S tehnologijo do nižjih stroškov elektrike in varovanja planeta

S preprostimi ukrepi prihranite pri porabi in stroških elektrike.

Naraščajoče cene energentov so nas znova spodbudile k razmišljanju. Najprej seveda o tem, pri katerem ponudniku bi bilo lahko ceneje, potem pa še o porabi elektrike in morebitnih nepotrebnih stroških. O varčevanju bi morali pogosteje razmišljati. Toda takrat, ko je poceni in ugodno, varčevanje žal ni v ospredju.

Začetna investicija za dolgotrajni prihranek

Dejstvo je, da je večina resnih prihrankov povezanih z nakupom nove opreme. Pri obstoječi se kaj dosti ne da storiti. Seveda se da manj uporabljati računalnik, televizor in še kaj ali striktno ugašati luči, kadar nas ni v prostoru. Toda razliko lahko naredijo šele izdelki, ki že v osnovi porabijo manj, ali pomagajo pri tem, da večji porabniki delujejo »pametneje« in s tem bolj varčno.

 

Varčne sijalke

Prva in najbolj očitna poteza za zniževanje porabe je namestitev sijalk s svetečimi diodami oz. po domače ledicami. Večina je verjetno že pred leti prešla z običajnih žarnic z žarečo nitko na t. i. varčne sijalke, toda te so dokaj hitro nasledile sijalke LED. Te so prinesle nekaj dobrodošlih prednosti in so v zadnjem času, potem ko so bile na začetku še dokaj velike in ne najbolj zanesljive, postale zrel proizvod skorajda ne glede na znamko.

 

Porabijo še manj od »varčnih«, svetijo lepše, izbirati je mogoče med različnimi temperaturami (barvami) svetlobe ali jih celo prilagajati. S polno svetilnostjo zasvetijo takoj in ne potrebujejo »ogrevanja«. Če je elektronika v njih na ustreznem nivoju, je tudi njihova življenjska doba bistveno daljša od katere koli druge vrste svetil.

 

Še posebej kakšne nekoč priljubljene »halogenke« in »neonke«, če jih še kje uporabljate, čim prej zamenjajte s sijalkami LED. Prve so izjemno energijsko potratne, druge pa naporne s svojo frekvenco in počasnim prižiganjem.

 

Svetila s tipali gibanja

V prehodne prostore, kjer se ne zadržujete dlje časa, kot so predsobe, hodniki, shrambe in podobno, je smiselno namestiti svetila s tipali gibanja. Tako se bodo luči prižgale, kadar bo kdo vstopil tja, po denimo minuti pa se bodo tudi same ugasnile. To je najboljši recept, da ne svetijo v prazno, ko ni nikogar tam.

 

Če imate lastno dvorišče, zunaj namestite razsvetljavo na sončne celice in tipala. Tako se bo baterija napajala, ko bo sijalo sonce, in vklapljala, kadar bo to potrebno. Zaradi nizke porabe je lahko zaloge dovolj, da luči svetijo tudi po nekaj dneh brez sonca. Baterija bo zdržala precej let, preden bo njena kapaciteta opazno padla.

 

Bela tehnika porabi največ, a lahko tudi veliko prihrani

Največji porabniki energije v domovih so gospodinjski aparati. To so pralni stroji, zamrzovalne skrinje, klimatske naprave in ostali, ki morajo veliko segrevati oz. hladiti ali pa neprekinjeno vzdrževati določeno temperaturo.

 

Če vam obstoječe naprave dobro služijo, ni nikakršnega razloga za menjavo. Ko pa bo prišel čas zanjo, se ne zadovoljite z najcenejšo izbiro, ampak se morda odločite za malo dražjega, ki porabi manj energije.

 

Sušilni stroj naj ima obvezno vgrajeno toplotno črpalko. Proizvajalci so v zadnjih letih veliko govorili o pametnih funkcijah pralnih strojev, hladilnikov in drugih gospodinjskih naprav, ki bi se zaradi tega vklapljale ob bolj primernih urah – ko so presežki električne energije – in podobno. Toda tovrstnih modelov skorajda ni v prodaji ali pa so nesorazmerno dražji, zato se z njimi za zdaj ne obremenjujte.

 

Če se le da, čim manj vklapljajte klimatsko napravo. Četudi so sodobne bistveno bolj varčne kot starejše, še vedno porabijo precej. Prav tako ne pretiravajte z uporabo sušilcev za lase ali z ogrevanjem s t. i. kaloriferji in (še posebej) termoakumulacijskimi pečmi. Ti dve opciji sta energijsko ekstremno potratni. Veliko boljša izbira je prenosna klimatska naprava, ki lahko tudi ogreva, morda stenska grelna plošča ali pa konvekcijski radiator. Vsi ti imajo boljši izkoristek.

