Kdaj otroku kupiti prvo pametno napravo?

Potrebe in želje otrok glede pametnih naprav niso nikdar v sozvočju.

Če razmišljate, da bi otroku kupili pametno napravo, potem vas je zanjo zagotovo že prosil. In obenem iz rokava stresel cel kup razlogov, zakaj potrebuje pametni telefon ali kaj drugega in kakšen mora po njegovem mnenju biti. Predlagamo, da ga pozorno poslušate, a nikakor ne ubogate. Ne odloča otrok. Odločate vi. Oceniti morate, kdaj je pravi trenutek, in otroka pravočasno naučiti varnega in odgovornega vedenja v digitalnem svetu.

Za nakup pametne naprave se odločite na podlagi potreb, ne želja

Sodobne pametne naprave vsekakor niso poceni, zato je nakup odlična priložnost, da otroka naučite pomembne lekcije o porabi denarja. Razumeti mora, da mu ne mislite kupiti najdražje in najbolj zmogljive pametne naprave, ker je ne potrebuje. Čeprav si jo verjetno želi.

Predvsem morate vedeti, zakaj si jo želi in zakaj ravno zdaj. Je morda v ozadju statusni simbol? Se počuti izključeno, ker drugi napravo imajo? Ali pa gre za možnost uporabe aplikacije ali družbenega omrežja, ki ga uporabljajo njegovi prijatelji? Vse to pride v poštev, ko se odločate o primerni napravi zanj. Pomembno je, da skupaj ocenite, kaj v resnici potrebuje, in nato to upoštevate pri izboru.

 

Morda boste celo ugotovili, da mu bo zadoščala vaša stara naprava, ki je vi ne potrebujete več.

 

Če boste izbirali po pameti, potem boste hitro našli primerno napravo, ki pa verjetno ne bo v celoti »pokrila« seznama otrokovih želja. V primeru, da bo vztrajal, sklenite kompromis. Naj določen čas uporablja manj »zmogljivo« napravo in če je v tem času ne izgubi ali poškoduje, mu za nagrado dovolite, da s svojim privarčevanim denarjem kupi napravo po svojem izboru. Sprejemanje kompromisov je del odraščanja in s tem, ko ga vanj prisilite, mu pravzaprav delate uslugo.

 

Ocenite otrokovo zrelost

Ni predpisane starosti, pri kateri bi bil otrok zrel za uporabo sodobnih pametnih naprav. So le kazalniki, na podlagi katerih to ocenite. Ali je redoljuben in se drži obljub? Ne pušča stvari na tleh in ustrezno skrbi zanje? Verjetnost, da je otrok v tem primeru zrel za pametno napravo, je dokaj velika. Najbrž pa nanjo še ni pripravljen, če pogosto izgublja stvari, pušča igrače povsod in mu je vseeno, ko se zaradi tega poškodujejo.

A morda je še bolj pomembno to, da otrok razume pomen in vrednost denarja. Pametne naprave niti približno niso poceni, zato se mora otrok zavedati, da v primeru izgube ali poškodbe ne boste takoj hiteli v trgovino po novo. Razumeti mora, da bo ostal brez ali se bo moral sprijazniti s poškodovano.

 

Številni otroci začnejo za svoj prvi pametni telefon prositi nekje po zaključku prve triade osnovne šole, ko znajo bolje dojeti njegove funkcije in ga dobiva vse več vrstnikov.

 

Nikar ne pretiravajte

A tudi ko imate verodostojne odgovore na vsa vprašanja in ste prepričani, da je napočil čas, ko otrok lahko dobi želeno pametno napravo, nikar ne pretiravajte.

 

Kot prvi pametni telefon bo zlahka zadoščal model s ceno med 200 in 300 evri. Podoben cenovni okvir zadošča za tablični računalnik, medtem ko se vam bo splačalo za prenosni računalnik plačati več, med 600 in 800 evri. To je jamstvo, da ga bo zlahka uporabljal vsaj pet do sedem let.

 

Poskrbite, da bo otrok napravo uporabljal odgovorno

Ko otrok končno dobi napravo, ki si jo je tako dolgo želel, vaše delo niti približno ni končano. Od tega trenutka naprej je pravzaprav še veliko težje. Otroci ne razumemo digitalnega sveta, kot ga razumemo odrasli, in se zato ne zavedajo nevarnosti, ki tam nanje prežijo.

Redno se morate s svojim otrokom pogovarjati o digitalnem odtisu, ki ga pušča na internetu, o primernih in manj primernih aplikacijah, ga spraševati, kaj počne na družbenih omrežjih in podobno.

 

Zavedajte se nevarnosti pretirane uporabe pametnih naprav. Če se zaradi njih poslabša šolski uspeh ali se otrok neha družiti z vrstniki, potem je čas za trdnejši nadzor in omejevanje časa uporabe.

 

Najpomembnejša naloga, ki nas v zvezi s pametnim telefonom čaka, je otroka naučiti, kako ga pravilno uporabljati. Dopovedati mu morate, koga lahko kliče in koga ne, kaj lahko počne in česa ne. Postavite mu tudi tedenski ali mesečni limit, koliko denarja na računu lahko porabi.

 

Preverite orodja za starševski nadzor.

 

Tako boste dosegli, da bo gospodarno ravnal z denarjem, saj bo vedel, da če mu bo denarja zmanjkalo, ga boste vi še vedno lahko poklicali, sam pa ne bo mogel na internet. Vsaj ne do dogovorjenega časa, ko mu boste ponovno z manjšim zneskom napolnili račun.

 

Sodobni pametni telefoni nudijo veliko več, kot so nudili mobilni telefoni, ki so bili pravzaprav samo orodje za telefonske klice in le v omejenem obsegu za druge oblike komunikacije. Zato v večini primerov tako starejši kot otroci ne potrebujemo prenosnega računalnika in še manj tabličnega računalnika, da bi bili ves čas prisotni v digitalnem okolju. To je tudi glavni razlog, zakaj večina otrok želi pametni telefon in jih druge pametne naprave veliko manj zanimajo oziroma zanje prosijo veliko kasneje.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Zavarujte otrokov mobilni telefon

Počen ekran na telefonu, popravilo in servis telefona, vlomska tatvina ali rop telefona … prenesite vse te skrbi na zavarovalnico. Sklenite zavarovanje novega mobilnega telefona kar preko spleta.

 

družina, otroci, spletna varnost, zavarovanje naprav, mobilni telefon
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.