Odprte prijave za Triglav tek

S pripravami na polmaraton začnite pravočasno, pri tem pa predvsem uživajte.

Prijave na 12. Triglav tek, ki bo tudi letos potekal na Brdu pri Kranju, so že odprte. Časa za prijavo je še dovolj, prijave bodo namreč odprte vse do 2. 9. 2024. Za začetek priprav na naš polmaraton, tek na 10 ali 5 km ali družinski tek pa nimate na voljo toliko časa. Da boste lahko izkoristili vse prednosti teka, z vadbo začnite dovolj zgodaj, predvsem pa ne pretiravajte in raje uživajte v vsakem pretečenem metru.

Prednosti teka

Če radi tečete, ste zagotovo opazili, da se je v zadnjih letih povečalo število tekačev, da so priprave na maraton že skoraj v vsakem mestu in da si tekaški dogodki sledijo iz tedna v teden. To je dobra novica, saj tek pozitivno vpliva na zdravje.

 

Tek v zdravih mejah velja za izrazito koristno obliko rekreacije.

 

Tek po zagotovilih psihologa prof. dr. Tušaka spodbuja zdravo delovanje krvožilnega sistema. Z njim nižamo telesno težo, služi pa tudi kot oblika preventive pred padci v starosti in podobnimi nevšečnostmi.

 

Tek in redna vadba pa pozitivno vplivata tudi na miselne procese. Tako vadba:

  • povečuje ustvarjanje ključnih možganskih snovi, ki spodbujajo rast možganov, živčnih celic in razvoj novih nevronskih poti.
  • Izboljša kreativno razmišljanje, spomin, načrtovanje in organizacijo, menjavanje med različnimi nalogami pa je hitrejše.
  • Prispeva k izničevanju stresnih hormonov.

Več o teku kot balzamu za možgane si preberite v članku.

 

Preveč teka škoduje

A strokovnjaki hkrati opozarjajo, da so pozitivni učinki teka vidni le, če z njim ne pretiravate. V članku Preveč teka škoduje, dr. Tušak pravi: »Znaki pretiravanja s tekom so tudi, da tekač vse podreja teku in je ta prioriteta nad običajnimi življenjskimi nalogami.«

 

Dr. Tušak opozarja, da so tudi priprave na maraton lahko neke vrste pretiravanje.

»Po definicijah večine zdravnikov je polmaraton še edina zdrava oblika teka za rekreativce,« pove dr. Tušak.

 

Priprave na polmaraton

Maratoni niso za vse. So za vrhunske športnike in rekreativce, ki se na to postopoma pripravljajo nekaj let. Napaka je, ko se za maraton odločajo popolni začetniki, po možnosti pol leta pred maratonom. To je premalo časa za učinkovito pripravo. Morda jim/vam uspe, toda vprašanje je, za kakšno ceno.

 

Temu pomembnemu sporočilu sledimo tudi na Triglav teku. Ta poleg polmaratona omogoča še štiri edinstvene krajše trase, kjer ni poudarek samo na teku, temveč na pozitivnem in zdravem preživljanju prostega časa, druženju z vašimi družinskimi člani ali sodelavci v čudovitem okolju posestva Brdo. Več razlogov, za udeležbo na Triglav teku lahko najdete v članku Zakaj z družino na Triglav tek.

 

Ne glede na to, kateri tek boste izbrali, s pripravami na polmaraton ali krajši tek začnite pravočasno. Spremljajte pa tudi našo spletno stran: triglavtek.si, kjer vas bomo obveščali o pomembnih in koristnih informacijah o letošnjem teku.

 

Kakorkoli boste tekli, uživajte v vadbi in na samem dogodku. Se vidimo septembra na Triglav teku.

 

Na Triglav tek se lahko prijavite na naslednji povezavi.

tek, aktivno življenje, zdravje, preventiva, družina