Kako dodatno poskrbeti za varnost na spletu

Z zavarovanjem kibernetske zaščite nad računalniške vdore in viruse.

Pomislite, kaj imate shranjeno na svojem računalniku. Fotografije, pomembne dokumente, video posnetke, programe … Zdaj pa pomislite, kako bi se počutili, če do tega zaradi računalniškega virusa ali vdora v vaš računalnik ne bi mogli več dostopati. Nacionalni odzivni center SI-CERT je po globalni študiji povzel, da je 33,3 % posameznikov že kdaj izgubilo pomembne podatke. Ne bodite del te statistke. Poskrbite za varnost na spletu, tudi z zavarovanjem kibernetske zaščite.

Število okužb in škode naraščajo

SI-CERT na podlagi raziskav navaja, da se vsak mesec na globalni ravni 10 % računalnikov okuži z zlonamernimi kodami, vključno z virusi, ki zašifrirajo dokumente. Izsiljevalci v zameno za dokumente zahtevajo odkupnine, ki so lahko precej visoke.

 

Glede na podatke globalne študije ponudnika zaščite podatkov v oblaku Acronis je 33,3 % posameznikov že kdaj izgubilo pomembne podatke. 

 

V Sloveniji je po podatkih SI-CERT-aleta 2022 najvišja zahtevana odkupnina zaradi izsiljevalskega virusa znašala 3.000.000 evrov, najvišja izplačana odškodnina fizične osebe pa 400.000 evrov.


Vse več je tudi obravnavanih računalniških incidentov, nizov dogodkov, ki vplivajo na varnost omrežja, naprave ali podatkov. Leta 2012 je bilo tovrstnih primerov v Sloveniji 1.250, leta 2022 pa rekordnih 4.123. 

 

Varno surfanje po spletu

Dobra novica je, da se lahko pred tovrstnimi napadi in stroški, ki jih povzročajo tako vdori kot virusi, zaščitite.

 

Če poenostavimo, bi lahko rekli, da tako kot skrbite za varnost na cesti, potovanjih ali doma, morate  skrbeti tudi za lastno varnost na spletu. To naredite predvsem tako, da imate na računalniku nameščen, redno posodobljen in aktiven protivirusni program, aktiven požarni zid itd., kot je razloženo v 4 korakih za zaščito računalnika, ki jih navaja SI-CERT.

 

Preberite si priporočila za preprečevanje kibernetskih napadov.

 

Toda kljub previdnosti in ob upoštevanju varnostnih nasvetov veste, da gre marsikaj lahko narobe. Zato ste zavarovali svoj dom, avtomobil, sklenili turistično zavarovanje ipd. Zavarujete pa lahko tudi svoj računalnik, in sicer z zavarovanjem kibernetske zaščite.

 

Z zavarovanjem kibernetske zaščite vam zavarovalnica krije škodo, ki jo utrpite kot posledico kibernetskega škodnega dogodka (virusa ali vdora v računalnik) v vsakdanjem življenju.

 

7 ključnih dejstev o zavarovanju kibernetske zaščite

1. Zavarovanje krije stroške:

  • za ponovno vzpostavitev delovanja računalnika,
  • za pregled in presojo, ali je mogoče izgubljene in poškodovane podatke obnoviti in povrniti,
  • za obravnavanje in pogajanje s tistim, ki vas izsiljuje, ter stroške odkupnine.

 

2. Vključuje vse osebne računalnike doma

V zavarovanje so vključeni vsi osebni računalniki (namizni, prenosni in tablični računalniki) vas kot zavarovanca kot tudi vaših družinskih članov.

 

3. Velja le za fizične osebe

To pomeni, da škoda ne bo krita, če računalnik uporabljate za opravljanje pridobitne dejavnosti ali če poškodovane datoteke niso bile namenjene osebni uporabi.

 

4. Upošteva programsko opremo

Škoda bo krita samo, če je nastala škoda na programski opremi in podatkih, za katere imate licenčne pravice za uporabo. Pogoj za izplačilo škode je, da ima računalnik nameščen redno posodobljen in aktiven protivirusni program in aktiven požarni zid. Obenem ne smete imeti nameščene zastarele  programske opreme, za katero proizvajalec te opreme ne zagotavlja več posodobitev in varnostnih popravkov.

 

5. Zavarovalna vsota in odbitna franšiza

Do katerega zneska boste dobili povrnjeno škodo, je določeno z višino zavarovalne vsote, ki jo dogovorite ob sklenitvi zavarovanja. Najnižja vsota je 500 evrov, lahko pa izberete tudi višjo: 1.000 evrov, 3.000 evrov ali posebej določite znesek.

 

Kakšna pa je cena zavarovanja? Informativni izračun lahko le z nekaj kliki naredite kar po spletu.

 

Če je kibernetskih škodnih dogodkov v enem letu več, je dogovorjena zavarovalna vsota tudi največ, kar lahko dobite povrnjeno za vse primere skupaj. Upoštevati pa morate tudi odbitno franšizo v višini 50 evrov.

 

6. Pokličite policijo

Ker gre v takih primerih za kriminalno dejanje, morate takoj, ko odkrijete kibernetski dogodek, o tem obvestiti policijo. Šele potem se obrnite na zavarovalnico.

 

7. Del zavarovanja osebne zaščite

Zavarovanje kibernetske zaščite je del produkta – zavarovanje osebne zaščite. To zavarovanje lahko obsega le eno zavarovanje ali več, poleg kibernetske zaščite lahko sklenete še:

 

  • odgovornost zasebnika,

  • pravno zaščito,

  • računalniško asistenco,

  • mikromobilnost – kasko in asistenco

  • ter nezgodno zavarovanje in asistenco po poškodbi.

 

Zavarovanje osebne zaščite lahko sklenete individualno ali v obliki družinskega zavarovanja.

 

Želim naročiti zastopnika in skleniti zavarovanje.

 

Z upoštevanjem varnostnih nasvetov in z zavarovanjem ste lahko v digitalnem svetu bolj mirni.

zavarovanje osebne zaščite, spletna varnost, spletno nakupovanje, zavarovanje kibernetske zaščite, osebne finance