki bodo radostno okušali mlado vino.

 

Nižje temperature so motoristov prijatelj

Ni več vroče in v opremi se ne znojimo, zato ni tveganja za bolezen. O oblačenju v slojih smo že pisali, ni pa odveč poudariti dveh podrobnosti.

 

Prvič: s podkapo (to je tista »nogavica«, ki jo potegnemo čez glavo preden si nadenemo čelado) s cevastim ovratnikom (tipa Buff) ali s primerno trikotno ruto zaščitimo vrat in usta z nosom vred. Tako bomo med vožnjo dihali ogret zrak in zato zmanjšali tveganje za prehlad.

 

Drugič: opremite vizir čelade z dodatnim vložkom proti meglenju (zaščiteno ime je Pin-Lock), ki ga na čist vizir vpnete s čistimi rokami z notranje strani. Boljše čelade so že pripravljene za vgradnjo takšnega vložka. Pin-Lock je edina znana in resnično učinkovita rešitev.

 

Za vožnjo v zahtevnih razmerah je nujen brezhiben, brezbarven vizir z dodanim vložkom Pin-Lock proti meglenju

 

Zdaj pa omenimo še skrivnost, na katero so motoristi popolnoma pozabili. Tako kot danes smučarji smo tudi motoristi včasih uporabljali rumene vizirje, ki jeseni dobesedno podaljšajo dan za skoraj uro. Ker rumena poudari kontraste, boste cesto in okolje lepše zaznavali. Če imate takšno čelado, ki ima znotraj vstavljeno premično sončno zaslonko, zdaj temno barvo zamenjajte za rumeno. Ali pa si kupite rumeno obarvani Pin-Lock. Presenečeni boste.

 

Slabša vidljivost naj narekuje hitrost vožnje

Vožnja v temi je utrujajoča, ker zahteva več pozornosti. Zagotovo ste opazili, da je kratek snop žarometa prekratek in da pri potovalni hitrosti vozite v temo. Med zaviranjem pa se vilice toliko posedejo, da peljete v črn zid. Res je, hitrost vožnje je potrebno znižati. Motoristi radi dvignejo snop žarometa, kar sicer pomaga, vendar spravlja v obup nasproti vozeče. Nekoliko boljše bo, če žarnico v žarometu zamenjate s takšno, ki sveti bolj belo in vrže snop bolj daleč. Kupovanje znanih znamk ni metanje denarja stran.

 

Osnovni pogoj za varno vožnjo v temi pa je, da imate prozoren, popolnoma brezhiben in z obeh strani čist vizir! Dalj časa rabljen vizir, ki je sicer videti še brez poškodb, bo zaradi drobnih raz v plastiki ponoči avtomobilske žaromete razbijal v marogaste zvezde. To pa je zelo nevarno, saj lahko tako zaslepljeni spregledate poškodbo na asfaltu ali temno oblečenega pešca.  Zares nima smisla tvegati.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

motorno kolo, potovanja, varna vožnja, jesen, zavarovanje motornih koles
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno pot z vašim motorjem, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.