Tehnološki in poslovni trendi v letu 2022

Kaj nas čaka po dveh letih sprememb na vseh področjih?

Spremembe, v katere so bila potisnjena ne le podjetja, ampak vsi, niso začasne, zato ne bo vrnitve na stara pota. Tehnologije, ki so v tem času pridobile pomen, bodo tudi v prihodnje v veliko pomoč in bodo krojile poslovno in prav tako zasebno življenje. Kateri so torej tehnološki trendi, ki se jim ne bomo mogli izogniti?

Hibridno delovno okolje

V podjetjih so spoznali srž hibridnega dela in prednosti prilagodljivega delovnega okolja za zaposlene. Delo od doma ali od kjerkoli, kadar je mogoče, in občasno v pisarni, ko druge možnosti ni, sicer ni vedno preprosto organizirati. A ker pozitivno vpliva na moralo in produktivnost zaposlenih, se ga splača spodbujati.

 

Tehnologije za učinkovito in varno delo na daljavo so namreč napredovale do ravni, ki posameznikom ali delovnim skupinam omogočajo optimalno opravljanje nalog ne glede na lokacijo.

 

Menim, da bodo podjetja morala zagotavljati prilagodljive načine dela ter vlagati v tehnologije navideznega namizja in delovnega mesta.

 

Povezljivost pri tem igra pomembno vlogo. Oddaljeno delo ne sme biti prekinjeno zaradi motenj v prenosnem omrežju ali slabše opreme na lokaciji uporabnike, saj je zanesljivost dostopa do interneta pomembnejša kot kadarkoli prej.

 

Večji poudarek bo zato na mobilnih omrežjih pete generacije (5G) s hitrostmi in stabilnostjo povezav, ki jih starejše tehnologije stežka zagotavljajo. Priča bomo pospešeni gradnji novih omrežij ob sočasni skrbi za posamezne uporabnike na področjih, kjer mobilnega omrežja ni. Kot rešitev se kaže Muskovo satelitsko omrežje Starlink, ki naj bi bilo letos na voljo na področju Slovenije.

 

Cisco je napovedal, da bo letos internet uporabljalo 1,4 milijarde več ljudi kot leta 2017, ko ga je 3,4 milijarde. To je skoraj 60 odstotkov svetovne populacije.

 

Več informacij in nasvetov o tem, kako doma zagotoviti kar najboljše delovanje brezžičnega omrežja in stabilno internetno povezavo, najdete v članku Kako močna je vaša povezava?

 

Vse večja odvisnost od »oblaka«

Med delom in izobraževanjem na daljavo, a tudi v zasebnem življenju smo vse bolj odvisni od storitev v oblaku. V oblačnih shrambah hranimo datoteke, da so dosegljive na vseh napravah, od tam pretakamo zabavne vsebine in organiziramo okolje skupinskega dela.

 

Skoraj vsak je tako ali drugače že priključen nanj, morda zgolj zato, da ima tam hranjene podatke o stikih ali fotografije s pametnega telefona.

 

Za zagotavljanje hibridnega dela in decentralizacije delovnega okolja bodo podjetja prisiljena vlagati v infrastrukturo, osredotočeno na oblak in v aplikacije zanj, ki bodo podprle delovne procese. Informacijski sistemi bodo deljeni.

 

Podjetja bodo še vedno imela nekaj opreme pri sebi, medtem ko se bodo v vse večji meri zanašala na storitve v oblaku. Kot primer lahko navedeno uporabo okolja Microsoft 365 za podporo pisarniškega poslovanja in lastne opreme ter programov za podporo kritičnih procesov na lokaciji podjetja.

 

Od zaposlenih bo spremenjeno okolje zahtevalo nove veščine, ki jih bodo morali osvojiti v čim krajšem času. Pomanjkanje teh je trenutno največja ovira, s katero se soočajo podjetja na poti digitalizacije.

 

Letos naj bi preko interneta prenesli 4,8 zeta bajta podatkov (deset na enaindvajseto). To je 11-krat več kot leta 2012, je napovedal Cisco.

 

Več informacij o shranjevanju digitalnih fotografij in podatkov v oblaku najdete v članku Poskrbite, da bodo počitniški spomini na varnem.

 

Bo 2022 leto metaverzuma?

Čeprav so se storitve video konferenc dobro izkazale pri sestankovanju na daljavo, imajo omejitve, ki jih ne morejo preseči. Njihovemu preseganju je namenjena navidezna resničnost, ki je bistven element metaverzuma. V njem bomo v obliki digitalnih podob (avatarjev) imeli socialne stike z ljudmi in umetno inteligenco na človeku naravne načine. Zaradi tridimenzionalnega prikaza navideznega sveta bo komunikacija pristnejša od video konferenc.

