6 napotkov za silvestrovanje v gorah

Pozimi so gore čudovite, za silvestrovo čarobne.

»Pozimi so gore nekaj posebnega, morda še toliko bolj za silvestrovo, ko verjetno privabijo tudi ljudi brez izkušenj,« pravi Gregor Piskar, gorski reševalec, zaposlen v Zavarovalnici Triglav. Silvestrovanje v gorah je zagotovo nekaj čarobnega, saj narava in gorska okolica naredita vzdušje še bolj praznično in zimsko. Naš sogovornik svetuje, kaj je treba upoštevati, da bo silvestrovanje v gorah varno in prijetno.

1. Upoštevajte zimske vremenske razmere

Pri izbiri cilja je treba upoštevati, da so dnevi krajši in da sneg zakrije poti in markacije. Hoja in orientacija sta oteženi, bolj obiskane poti pa običajno postanejo poledenele in nevarne za zdrs. Vremenske razmere so že tako ali drugače ostrejše kot v dolini, v primeru poslabšanja vremena, ko se združijo sneženje, veter in megla, pa postanejo neprijetne ali celo smrtno nevarne.

 

2. Izbirajte poti, ki jih poznate

Pozimi izbirajte ture, ki jih poznate v kopnih razmerah. Prilagodite se vremenski napovedi, ki jo spremljajte že več dni prej.

 

Na pot se ne odpravite sami, ampak v družbi vsaj še nekoga, ki mu zaupate. Če hodite v skupini, naj ta ostane strnjena do cilja in prilagojena najšibkejšemu članu. 

 

Da bo obisk gora pozimi varen, preberite 5 napotkov za varnejšo hojo v gore pozimi, ki smo jih pripravili s Planinsko zvezo Slovenije.

 

3. Ključno je, kaj nosite s sabo v nahrbtniku

Priporočljivo je, da oblečete več tanjših plasti oblačil, ki se hitro sušijo, predvsem pa je pomembna zanesljiva obutev. V nahrbtniku morajo biti še:

  • čelna svetilka,
  • rezervna oblačila,
  • torbica za prvo pomoč,
  • topla pijača
  • in nekaj prigrizkov.

 

Ne podcenjujte poledenelih poti, tudi v sredogorju, zato si priskrbite dereze z verigo z zobci ali zobci na podplatu in si pri hoji pomagajte s palicami.

 

4. Mobilni telefon naj bo vedno z vami

Verjetno ni nikogar, ki ne bi uporabljal mobilnega telefona, prav tako večina pozna številko za klic v sili 112. Pomembno je, da v gorah varčujete z baterijo, uporabo omejite le za nujne zadeve.

 

Telefon zaščitite pred mrazom in vlago. Ne nosite ga v nahrbtniku, temveč ob telesu.

 

5. Vas vabi visokogorje?

Če vas vleče v visokogorje, morate uporabljati prave dereze, cepin in plazovno opremo, torej žolno, sondo in lopato. Vendar naj bo visokogorje, ki je znatno zahtevnejše od sredogorja, rezervirano samo za izkušene.

 

6. Včasih je bolje ostati v dolini

Kadar vas zaradi vremena niti sprehod okoli hiše ne mika, potem novo leto raje pričakajte na nadmorski višini, nižji od 500 metrov. Pozorni bodite na vremensko napoved, ki napoveduje izdaten dež ali sneg, prav tako odsvetujem obisk gora, če je pred tem več dni snežilo, deževalo ali je pihal močan veter. Preveriti morate tudi napoved za 1. januar, saj je varen povratek domov pogoj, da boste tudi naslednje leto lahko silvestrovali v hribih.

 

Verjetno se vsi strinjamo, da so bele, zasnežene gore res nekaj čudovitega in da si vsak vsaj enkrat želi v novo leto skočiti na takem pravljičnem kraju.

 

Ampak ne pozabite: če želite v novo leto vstopiti v gorah, se morate dobro pripraviti že prej! Ne podcenjujte narave in se v primeru slabe vremenske napovedi v gore raje ne odpravite. Silvestrovanje je lahko zabavno in čarobno tudi na ravnem, pomembno je le dobro vzdušje.

pohodništvo, zima, prosti čas, aktivno življenje, dopust, očistimo gore
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.