Ideja za zeleni izlet: Predivo s Kanalskega Kolovrata

Mirna planota z razgledi na Brda in Julijske Alpe.

Za tokratni zeleni izlet predlagamo zahodni konec Slovenije - razgibano sleme Kanalski Kolovrat. Izhodišče izleta je znameniti Kanal ob Soči, cilj pa Predivo, vrh planotaste Korade. 

Zanimivosti

Sleme nad med mejno reko Idrijo, ki deli Slovenijo in Italijo, ter Spodnjo Soško dolino imenujemo Kanalski Kolovrat. To je podaljšek tistega pravega, "Livškega" Kolovrata, ki ga je letos prevozila tudi kolesarska karavana dirke Giro d`Italia. Nekateri pokrajini rečejo kar Kambreško po istoimenskem kraju.

 

Gre za razgibano sleme, v katerega se z obeh rečnih strani vrezujejo globoke grape, soteske, posebej divje so tiste z jugovzhodne strani, kot na primer Doblarec. Ponekod nad dolinami iz pobočij štrlijo skalni izrastki. Nekoliko prijaznejši je svet na strani reke Idrije, manj strm, bolj zavetrn, vpliv morja seže vanj neposredno z južneje ležečih Goriških Brd. Več kot dovolj razlogov za zanimiv izlet …

 

Vsakdo, ki bo hodil po Kanalskem Kolovratu, bo občutil tišino. Še slemenska cesta, ki vijuga z Goriških Brd preko Korade do sedla Solarji in se na sever nadaljuje na "Livški" Kolovrat, je tiha in samotna, prometa ni veliko. Sodeč po ostankih preteklosti je bilo življenja pred leti tam mnogo več. Kaj hitro bomo pri pohodih prišli do ruševin, do v bršljan obraščenih domačij, sledov drugačnih časov.

 

Naleteli bomo tudi na številne ostanke soške fronte. Zanimiv je muzej na prostem na bližnji vzpetini Na Gradu.

 

 

Svet Kambreškega je lep tudi zaradi izjemnih pogledov na Julijce, na Beneško Slovenijo, tudi na morje v Tržaškem zalivu in tja čez Sočo, na oddaljene vzpetine Trnovskega gozda in Idrijsko-Cerkljanskega hribovja. Smo pravzaprav nizko (Kanalski Kolovrat ne preseže tisoč metrov), a dovolj visoko, da je Furlanska nižina pod nami in da Julijcev ne zakriva več nič.

 

Kanalski Kolovrat premore številne vzpetine, na nekatere se zlahka povzpnemo v manj kot uri kar s slemenske ceste. Tokrat smo izbrali najjužnejši vrh, planotasto Korado, ki se je bomo lotili po daljši poti, povsem iz doline (čeprav na Korado pripelje cesta). Na povratku lahko obiščemo še romarsko cerkev Marijino Celje nad Ligom (tudi po cesti).

 

Zahtevnost in oprema

Za to lahko in označeno pot boste potrebovali običajno pohodno opremo.

 

Nasvet Očistimo gore: v gore se radi odpravimo, da bi doživeli pristno naravo, njene barve, vonje in zvoke. Tudi tišino. Zato s svojo glasnostjo ne posegajmo v naravo.

 

Višina in čas

Izhodišče: Kanal ob Soči: 106 m

Vrh: Korada: 811 m

Čas: Kanal ob Soči–Predivo: 3 h; sestop: 3 h.

Planinske koče na poti: Planinsko zavetišče na Koradi

 

Vzpon

Iz središča Kanala ob Soči gremo čez znameniti kamniti most in pod podvozom železniške proge, kjer zavijemo levo. Nadaljujemo po cesti in navzgor po ulici do razcepa, kjer krenemo levo. Takoj, ko prečkamo potok Gorevšek, zavijemo desno ob njem navzgor, kmalu zatem levo in potem hodimo ves čas prečno v vzponu čez gozdnata pobočja.

 

Ko s travnikov kmetije Ravna ponovno stopimo v gozd, gremo na prvem razcepu strmo desno navzgor. Pozor! Na tem delu je zaradi žledoloma trasa poti drugačna kot na starejših zemljevidih (tam gre naravnost).

 

Želite več idej za zelene izlete? Predlagamo Ženiklovec na tržiškem koncu in Čreto po Vojkovi poti.

 

Po kratkem vzponu zavijemo desno na nekdanji kolovoz mimo ostankov domačije, od tam pa položno do asfaltne slemenske ceste, ki povezuje Lig in Kojsko. Po njej levo in na sedlu pod Sv. Jakobom levo v gozd ter po lepi potki do cerkvice (ta vrh je lahko tudi samostojni izlet, če se na sedlo pripeljemo).

 

Z vrha se spustimo proti jugu, gremo večkrat rahlo gor in dol do senožeti, kjer spet naletimo na asfaltno cesto. Ko pridemo do razcepa za Zarščino, gremo desno, potem pa po makadamski cesti in zopet levo na stezico ter v vzponu skozi gozd do cerkvice sv. Genderce (sv. Jedrt) na veliki planoti Korade. Do najvišje točke je čez travnik še 5 minut, do Zavetišča na Koradi (tel. +386 41 352 584) pa slabih 10 minut.

 

 

Sestop

Vračamo se po poti vzpona vse do točke, kjer se odcepi stezica za Sv. Jakob, od tam pa ves čas po cesti do Liga (okoli 5 km asfalta; komur je podaljšek čez Lig odveč, se seveda lahko vrne v Kanal po poti vzpona). Tik pred Ligom ob kapelici desno navzgor do ogromne božjepotne cerkve Marijinega imena (do nje se lahko pripeljemo po cesti iz Kanala). Od cerkve se vrnemo do kapelice, tam pa zavijemo levo v smeri Kanala. Sledimo planinski poti in ko se odcepi desno navzdol, pridemo do zaselka Ravenca, kjer gremo levo na cesto Kanal-Lig. Po njej gremo navzdol le do prvega ovinka, tam pa desno na kolovoz, pa spet levo in na prvem ovinku naravnost navzdol (v gozdu spet naletimo na markacije). Po njih ves čas navzdol po lepi kamniti poti do Gorenje vasi, tam pa levo po cesti nazaj v Kanal.

 

 

Pridružite se nam na Zeleni transverzali, kjer v družbi z AMZS, Planinska zveza Slovenije in Hyundai Avto Trade odkrivamo 10 manj znanih in manj obiskanih planinskih ali pohodnih poti po Sloveniji, pri načrtovanju pa upoštevamo tri preprosta načela: varno, brez gneče in brez smeti.

Fotografije: AMZS

očistimo gore, preventiva, zdravje, pohodništvo, aktivno življenje