Sam svoj šef? Pomisli tudi na zavarovanje!

Preberi 8 nasvetov, ki ti bodo pomagali, da poskrbiš za svojo (finančno) varnost.

Mladi se namesto za tradicionalne oblike zaposlitve pogosto odločate za svobodnejše, samostojne poklice. Poleg tega, da svoje znanje, ideje in pogum uresničujete kot samostojni podjetniki, pa morate sami poskrbeti za delovni prostor, računovodstvo, kadrovanje, logistiko in še marsikaj, med drugim tudi za zavarovanje. Svetujemo ti, na katera zavarovanja je pametno pomisliti, če si sam svoj šef.

1. Najprej poskrbi za svoje zdravje

Osnova je obvezno zdravstveno zavarovanje, ki zagotavlja osnovno zdravstveno in socialno varnost v času bolezni in poškodbe ali v primeru drugih zdravstvenih potreb.

 

Če izgubiš status študenta, se zaposliš ali dokončaš študijsko leto, v katerem si dopolnil 26 let, si dolžan v roku 8 dni urediti obvezno zdravstveno zavarovanje na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

 

Na kakšen način si lahko urediš obvezno zdravstveno zavarovanje, je odvisno od situacije. Naštevamo najpogostejše:

 

  • Če se redno zaposliš, mora za ureditev prijave v obvezno zdravstveno zavarovanje poskrbeti delodajalec, ki tudi krije stroške.
  • Če si samozaposlen, moraš urediti obvezno zdravstveno zavarovanje kot samostojni zavezanec in ga tudi sam plačevati. To velja tudi v primeru, da ostaneš
  • brez službe in brez statusa študenta. V tem primeru sta še dve možnosti. Ena je ta, da na Zavodu za zaposlovanje prejmeš odločbo o priznanju pravice do denarnega nadomestila in imaš za čas veljavnosti odločbe urejeno tudi obvezno zdravstveno zavarovanje. Druga pa je, da na Centru za socialno delo zaprosiš za denarno socialno pomoč in je za čas veljavnosti odločbe poskrbljeno za obvezno zdravstveno zavarovanje.

 

3. Poskrbi, da boš hitro pri pravem zdravniku, če zboliš 

Dodatna zdravstvena zavarovanja so tista, ki omogočajo hiter dostop do specialista in drugih zdravstvenih storitev v okviru samoplačniškega sistema.

 

Če si samozaposlen, je namreč še toliko pomembnejše, da se lahko hitreje vrneš v aktivno življenje in tako zmanjšaš finančno breme, ki bi ga prinesla daljša bolniška odsotnost.

 

Pri tem ti lahko pomaga dodatno zdravstveno zavarovanje, kot je recimo Specialisti+. Omogoča ti hiter dostop do specialista, diagnoze, posega, zdravil in rehabilitacije.

 

4. Izogni se visokim stroškom zdravstvenih storitev v tujini 

Če več časa preživiš v tujini, a imaš v Sloveniji še vedno svojega zdravnika, ti svetujemo sklenitev Zdravstvenega zavarovanja na potovanjih v tujini. Krije nujne stroške zdravljenja in povečane stroške prevoza. Ne krije pa bolezni, ki so že obstajale ob sklenitvi zavarovanja.

 

Če v tujini živiš več kot eno leto in redko prihajaš v Slovenijo, je pametno razmisliti o sklenitvi zdravstvenega zavarovanja v tuji državi. Na ta način si lahko zagotoviš vsakodnevno zdravljenje novih in obstoječih bolezni ter poškodb.

 

Andrej Maršič, ki dela v Luksemburgu, potrjuje, da je negativna plat dela v tujini zagotovo ta, da je zdravstveni sistem tam urejen drugače. Preberi še druge zgodbe mladih, ki so si priložnosti za delo poiskali na zelo različnih področjih.

 

5. Ne pozabi na zlato rezervo

Z varčevanjem in zavarovanjem si lahko zagotoviš miren spanec. Verjetno se strinjaš, da nekaj privarčevanih sredstev vedno pride prav.

 

Nikoli ne veš, kaj te čaka v prihodnosti. Morda se tvoja poslovna pot ne bo razvijala v želeno smer, opremiti boš moral stanovanje, želel si boš potovati. V okviru Naložbenega življenjskega zavarovanja Fleks lahko varčuješ in si hkrati zavarovan. Ker je to zavarovanje tako prilagodljivo, je primerno prav za vse.

 

Preberi, kaj vse ti omogoča Fleks.

 

6. Pomisli tudi na stara leta

Če tvoj pogled seže dlje, do upokojitve, se lahko odločiš za namensko varčevanje z Individualnim dodatnim prostovoljnim pokojninskem zavarovanjem

 

Z rednim vplačevanjem premije si boš zagotovil izplačevanje dodatne pokojninske rente. Tako boš zmanjšal vrzel, ki nastane med prejemki, ki si jih vajen v času zaposlitve, in prejemki po upokojitvi.

 

Oglej si video, v katerem Maša odgovarja, zakaj je sklenila pokojninsko zavarovanje takoj, ko se je zaposlila.

 

7. Če si odvisen samo od svojega dela, potrebuješ dodatno varnostno mrežo

Si pomislil, kako bi rešil finančno situacijo, če bi zbolel ali se tako hudo poškodoval, da ne bi več mogel opravljati svojega dela? Pametno je razmišljati tudi o svoji zaščiti in skleniti Dodatno življenjsko zavarovanje za delovno nezmožnost, ki vsebuje kritje za začasno in trajno delovno nezmožnost.

 

Ko postaneš nezmožen za delo, si namreč odvisen od izplačila invalidske pokojnine. Ta je bistveno nižja od dohodkov, ki jih prejemaš, če si aktivno zaposlen. Stroški pa se zagotovo znatno povečajo, saj si moraš na primer prilagoditi življenjski prostor ali plačati dodatno zdravstveno oskrbo. Dodatno zavarovanje za delovno nezmožnost ti v takih primerih pomaga, saj omogoča kritje manjših stroškov v primeru začasne delovne nezmožnosti, ali kritje večjih izdatkov v primeru trajne delovne nezmožnosti.

 

8. Poskrbi za svojo delovno opremo

Verjetno si težko predstavljaš življenje brez pametnega telefona, tablice, prenosnega računalnika ipd. Pri samostojnih, dinamičnih poklicih, ki pogosto nimajo svoje klasične pisarne, je prenosna elektronska oprema še toliko pomembnejša.

 

A ta oprema je veliko bolj izpostavljena raznim nevarnostim, kot so poškodbe ali tatvine. Vsebuje pa tudi podatke, katerih izguba lahko pomeni propad podjetja. Svetujemo ti sklenitev zavarovanja elektronske opreme.

Družina, osebne finance, varčevanje, zdravstveno zavarovanje, Specialisti, Specialisti +
Ne zamudite ničesar!

Izbor nasvetov za finančno varnost vas in vaših bližnjih.