Na pohodniški izlet po Dolomitih

Zbrali smo predloge pohodniških poti po Dolomitih.

Ste že razmišljali o pohodniškem podvigu po osrčju Dolomitov? Čudovite pokrajine, slikovite vasice in bogata zgodovina Dolomitov ustvarjajo nepozabno izkušnjo za pohodnike. Ne glede na to, ali ste izkušen pohodnik, ki išče zahtevne poti, ali pa družina, ki bi se rada odpravila na nepozaben izlet, Dolomiti ponujajo nekaj za prav vsakogar in v članku smo zbrali nekaj predlogov spletnih vplivnežev.

Na Secedo in vršace gorovja Geisler

Alja Nike Skrt predlaga pohod na Secedo in izlet naokrog ob vznožju nazobčanega travnatega grebena Geisler. Ta je eden izmed najbolj fotografiranih točk v Dolomitih.

 

 

Najprej se vzpnete z gondolo iz Val Gardene na Col Raiser, nato pot nadaljujete peš do slavne razgledne točke na Secedi. Pot lahko podaljšate preko travnatih pobočij in planin pod visokimi našpičenimi vrhovi do Rifugia Firenze in po ozki cesti nazaj v dolino.

 

 

Celotna pot je dobro označena, brez zahtevnih in težavnih predelov in ponuja mnogo priložnosti, da razglede na čudovito pokrajino ujamete v objektiv. Prav tako ponuja priložnost za počitek v prelepi naravi ob nepozabnih razgledih.

 

Predlagan pohod je primeren za družine, saj bodo otroci neizmerno uživali v hoji med kravami, konji, oslički in alpakami, ki se pasejo v okolici gorskih koč, obenem pa jim bodo na voljo številna otroška igrala.

 

Nasvete o tem, kako z najmlajšimi v hribe najdete v članku.

 

Za pot si morate vzeti vsaj 4 ure časa, lahko pa pohod raztegnete tudi na 8 ali več ur, odvisno od količine in dolžine postankov.

 

Odpravite se na pohodniško turo Monte Paterno

Za bolj izkušene pohodnike Peter Koren predlaga pohodniško turo Monte Paterno. Pot začnete s parkirišča pri koči Auronzo in se odpravite proti sedlu med Tremi Cinami in Monte Paternom. Pot na tem predelu ni zahtevna in ponuja lepe razglede na gorovje Cadini, levo nad vami pa boste lahko gledali na mogočne Tri Cine.

 

 

Po približno 45 minutah lahke hoje dosežete sedlo, na katerem sledite oznakam desno za Monte Paterno. Tukaj se po Petrovem mnenju začne lepši del poti. Po izpostavljenih policah in tunelih pa vas čaka približno 1 ura hoje.

 

Kmalu zatem dosežete še zadnji del poti: malo grušča in lepo speljana pot do zadnjih jeklenic in že ste na vrhu. Za pot je priporočena običajna pohodniška oprema ter čelada in samovarovalni komplet.

 

Da bo vaš izlet varen in prijeten ter da kaj pomembnega ne bi pustili doma, si prenesite seznam, kaj vse mora biti v planinskem nahrbtniku.

 

Na eno od najlepših jezer – Lago di Sorapis

Tako Petra Korena kot tudi Dejo Jakopič je navdušila lažja tura do Lago di Sorapis. To je verjetno eno najlepših jezer v Evropi, kar dokazuje tudi njegova obiskanost.

 

 

Najugodnejši čas za njegov obisk je zgodnje poletje, ko po poti ni več snega, pot in okolica jezera pa postaneta pravi botanični vrt. Turo pričnete na prelazu Tre Croci ( Passo Tre Croci), ki je približno 10 km oddaljen od mesta Cortine d'Ampezzo.

 

Pot najprej poteka po gozdu, kasneje pa prečka nekoliko izpostavljena skalnata pobočja. Kljub rahli izpostavljenosti pot ni težavna, saj je odlično zavarovana z jeklenicami, pri vzponih pa so vam v pomoč tudi stopnice in ograja.

 

Od izhodišča do končnega cilja premagate približno 300 višinskih metrov razlike in 5,5 kilometrov razdalje ter po slabih 2 urah prispete do enega najlepših jezer v Italiji. Tam lahko uživate na plaži ob jezeru ali pa se sprehodite okoli njega. V bližini jezera se nahaja tudi koča Alfonso Vandelli ( Rifugio Alfonso Vandelli), kjer se lahko okrepčate in odžejate.

 

Če se boste na turo odpravili v poletnih dneh, ne pozabite na primerno obutev in dovolj pijače, saj večina poti poteka po soncu.

 

V hribih je sonce bolj intenzivno, zato poskrbite za ustrezno zaščito vaše kože. Nasvete najdete zbrane v članku.

 

Znameniti stolpi Cinque torri

Ekipa Očistimo gore predlaga izlet v Sextenske Dolomite, ki se nahajajo na območju Južne Tirolske. Ti namreč med drugim slovijo po petih kamnitih osamelcih. Pogled nanje je z vseh strani edinstven. Nahajajo se zelo blizu prikupnega mesteca Cortine d'Ampezzo. Predlagana pot predstavlja približno 700 m višinske razlike, ki jih lahko premagate na več različnih načinov. 

S štartne točke, koče Bai de Dones (1889 m), vas bo gozdna steza vodila mimo jezera Lago Bai de Dones in popeljala vse do poti Trincee, ki poteka po obnovljenih vojaških jarkih. Dolomiti so namreč predvsem v obdobju prve svetovne vojne predstavljal bojno linijo med Avstro-Ogrsko in Italijo. Ogledate si lahko razne obrambne objekte in pripomočke, ki vas bodo popeljali nazaj v preteklost.

 

Ste vedeli, da se na vaši poti skrivajo tudi skriti zakladi? Njihovo lokacijo lahko odkrijete z reševanjem zabavnih ugank. Preberite si več v članku.

 

Ob pohajkovanju po obnovljenem muzeju na prostem boste obšli znanih pet stolpov in prispeli do koče Scoilattoli (2255 m). Hoja do tja traja do 2 uri, obstaja pa še alternativna možnost: s štartne točke pri prvi koči Bai de Dones do naslednje se odpravite kar s sedežnico. To bo lahko dobrodošlo, če se na pot odpravite z najmlajšimi. Pri Scoilattoli se lahko tudi pošteno okrepčate in nagledate okoliških prizorov.

 

Od tu se napotite še do nadaljnjih lokacij. Najprej do koče Averau (2413 m) in zatem na vrh Nuvolau (2575 m), kar vam bo vzelo približno eno uro. Ves trud za končano turo vam poplača neverjeten razgled.

 

Naj bo vaša pot do vrha brezskrbna. Sklenite zavarovanje potovanj v tujino.

 

Po vrnitvi v dolino vam predlagamo še sprehod po mestnem jedru srca Sextenskih Dolomitov - Cortino d'Ampezzo. Tam si lahko vzamete čas za sladoled, kavo in se za zaključek zagledate v tritisočake, ki obdajajo to čudovito mestece.

 

Ste ljubitelj domačih planot in vrhov? Preverite ideje za vaš naslednji izlet po Sloveniji.

aktivno življenje, prosti čas, pohodništvo, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.