Kako pameten je vaš dom?

Povezane naprave lahko izboljšajo udobje bivanja in povečajo varnost

Pametni dom si lahko vzpostavimo naenkrat in celovito, običajno ob gradnji ali koreniti prenovi hiše oz. stanovanja, lahko pa postopno s pomočjo umetne inteligence ter z dodajanjem posameznih kompletov za avtomatizacijo.

Težko rečemo, da je en pristop bolj pravi od drugega, zelo odvisno je od situacije ter potreb in želja posameznika. V vsakem primeru lahko s tem povečamo udobje in varnost ter znižamo porabo energentov. Ker so gradniki povezani v internet in jih običajno upravljamo s telefonom, moramo poskrbeti za ustrezna gesla in zaklepanje naprav.

 

Pojem pametni dom oz. »smart home« je zelo širok in lahko zajema marsikaj. Mnogi, ki imajo doma robotski sesalnik ali morda kosilnico, so si s tem že vzpostavili delček pametnega doma. Navsezadnje je skoraj vse novejše tovrstne robote mogoče krmiliti na daljavo ali glasovno, nekateri si tudi izrisujejo »zemljevide« stanovanja in se učijo pravilno premikati po njem. Seveda pa asociacijo na naslovno besedno zvezo prej dobimo ob razsvetljavi, klimatizaciji in ogrevanju, senčenju ali varnostnih kamerah.

 

Do zamenjave »klasičnih« gradnikov s povezanimi ni treba imeti predsodkov. Pogosto niti ni treba vključiti celotnega nabora »pameti«, temveč je glavni prispevek v podrobnejšem nastavljanju in upravljanju na daljavo.

 

Kako obstoječi dom narediti pameten?

Posvetimo se najprej možnostim v starejših oz. obstoječih stanovanjih in hišah. Če se ne nameravate lotiti kakšne obsežne prenove, ste glede določenih elementov bolj omejeni kot pri novogradnjah, saj pri teh lahko predvidite podometne cevi za kable, vgradnjo ustreznih vrat, oken, senčil in drugega avtomatiziranega stavbnega pohištva, prezračevanja, že vnaprej na »pamet« pripravljenega ogrevanja in še kaj.

 

Vendar to ne pomeni, da ste v stanovanju, ki ga ne boste prenavljali, brez možnosti. Teh je še vedno precej, le malce manj celovito in povezano bo vse skupaj. Kar v praksi pomeni, da boste najbrž za vsako področje (luči, senčila, domofon …) uporabljali svojo aplikacijo. Toda mnoge se da vključiti v Applovo ali Googlovo platformo Home in tako do pretežnega dela funkcionalnosti dostopati na enem mestu.

 

Vgradnje »pametnih«, bolj natančno bi lahko rekli povezanih elementov, se lahko lotite s samostojnim sestavljanjem ali pa z nakupom kompletov, ki jih zgolj namestite in povežete v ustrezno aplikacijo.

 

Pri samograditeljstvu si priskrbite tipala, motorčke, module za komunikacijo in ostale sestavne dele, vse skupaj pa običajno krmilite s centralnim računalnikom. Dobro se za to vlogo obnesejo kartični Raspberry Pi, še bolj vešči programiranja si lahko »spišete« svojo aplikacijo za telefon. Vendar v te vode ne bomo zapluli, za postavljanje pametnega doma na tak način je treba imeti precej znanja in žilice. Ponudba naprav, pripravljenih za vgradnjo, je danes precejšnja, cene pa večinoma tudi niso pretirane.

 

Najbolj očitna področja, ki se jih lahko lotite, bodisi sami bodisi s pomočjo usposobljenih monterjev, so:

 

  • razsvetljava,
  • odklepanje in zaklepanje vrat (domofoni),
  • varnostne kamere,
  • ogrevanje in klimatizacija in
  • senčila (predvsem na strešnih oknih).

 

Pametna razsvetljava

Pri sijalkah, če se omejimo na uporabo takih s povezavo – običajno Wi-Fi ali bluetooth, lahko pa tudi Zigbee ali Z-Wave z ustreznim prehodom –, lahko potem spreminjate svetilnost in mogoče barvo svetlobe, ter nastavljate določene scenarije, s katerimi simulirate na enkat način, kot bi bili doma, čeprav ste odsotni. S tem lahko odganjate morebitne nepovabljene goste, kadar je stanovanje prazno. Lahko pa s tovrstnimi scenariji poskrbite še za prijetno jutranje zbujanje.

 

Pametni domofoni

Domofon lahko bistveno olajša spuščanje obiskovalcev v stanovanje (ali že na dvorišče) in zmanjša zadrege, če kdo od družinskih članov pozabi ključe in ne more vstopiti. Takrat mu s pomočjo aplikacije lahko vrata odklene kdo drug, ali pa tudi sam, če ima nastavljene ustrezne pravice. Za otroke je verjetno bolje, če pokličejo starše in jim oni odklenejo.

 

Smiselno je izbrati domofon, ki ga je mogoče priklopiti s pomočjo obstoječega dvožilnega kabla (za zvonec), da ni treba opravljati dodatnih gradbenih posegov.

 

Pametne varnostne kamere

Varnostna kamera pred vhodnimi vrati prav tako ni slaba ideja, ne zato, da bi za kom vohunili (pogled na površine, ki niso naše, je tako ali tako prepovedan), temveč predvsem zaradi opozarjanja, če se na vhodu pojavi kdo nepoznan, in tudi zaradi psihološkega učinka. Že sama kamera lahko nepridiprave odvrne od kakšne namere, če je le dovolj dobro pritrjena.

