Turneja mobilnosti

Preizkusite se na simulatorju varne vožnje blizu vas.

Izpit za avto ste opravili v svojih mladih letih. Od takrat ste za volanom in v tem času ste si nabrali veliko vozniških izkušenj. Prav nič nenavadnega ni, če se v vsakodnevnih situacijah v prometu jezite na druge, zase pa pravite, da ste sami najboljši voznik. Raziskave namreč kažejo, da vsak zase meni ravno to. Če se nima za najboljšega, pa vsaj za boljšega od drugih.

Vas je kdaj zanimalo, kakšen voznik ste v resnici? 

Ste kdaj želeli dobiti čisto iskren odgovor na vprašanje, kako varen voznik ste? A ne od prometnega policista, pač pa z vožnjo, kjer bi bili izpostavljeni nevarnim situacijam, a v varnem okolju na simulatorju vožnje. Torej tam, kjer vaše nezadostne vozniške reakcije ali nepravilne odločitve ne bi imele resničnih posledic.

 

Svoje vozniške sposobnosti lahko na preizkušnjo postavite na sodobnem DRAJV simulatorju varne vožnje, s katerim se bo Zavarovalnica Triglav odpravila po slovenskih krajih v okviru Turneje mobilnosti.

 

Simulator vožnje bo na voljo v delovnem času posameznega nakupovalnega centra. Za vožnjo na simulatorju se ni treba predhodno prijaviti, vožnja pa je brezplačna. Pred vožnjo vas bosta inštruktor, ki upravlja simulator, ter hostesa povabila, da izpolnite kratek vprašalnik in vas pripravila na virtualno vožnjo.

 

Za volan simulatorja vožnje ste na spomladanski Turneji mobilnosti lahko poprijeli v naslednjih slovenskih krajih:

 

 • Celje: petek, 17. maj 2019 v nakupovalnem centru Planet Tuš,
 • Kranj: petek, 24. maj 2019 v nakupovalnem centru Planet Tuš,
 • Nova Gorica: petek, 31. maj 2019, v Mercator centru Nova Gorica Kromberk
 • Maribor: petek, 7. junij 2019, v Mercator centru Maribor Tabor
 • Murska Sobota: petek, 14. junij, v Mercator centru Murska Sobota
 • Novo mesto: petek, 21. junij, v Qlandii.

 

Jesenska Turneja mobilnosti pa se ustavi v naslednjih krajih:

 

 • Ljubljana: petek in sobota, 11. in 12. oktober 2019 v nakupovalnem središču Citypark,
 • Postojna: petek in sobota, 18. in 19. oktober 2019 na Dnevih zaščite in reševanja, Novi trg 5, Postojna
 • Krško: petek, 25. oktober 2019, Qlandia,
 • Koper: petek, 8. november 2019, Mercator center Koper,
 • Ljubljana: sreda in četrtek, 13. in 14. november 2019. Triglav Lab, Dunajska 20.

 

Kaj lahko pričakujete?

Simulator, ki smo ga razvili skupaj z zagonskim podjetjem Nervtech, ponuja nekaj različnih scenarijev vožnje (mestna vožnja, vožnja po podeželju in po avtocesti), vsak od njih pa vključuje nekaj potencialno nevarnih situacij. Na Turneji mobilnosti boste lahko preizkusili enega od scenarijev. Kako se boste odrezali ob njih ter druge parametre vožnje bomo strnili v skupen rezultat. Tako boste lahko preverili in ozavestili, kako se odzivate v prometu, kateri dejavniki pri vas najbolj vplivajo na zbrano in varno vožnjo, morebitne napake ter slabše vozniške navade pa boste lahko lažje popravili in izboljšali.

 

Podatki s simulatorja vožnje so neprecenljiv vir za razvijalce tehnologij avtonomne vožnje, pomagal pa je tudi premagati strah in izuriti reakcije Jakobu Koritniku, mlademu fantu, ki je bil prepričan, da ne bo nikoli vozil avta.

 

Svoje vozniške sposobnosti lahko sicer preizkusite v digitalnem centru Triglav Lab na Dunajski cesti v Ljubljani. Mladi vozniki si lahko v Triglav Labu s tečajem varne vožnje na simulatorju prislužijo popust na doplačilo k zavarovanju za mladega voznika. Na simulatorju vožnje v okviru Turneje mobilnosti po nakupovalnih centrih se lahko preizkusijo vsi, ki imajo vozniško dovoljenje, vendar z vožnjo po njem in mogoče pridobiti popusta na doplačilo za mladega voznika, saj je scenarij vožnje drugačen.

 

Za večjo prometno varnost v lokalnem okolju

Turneja mobilnosti s simulatorjem vožnje pa je le ena od akcij v sklopu celotnega projekta prometne preventive, ki jih bo Zavarovalnica Triglav izvedla v letošnjem letu v lokalnem okolju.

 

Do poletja bomo v 12 slovenskih krajih pred nevarnimi prehodi čez železniške proge postavili sisteme aktivne prometne signalizacije COPS@rail, v 12 slovenskih krajih pa na odsekih, kjer vozniki po oceni občin in domačinov vozijo prehitro, prikazovalnike hitrosti Vi vozite. Predloge lokacij novih tabel smo zbirali tudi na portalu Vse bo v redu ter jih posredovali občinam, ki so se lahko prijavile na razpis za sofinanciranje.

 

Ker so otroci najbolj neprizanesljivi opazovalci napak in nevarne vožnje in lahko potrkajo na slabo vest svojih staršev, bomo v šolah blizu prikazovalnikov hitrosti skupaj z Zavodom VOZIM izvedli preventivne delavnice za osnovnošolce.

 

V spodnjem videu si oglejte, kako je vožnjo na DRAJV simulatorju opravil Domen Prevc.

 

preventiva, varna vožnja, DRAJV
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.