 

Ogrevalne naprave, ki jih priključite neposredno v vtičnico, uporabljajte zgolj za dogrevanje, če osnovno (centralno) ogrevanje ni zadostno.

 

Pametno uravnavanje ogrevanja

Skoraj zagotovo največje prihranke in tudi najbolj opazne pozitivne učinke v delovanju prinese pametno uravnavanje ogrevanja. Ne govorimo o investicijah v nov energent ali čem podobnem.

 

Kdor že ima ogrevanje s toplotno črpalko (lahko pa tudi na kakšen drug energent, vendar potem ne gre za prihranke pri električni energiji), si lahko za nekaj sto evrov sestavi sistem s termostati, ki ga lahko krmili preko aplikacije na telefonu.

 

Prednost tega je, da za vsako sobo posebej nastavlja urnike, tako da so ob različnih urah in dneh različne temperature in ne ves čas enaka, kot pri klasičnem termostatu na radiatorju.

 

Ker sistemu ni treba vedno ogrevati vseh sob in se predvsem jutranje ogrevanje lahko pametno razporedi in se ne začne povsod naenkrat, to za toplotno črpalko pomeni bistveno manjšo obremenitev. S tem je tudi poraba manjša, udobje v stanovanju pa večje, saj sistem tudi ob najbolj mrzlih jutrih ni preobremenjen, temveč zmore postopno ogreti vse prostore, ki jih uporabljamo.

 

Pametnejša uporaba telefonov in računalnikov

Običajni osebni računalniki niso veliki porabniki, igričarski pa gredo lahko čez nekaj sto vatov, kadar so pod obremenitvami. Pri teh se poleg zmogljivosti splača upoštevati tudi na to, koliko energije zahtevata glavni procesor in grafična kartica in kako učinkovit je napajalnik (pri namiznem modelu). V določenih primerih s precej varčnejšimi procesorji sploh ne izgubimo veliko sličic na sekundo v igrah. Poleg tega je za večino razlika med 120 ali 140 sličicami na sekundo nepomembna.

 

Ob nakupu novega prenosnika bodite pozorni tudi na to, da ponuja čim daljšo avtonomijo baterije. S tem bo lahko celoten delovnik zdržal brez priklapljanja, običajno pa z baterijskim napajanjem tudi deluje z nekoliko zmanjšanimi zmogljivostmi. Še vedno povsem dovolj hitro, a ne razmetava energije v prazno. Tako bo na dolgi rok porabil manj.

 

Za polnjenje telefonov odsvetujemo priklapljanje čez noč, ki po nepotrebnem dovaja energijo in kvari baterijo.

 

Raje ga polnite zvečer ali zjutraj, ko se pripravljate za odhod od doma, lahko tudi v službi. V vsakem primeru pa ga odklopite, ko je napolnjen, ali še bolje nekje pri 90 odstotkih. In tudi ne čakajte, da napolnjenost pade pod 30 odstotkov. Na ta način boste najbolje vzdrževali kondicijo baterije in jo bo treba, ko bo telefon star dve, tri leta, manj pogosto polniti.

 

Na telefonu si nastavite beleženje časa uporabe, da vidite, če bi morda lahko manj pogosto prijeli v roke.

 

Pri vsem tem se je treba zavedati, da z nakupom novih naprav neizbežno obremenjujemo okolje, saj zanje proizvajalci izkoriščajo omejene naravne dobrine, za izdelavo verjetno porabijo več elektrike, kot je bomo v celotni življenjski dobi naprave prihranili (v primerjavi s tisto, ki smo jo imeli prej), svoje pa doda še transport in vse ostalo.

 

Zato se sploh pri računalnikih, telefonih, beli tehniki in ostalih večjih stvareh ravnajte po načelu, da jih zamenjajte takrat, ko so obstoječi proti koncu življenjske dobe, ko res ne ustrezajo več vašim potrebam, in nasploh zaradi opravičljivih razlogov, ne zgolj zato, ker je fino in vznemirljivo imeti nekaj novega.

 

Ob takem nakupu pa imejte pred sabo seveda energijsko učinkovitost.

 

Poleg tega, da vam bodo omenjeni ukrepi pomagali privarčevati, boste z njimi naredili tudi nekaj dobrega za okolje. Če se tisoče ali milijone ljudi trudi na podoben način, se bo na dolgi rok to poznalo.

 

Varčevanje z energijo je lahko zabavno. Skupaj z otroki preverite, kako.

vzdrževanje doma, družina, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.