 

Na voljo so tudi kompleti več kamer, ki jih nato povežete v enoten sistem, če želite imeti nadzor nad hišo z vseh strani. Običajno se posnetki s kamer shranjujejo v oblak ponudnika, kjer ostanejo določeno obdobje in si jih lahko ogledate.

 

Kdor ne želi nalaganja v oblak, naj išče rešitve, ki delujejo tudi zgolj znotraj domačega omrežja. Zavedati pa se mora, da s tem odpade možnost upravljanja z oddaljene lokacije.

 

Več o tem, kako pravilno namestiti in uporabljati varnostne kamere ter katera pravila morate ob tem upoštevati, si lahko preberete v članku Nasmej se, vidim te!

 

Pametna senčila

Senčenje strešnih oken z zunanje strani je malodane nujno, je pa v tem primeru elektrifikacija in avtomatizacija bistveno dražja od ročnega senčila. Koristi lahko odtehtajo investicijo še posebej v stanovanjih, kjer so ta okna tako visoko, da jih je težko doseči.

 

Premikanje senčila ter odpiranje ali zapiranje okna je mogoče s pritiskom na daljinski upravljalnik ali v aplikaciji, poleg tega »pamet« skrbi za prilagajanje senčenje in zračenje glede na vremenske razmere ter temperaturo in kakovost zraka v prostoru.

 

Pametna klimatska naprava

Če je pri nekaterih od naštetih področij »klasika« še vedno povsem v redu izbira, je pri klimatski napravi še kako koristno nastavljanje določenih parametrov in upravljanje s telefona, ne glede na to, ali ste doma ali ne.

 

Tako lahko zagotovite, da bo stanovanje prijetno ohlajeno, ko pridete domov, če se je vreme v času službe nepričakovano izboljšalo in je začela pritiskati pripeka.

 

Pametni termostati

Za ogrevanje so na voljo tako pametni stenski termostati kot povezani termostatski ventili za radiatorje. Odločitev za eno ali drugo možnost ali celo kombinacijo obojega je odvisna od izvedbe ogrevalnega sistema. Ta element pametnega doma že zahteva nekaj več dela in poznavanja same infrastrukture v pametni hiši ali stanovanju ter njenega delovanja, zaradi scenarijev, ki jih je potem mogoče določati (za vsak ventil ali sklop posebej), in sprotnega prilagajanja pa se da precej izboljšati tako udobje (vedno je toplo tam, ker mora biti) kot zmanjšati porabo ter obremenitve sistema.

 

Z nadzorom prek aplikacije lahko v vsakem trenutku reagirate in rešite kočljivo situacijo, preprečite morebitno škodo ali izboljšate udobje bivanja.

 

Pametne vtičnice

Pametne oz. povezane so lahko vtičnice in s tem lahko krmilite naprave, ki jih ne morete ali nočete dobiti v »pametni« izvedbi. Lahko pa tudi izklapljate pripomočke, za katere ni treba, da so ves čas vključeni. Če gradite ali prenavljate, lahko predvidite dovolj velike doze, ki sprejmejo ustrezne vtičnice. V nasprotnem primeru se lahko odločite za nadometne, kar pa ni enako elegantno.

 

Pametni gospodinjski aparati in bela tehnika

V zadnjih letih so proizvajalci na različnih predstavitvah pogosto govorili tudi o pametnih gospodinjskih aparatih in beli tehniki, vendar je v praksi tovrstna ponudba v slovenskih trgovinah še vedno zelo skromna, pralni in sušilni stroji ali hladilniki z možnostjo povezave in upravljanja prek aplikacije pa so tudi med najdražjimi, zato se je tej funkcionalnosti za zdaj bolj smiselno odpovedati. Tudi njene koristi so dokaj omejene.

 

Vas zanima več o različnih pametnih napravah, ki so vam lahko v pomoč pri vsakodnevnih opravilih? O njih si lahko preberete več v članku Pomočniki, ki štejejo!

 

Varnost pametnega doma

Večina omenjenih naprav je povezanih v internet. In seveda še prej v domače omrežje. Upravljate pa jih z aplikacijo na pametnem telefonu. Še preden se spustite v varovanje informacij in zasebnost, je treba poskrbeti, da imate domače omrežje zaščiteno s primernim geslom in da imate na telefonu nastavljeno zaklepanje (zaslona), če se le da s kombinacijo biometričnega elementa in šestmestne kode.

 

S tem poskrbite, da v normalnih okoliščinah ne more nihče razen vas dostopati do varnostnih kamer, domofona, ogrevanja, klimatske naprave in ostalega, kar morebiti vključuje vaš pametni dom.

 

Povezava v internet pomeni tudi nalaganje podatkov na strežnike ponudnika (oblak) in potencialno možnost za kakšen vdor. Doslej sicer odmevnih tovrstnih primerov in zlorab osebnih podatkov s tega področja nismo zasledili, se pa dogajajo primeri, ko napadalci prevzamejo oz. onemogočijo delovanje posameznih sistemov, denimo daljinskega ogrevanja ali hotelskih ključavnic.

 

To kaže, da se pretežno osredotočajo na večje ponudnike, ne na posamezne uporabnike in njihove pametne hiše. Vsekakor se je bolje odločati za uveljavljene ponudnike in tiste aplikacije, ki dajejo profesionalen vtis.

 

Glasovni ukazi so ponekod priljubljeni, ker pa slovenščine običajno ni med podprtimi jeziki in ker je tudi zasebnostni vidik lahko vprašljiv, se temu načinu upravljanja lahko mirno odpoveste.

dom, varnost doma, vzdrževanje doma, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.