Zaščita električnih naprav pred udarom strele

Udara strele ne morete preprečiti, lahko pa preprečite škodo.

Človek se od nekdaj boji strele, pa čeprav je ravno z njeno pomočjo spoznal ogenj in stopil po poti civilizacijskega razvoja. A dokler je ni razumel, je o njej mislil marsikaj, tudi, da je znak božjega nezadovoljstva nad grešnim svetom. Danes pa ve, da gre za naravni pojav, za razelektritev na nebu, ki ima lahko uničujoče posledice. Zato pa se pred njimi tudi lažje zavaruje. Kako? O tem nekaj več v nadaljevanju.

Od božjega srda do znanstvene razlage strele

Oblaki običajno nimajo električnega naboja, a ga dobijo med nevihto. Dvižni vetrovi dvigajo vodne kapljice, ki pri trkih izgubljajo elektrone, da ostanejo v spodnjih plasteh oblaka, ta pa se zaradi presežka elektronov negativno naelektri. Kapljice brez elektronov se še naprej dvigujejo in povzročijo pozitivni naboj v zgornjih plasteh. Pozitivni električni naboj imajo tudi tla, zato pride med njimi in spodnjimi plastmi oblaka do velikih napetostnih razlik, ki dosežejo tudi več milijonov voltov.

 

Za nastanek strele je potreben le še prevodnik. Zrak običajno ne prevaja električnega toka, a ko električno polje med oblakom in zemljo doseže kritično vrednost, pride do ionizacije, strela pa ima prosto pot proti tlom. Najprej vidite blisk, nekoliko kasneje pa še slišite grom, zvočni val močno segretega zraka.

 

Tehnologija pomaga napovedati možnost udara strele

Nevihte oziroma možnost udara strele lahko pomaga napovedati tudi tehnologija, a to še ne pomeni, da nam ni treba na nebu iskati grozečih nevihtnih oblakov. Še posebej v gorah, kjer so poletne popoldanske nevihte dokaj pogost vremenski pojav.

 

Dan pred odhodom v gore zato preverite vremensko napoved  aplikacije Triglav vreme, ki podatke Agencije republike Slovenije (ARSO) prikaže pregledno in razumljivo. Ker je Slovenija relativno dobro pokrita s signalom mobilnega omrežja in ker aplikacija prikazuje tudi vremensko napoved naslednjih nekaj ur, pa je uporabna tudi kasneje, ko ste že v naravi.

 

Na voljo imate še cel kup tujih vremenskih aplikacij, med katerimi je morda najbolj poznana aplikacija AccuWeather, ki prikažejo, ob katerih urah in kje je verjetnost udara strele najvišja.

 

Običajni znak bližajoče nevihte je tudi hiter padec zračnega pritiska, ki ga zazna barometer. Pametnih telefonov z njim je bolj malo, zato pa je skoraj vedno vgrajen v zmogljivejših pametnih in športnih urah. Ne samo, da te beležijo telesni napor, ki ste mu izpostavljeni med dejavnostjo, prikazati znajo tudi opozorilo o nevihti.

 

Če vas nevihta zajame v gorah, se izogibajte grebenom in vrhovom, posamičnim drevesom, daljnovodom in žičnicam. Najbolj varni boste v kočah in bivakih.

 

Pametni telefon ni prevodnik

Malo je primerov, da je strela poškodovala ali celo ubila ljudi, ki so se pred njo zatekli v zgradbe, zagotovo pa razlog ni bila uporaba pametnih telefonov med besnenjem nevihte. Takšnim idejam botruje neznanje, saj je večja verjetnost za poškodbe ali celo smrt, če med nevihto telefonirate s stacionarnim telefonom (nikakor pa ne brezžičnim).

 

Strela sprosti električni tok, ki pa lahko prodre v zgradbo le preko dobrega prevodnika, kot je kovinski vodnik, torej tudi preko telefonskih kablov.

 

Prav tako pa je manj verjetno, da bi vas med nevihto zadela strela na prostem, ker imate v roki ali blizu sebe pametni telefon.

 

V njem je tako malo kovine, da skoraj gotovo izbrala lažjo pot, po kateri udari v zemljo.

