Osebne finance – kaj delate narobe?

Enostavne rešitve za optimalne osebne finance.

Ne glede na to, koliko zaslužite, so vaše osebne finance lahko še malce bolj optimalne in vaša prihodnost še malce bolj varna. Razlogi, ki vas ločujejo od brezskrbnosti, so lahko tako običajni, da jih mnogokrat sploh ne prepoznate. Za vas smo opredelili najpogostejše in ponudili tudi rešitve zanje.

1. Z varčevanjem pričnete prepozno

Za varčevanje je vedno priložnost v prihodnosti. Pri dvajsetih letih ste prepričani, da je časa za ustvarjanje prihrankov še več kot dovolj. Pri tridesetih se raje kot z investicijami ukvarjate s svojo kariero. Pri štiridesetih pa so tukaj že otroci, odplačevanje kreditov in malo boljši avtomobil. Morda bi lahko pričeli nekje pri petdesetih letih, ampak ali se takrat sploh še splača?

 

Najbolj se je splačalo z varčevanjem pričeti včeraj. Drugi najboljši dan je danes.

 

Tudi z majhnim zneskom varčevanja lahko dolgoročno naredite razliko. Poglejmo primer:

 

Če bi pri petindvajsetih letih vsak mesec začeli v vzajemne sklade vlagati 50 evrov, bi vas pri povprečnem 6-odstotnem letnem donosu ob upokojitvi poleg zlate ure čakalo še 95.378 evrov prihrankov.

 

Če pa začnete varčevati pri petdesetih, bi morali za enak izkupiček vsak mesec vložiti več kot 300 evrov. Razlika v obremenitvi je precejšnja.

 

Kljub odlični disciplini pa zneska, ki bi ga lahko redno vlagali v vzajemne sklade, ni vedno enostavno zagotoviti.

 

Morda je razlog v naslednji točki.

 

2. Prepogosto si privoščite impulzivne nakupe

Ste se zjutraj trdno odločili, da je čas za zdrav življenjski slog - in ravno danes je všečno sobno kolo na voljo na akcijskih 12 obrokov? Hitro bi si lahko interpretirali, da praktično skoraj izgubljate denar, če se ne odločite za nakup. Ampak, ali ga resnično potrebujete?

 

Seveda je investicija v zdravje ena od bolj modrih, a če kolesa ne boste redno uporabljali, boste precej težko upravičili 12-mesečno odplačevanje ne preveč funkcionalnega stojala za perilo. V takšne zgodbe se namreč velikokrat spremenijo takšni in drugačni impulzivni nakupi.

 

Najlažje se jim izognete tako, da nakupe opravljate s pripravljenimi seznami in plačujete z gotovino.

 

Pri kreditnih karticah in odplačevanju na obroke lahko hitro izgubite občutek dejanskega stroška.

 

Predvsem pri večjih nakupih pa se posvetujte z bližnjimi. Skupaj z njimi lahko naslovite tudi naslednjo na seznamu pogostih napak.

 

3. Vaša rezerva je pomanjkljiva

Ste vedeli, da Norvežani privarčujejo kar 19% vsega denarja, ki ga zaslužijo? Pri Švicarjih gre v rezervo 12%, pri Nemcih dobrih 10%, medtem ko Slovenci prihranimo le 4,7% svojega dohodka. V primeru nenačrtovanih in nepredvidljivih izdatkov smo tako precej na slabšem.

 

Zamenjava pokvarjenega grelca vode, škoda na avtomobilu ali izguba zaposlitve so dogodki, ki se na žalost lahko pripetijo komurkoli.

 

Večina finančnih svetovalcev tako priporoča rezervo za nujne primere v višini vsaj nekaj mesečnih plač.

 

Rezerva vam pomaga, da v neprijetni situaciji nimate dodatnega finančnega stresa in se izognete morebitnim dolgovom, ki bi jih bilo kasneje težko poplačati.

 

Razmislite o svojih prioritetah in razporedite svoja sredstva na dolgi rok, predvsem pa jih vložite pametno, tako da so vam vedno na voljo, ko jih potrebujete.

 

Varčevanje v vzajemnih skladih je odlična alternativa drugim oblikam varčevanja tudi zaradi svoje likvidnosti. Dostop do sredstev je nedvomno velika prednost, a pazite, da ne naredite naslednje napake, ki je pri nas pogosta.

 

4. Kupujete čisto nov avtomobil - ponovno

V Sloveniji se vsako leto proda več kot 60.000 novih avtomobilov. Le redko kateri pa je plačan v gotovini na prodajnem mestu. Z drugimi besedami to pomeni, da si le majhen delež kupcev lahko v resnici privošči nov avtomobil. Ta namreč izgubi 20% vrednosti isto sekundo, ko se z njim prvič zapeljete na cesto.

 

Po treh letih ga kljub vsem zmogljivostim in rednemu vzdrževanju lahko običajno prodate zgolj za polovico cene, ki ste jo plačali zanj ob nakupu.

 

Najpametnejši vlagatelji premišljeno kupujejo rabljene avtomobile. Nikoli ne presegajo svojih finančnih zmožnosti pri večjih nakupih, če jim ti ne bodo pomagali pri njihovih poslovnih ciljih. Tako se vedno izognejo zadnji napaki.

 

5. Nimate načrta za prihodnost

Načrtovanje je najpomembnejši element urejenih osebnih financ.

 

Brez načrta lahko preprosto izgubite nadzor nad porabo in s tem svojo dolgoročno finančno varnostjo.

 

Pri izdelavi načrta vam je lahko v pomoč tudi izkušen finančni svetovalec. Ta vam bo svetoval, kakšna oblika varčevanja in investiranja je za vas najbolj primerna.

 

Naj gre za vlaganje v delnice, varčevanje v vzajemnih skladih, individualno upravljanje premoženja ali kombinacijo vseh, zagotovili si boste nadzor nad osebnimi financami in bolj varno prihodnost.

 

Ni razloga za skrb, tudi če ste se prepoznali v naštetih napakah. Že z majhnimi spremembami lahko dosežete svoje cilje, poskrbite za svoje osebne finance in pričnete varčevati.

 

Naročite se na priročnik 5 korakov do finančnega uspeha: 5 korakov do finančnega uspeha

varčevanje, osebne finance, pokojnina, pokojninsko zavarovanje
Ne zamudite ničesar!

Izbor nasvetov za finančno varnost vas in vaših bližnjih.