Življenjska zavarovanja: Več informacij, manj dilem

Vsi odgovori o življenjskih zavarovanjih na enem mestu.

Kako dolgo bom živel? Bom zdrav? Kaj pa moje finančno stanje? Kako bo z mojimi otroki in partnerjem? Prihodnosti nam nihče ne more napovedati, lahko pa se nanjo pripravimo s sklenitvijo življenjskega zavarovanja.

Sklenitev  življenjskega zavarovanja je izjemen dogodek. Ker sklepate dolgoročno pogodbo, katere pozitivni učinki se bodo pokazali šele v prihodnosti, si vzemite čas za premislek in pridobite čim več informacij. Zveza potrošnikov Slovenije in Slovensko zavarovalno združenje sta izdala knjižico z naslovom Življenjska zavarovanja: kaj je dobro vedeti?. Z njo želita prispevati k dvigu finančne pismenosti v Sloveniji in vam olajšati odločitev za pravo obliko življenjskega zavarovanja.

 

Mag. Maja Krumberger, direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja, poudarja: »Življenjska zavarovanja lahko nudijo zavarovancem dodatno finančno varnost in dodatno izplačilo ob pravem času, seveda pa morajo ob sklenitvi vedeti, kakšno zavarovanje ustreza njihovim potrebam oziroma pričakovanjem. Temu je namenjena tudi naša brošura, da bi slovenski potrošniki čim bolj celovito poznali življenjska zavarovanja.«

 

Življenjsko zavarovanje: od sklepanja do izplačila

Knjižica osvetli vse bistvene točke, s katerimi se srečate ob sklepanju, v času trajanja in ob izteku življenjskega zavarovanja. Predstavi, kdaj je smiselno skleniti življenjsko zavarovanje, kakšne oblike tovrstnih zavarovanj imate na voljo in kaj morate  premisliti ob sklenitvi, da bo zavarovanje kar najbolj ustrezalo vašim potrebam in zmožnostim. Seznani pa vas tudi s postopki ob izteku zavarovanja in izplačilu zavarovalnine.

 

Skozi čas se vaše življenjske situacije seveda lahko spreminjajo, zato bo koristen tudi nasvet o možnostih preoblikovanja zavarovanja ali pa odgovor, kako je s prekinitvijo.

 

Življenjsko zavarovanje je sicer »tek na dolge proge«, in dodatne informacije vam bodo zagotovo prišle prav. Mag. Andreja Pelc, izvršna direktorica za osebna zavarovanja pri Zavarovalnici Triglav, pravi, da zavedanje ljudi, da je poleg avta in nepremičnin za nepredvidene dogodke treba zavarovati tudi sebe, iz leta v leto raste. Ob tem izpostavlja tudi pomen sklenitve življenjskega zavarovanja z namenom varčevanja za dodatno pokojnino.

 

»K varčevanju za dodatno pokojnino nas spodbujajo spremembe na področju pokojninske zakonodaje, ki so zaostrile pogoje upokojevanja. Glede na demografske spremembe (podaljševanje pričakovane življenjske dobe, staranje prebivalstva, rast števila upokojencev, slabšanje razmerja med delovno aktivnim in upokojenim prebivalstvom) lahko v prihodnje pričakujemo nove pokojninske reforme, ki bodo pogoje upokojevanja še zaostrovale. To so dejstva, ki jih ne moremo zanemariti in ki nas dobesedno silijo v to, da varčujemo – tudi v okviru življenjskih zavarovanj. Tega se vse bolj zavedamo in to je dobro.«

sklepanje zavarovanj, osebne finance, varčevanje, pokojnina
Ne zamudite ničesar!

Izbor nasvetov za finančno varnost vas in vaših bližnjih.