 

Pravočasno obveščanje o nevarnosti strel

Pravočasno obveščanje o nevarnosti strel omogoča zaščito življenj, premoženja ter zmanjšuje materialno in finančno škodo. Zato so na Elektroinštitutu Milan Vidmar v Ljubljani leta 1997 začeli z razvojem sistema za avtomatsko lokalizacijo atmosferskih razelektritev Scalar.

 

Takrat so v Sloveniji postavili dve tipali, ki zaznavata atmosferske razelektritve med oblakom in zemljo in med oblaki, danes pa jih je po Sloveniji in Zahodnem Balkanu razporejenih deset.

 

Sistem strelo zazna zelo kmalu po njenem nastanku, z analizo pa lahko izda tudi opozorila.

 

Ta so podlaga storitve Telekoma Slovenije  za obveščanje uporabnikov o možnosti udara strele na njihovem domačem naslovu  preko kratkih sporočil SMS. Obstaja pa tudi brezplačna aplikacija mScalar, a je na voljo le za naprave s sistemom iOS.

 

Če ste pravočasno obveščeni,  lahko naprave zaščitite pred poškodbami in uničenjem zaradi udara strele, tako, da jih izklopite iz električnega in komunikacijskega omrežja. Poskrbite, da do njih ne vodi noben kabel.

 

Težava niso le napajalni kabli, čeprav električni udar največkrat prodre v zgradbo preko električne napeljave, temveč tudi antenski in telefonski kabli, ki pridejo v zgradbo od zunaj in imajo kovinsko sredico, ki lahko prevaja električni tok. Sodobni optični vodniki telekomunikacijskega omrežja ne sodijo mednje in so zato popolnoma varni.

 

Priporočljivo je, da po koncu nevihte z vklopom naprav in njihovo nadaljnjo uporabo počakate še vsaj 30 minut.

 

Katastrofalne posledice udara strele

Najslabše, kar se lahko pripeti, je, da strela udari, čeprav ste bili prepričani, da se vam to ne more zgoditi. Poznamo primere, ko so bile posledice katastrofalne, saj je udar strele uničil vse električne naprave, sami pa si lahko izračunate, koliko stane nakup novih. Dostikrat pa je težava večplastna.

 

Kupite lahko nov računalnik, nihče pa vam ne bo povrnil izgubljenih podatkov, ki jih niste nikjer varno shranili. Izdelava varne kopije pomembnih podatkov je prvo, kar lahko storite, da se zavarujete pred škodo.

 

Lokalno električno napeljavo lahko zaščitite s prenapetostnim stikalom na vhodnem vodniku v vaš dom. To lahko storite kadarkoli, vendar naj ga vgradi usposobljen električar. Če udari strela, bo stikalo preprečilo uničenje naprav, po koncu nevihte ga boste ponovno vklopili in vse bo, kot je bilo.

 

Če eno stikalo za cel dom ni izvedljivo, vam predlagamo, da dragocene naprave, mednje sodijo vsaj televizorji, računalniki in naprave domačega omrežja, zaščitite z lastnimi prenapetostnimi stikali.

 

Podobno lahko zaščitite tudi druge komunikacijske vodnike, antenski in telefonski kabel, če celotno komunikacijsko omrežje ne sloni na optičnem priključku. V skrajnem primeru pa boste morali te med nevihto izklopiti iz naprav, če boste želeli biti popolnoma na varni strani.

 

Primerno je, da svoje električne naprave tudi zavarujete za primer udara strele, kajti menjava vseh »skurjenih« lahko zamaje še tako dobro stoječ družinski proračun.

 

O strelah vemo veliko, zato se jih ni treba bati. Moramo pa spoštovati moč narave in se ji prilagoditi, ne pa je zanikati in živeti v prepričanju, da se vam kaj takšnega ne more pripetiti. Ko se, je prepozno,

 

PREBERITE TUDI

Test: Kako (za)varovani ste pred točo in nevihto?

Da vas ne odpihne

Indirektni udar strele

Triglav Vreme: Kako ukrepati ob nevihti?

 

vremenski pojavi, preventiva, škodni primer, poletje, podnebje, nevihta, paketno, varnost doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.