 

Obrnili boste glavo in se iz oči v oči pogovorili z digitalno podobo prijatelja ali na cesti nagovorili popolnega neznanca. Navidezno okolje bo tudi širše zastavljeno, zato bodo podjetja v njem oblikovala navidezne pisarne, v katerih bodo sedeli avatarji zaposlenih. Skoraj tako bo, kot bi sedeli v pravi, le da se jim zato ne bo treba odpraviti od doma.

 

Metaverzum je digitalna resničnost, ki združuje socialne medije, spletne igre, razširjeno resničnost, virtualno resničnost in navidezni denar s ciljem interakcije med uporabniki.

 

Metaverzum je mogoče raziskovati z računalniki, igralnimi konzolami, pametnimi telefoni in nosljivimi napravami. Bistvene bodo naprave navidezne ali dodane resničnosti za polno čutenje digitalne grafike in zvoka, da bi se morda celo bolje znašli tam kot v resničnem svetu.

 

Še bolj bomo morali paziti na varnost na spletu

Trendi hibridnega dela, uporabe storitev v oblaku in vzpon metaverzuma, ki še bolj odpirajo sisteme navzven, zahtevajo še večjo osredotočenost na varnost. Že zdaj je jasno, da je pred nami veliko izzivov, kajti spletni napadalci zadnje dve leti niso mirovali.

 

Napadov je vse več in so bolj prefinjeni, saj po vdoru v sistem podjetja dlje časa čakajo na primeren trenutek, medtem ko smo jim zaradi krize morda celo olajšali delo.

 

Za preživetje podjetja v novi resničnosti bo zato pomembna uporaba najnovejših varnostnih orodij, stalno varnostno preverjanje kot tudi oblikovanje celovitih načrtov za obnovo sistema po nesreči.

 

Za varnost na spletu je ključno razumevanje spletnih groženj in znanje, kako se čim bolje zaščititi pred njimi. Več o tem si preberite v članku Vsi smo dovzetni za spletne napade.

 

Pričakovati pa je, da bo vpeljava algoritmov umetne inteligence tudi na to področje poenostavila skrb za varnost. Slabše kot do zdaj pa se bo zato pisalo podjetjem, ki ne vlagajo dovolj v usposabljanje zaposlenih, ki so vedno bili prva črta obrambe pred spletnimi napadi.

 

Preverite tudi izkušnjo slovenskega podjetja, ki je bilo tarča kibernetskega napada, kakšna je bila škoda in kako bi jo lahko preprečili.

 

Še nekaj poslovno tehnoloških trendov leta 2022:

  • Zaradi spremenjenih nakupnih navad morajo spletne trgovine podpirati kupce 24 ur na dan in sedem dni v tednu.
  • Kot del digitalizacije delovnega mesta bosta pomembno vlogo imeli robotika in avtomatizacija poslovnih procesov s ciljem večje produktivnosti in izboljšane digitalne izkušnje.
  • Avtomatizirani sistemi in umetna inteligenca bodo imeli večjo vlogo v procesu sprejemanja odločitev. Letos lahko pričakujemo naslednji skok pri uporabi algoritmov umetne inteligence in odločanja na podlagi analize veliko podatkov.
  • Poslovni imperativ podjetja postaja družbena odgovornost in trajnostno naravnanost izdelkov in poslovanja. Predvsem tehnološka podjetja bodo morala dokazati, da resno mislijo z obljubami o varovanju okolja.
  • Nezamenljivi žetoni NFT bodo postali pomemben del digitalne ekonomije, saj nudijo tisto, kar smo pogrešali. Nedvoumno ločitev originala od kopij.
  • Blockchain tehnologijo (veriženje blokov) bo kot podporo poslovnih procesov sprejemalo vse več podjetji, saj omogoča vse več poslovnih priložnosti. 

 

Letos bo prišlo do hitrega napredka na omenjenih področjih in morda še na katerem, ki ga v tem pregledu nismo zajeli. Brez dvoma pa bo glavna beseda postala digitalizacija vseh področji družbe, ki jo je zdravstvena kriza pospešila. Upamo pa, da bo izboljšala svet in življenje vsem nam.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

Do bolj učinkovitega in varnega poslovanja, kar ostaja trend tudi v 2022, vam lahko pomagajo tudi ustrezna zavarovanja. Ta lahko združite v Triglav podjetniški komplet in prihranite do 25 %.

spletna varnost, posel
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.