Tečaj zimske hoje v gore za družine

Kako varno v gore z otroki tudi pozimi? Najprej na tečaj za družine.

Ste z družino navdušeni planinci, a ste do sedaj več ali manj planinske čevlje pospravili že jeseni pred prvim snegom? Tečajev za varno gibanje na snegu je vsako leto več, a so večinoma namenjeni odraslim. Mi pa v sodelovanju z Zavodom za varstvo pred snežnimi plazovi organiziramo tečaj za družine.

Prijavite se na tečaj Varna hoja v gore pozimi

Gore so pozimi čudovite, vendar tudi nevarne. Zavedanje, da je za obisk gora pozimi potrebno imeti veliko znanja in izkušenj, se sicer iz leta v leto krepi. A še vedno je preveč precenjevanja lastnih sposobnosti in podcenjevanja narave. Ker se znanja in izkušenj ne da pridobiti iz knjiga ali s spleta, je najbolje obiskati tečaj varnega gibanja na snegu.

 


Očistimo gore in Zavod za varstvo pred snežnimi plazovi 13. 1. 2024 pripravljamo tečaj Varna hoja v gore pozimi za družine na Domu pod Storžičem, kjer bodo strokovnjaki s področja snega in snežnih plazov, izkušeni gorski reševalci, inštruktorji gorskega reševanja in inštruktorji planinske vzgoje praktično pokazali, kako se gibati na snegu pozimi, vsebina pa bo prilagojena družinam z najstniki. Vabimo vas, da se prijavite preko obrazca spodaj.

 

Pomembno: na tečaj se lahko prijavijo družine z otroki, ki so stari vsaj oziroma več kot 10 let in ki so vajeni hoditi v hribe. Merilo naj bo, ali je otrok zmožen brez večjih težav hoditi več kot dve uri skupaj.

 

  • Kdaj: 13. 1. 2024 od 9.00 do 15.00.
  • Kje: Dom pod Storžičem. (Odhod iz Grahovš ob 8.00).
  • Za koga: Družine z otroki, starimi med 10 in 18 let.
  • Oprema: Posebne opreme ne potrebujete, saj jo bo zagotovil organizator. Poskrbite za topla pohodna oblačila, dvojne volnene nogavice in kvalitetne ter nepremočljive planinske čevlje.
  • Prijave so odprte od 22. 12. 2023 do 7. 1. 2024.
  • Če bo prijav preveč, bomo izvedli žrebanje, ki bo 8. 1. 2024. Izžrebane bomo skupaj z natančnimi navodili o tečaju obvestili po elektronski pošti.
  • V primeru slabega vremena bo tečaj izveden 3. 2. 2024.

 
Kako pozimi v gore iz prve roke

Kakšen je program, ki so ga za vas pripravil strokovnjaki iz področja snega in snežnih plazov ter izkušeni gorski reševalci (z nami bosta tudi dva reševalna psa)?

 

Dopoldne bo v Domu pod Storžičem nekaj kratkih otrokom prilagojenih predavanj o potrebni zimski opremi, razmerah in nevarnostih v gorah pozimi, snegu in snežnih plazovih, kako v gore z otroki, prva pomoč in predstavitev dela gorskega reševalca.Po kosilu pa bomo šli na sneg, kjer bo sledil praktičen prikaz iskanja zasutega v snežnem plazu s pomočjo reševalnih psov, kako se uporabljajo dereze in cepin, kako se išče z lavinsko žolno … Kako pravilno opazovati sneg in kaj v sebi skriva snežna odeja, kako naredimo preizkus stabilnosti snežne odeje, izkopavanje zasutega v plazu in nudenje prve pomoči …

Če bo dovolj snega, bo dobrodošlo, če s sabo prinesete tudi sani ali turne smuči. Lahko boste izkusili legendarno nočno sankanje z Doma pod Storžičem, le čelnih svetilk in čelade nikar ne pozabite doma.

 

Za začetek pa z našim člankom obnovite najbolj osnovna pravila za varno gibanje v gorah pozimi.


Fotografije so s Tečaja varne hoje v gore za družine pozimi, ki je potekal 4. 2. 2023 na Domu pod Storžičem.

 

očistimo gore, preventiva, zdravje, pohodništvo, aktivno življenje, družina, otroci
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.