Ideja za izlet: Možic s Soriške planine

Na Možic po lepe razglede.

Možic je eden izmed znanih in priljubljenih vrhov nad Soriško planino. Na njegovem vrhu se kot umazan mehur boči rjava kupola bunkerja. Tega in številne ostale bunkerje v njegovi bližini so zgradili Italijani med obema svetovnima vojnama.

Zahtevnost in oprema

Izlet je zaradi občasno bolj strme poti primeren za otroke, stare od 4 do 5 let. Mlajšim po potrebi pomagajte z nošenjem. Posebnost poti na vrh so ostanki bunkerjev iz obdobja med svetovnima vojnama. Nekatere si lahko z uporabo svetilke previdno ogledate. Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujete običajno pohodniško opremo.

 

Soriška planina je izhodišče mnogih planinskih poti. Z nje lahko poskusite tudi na Ratitovec ali na Slatnik.

 

 

Višina in čas

Izhodišče: 1278 m.

Višina: 1602 m.

Časi: Soriška planina - Možic 1 ura 15 minut.

 

Kako do izhodišča

Vozite preko Škofje Loke, Železnikov in naprej preko Zalega Loga. Ko pridete do odcepa za Sorico in Bohinj, zavijte desno v klanec. Te ceste se držite do širokega prelaza Bohinjsko sedlo, kjer je tudi Soriška planina.

 

 

Vzpon

S širokega parkirišča greste mimo bifeja Brunarica in za njim mimo spodnje postaje žičnice Slatnik. Žičnici, ki je najbolj desna smučarska naprava na Soriški planini, sledite v breg in greste višje mimo Litostrojske koče ter lesene hiške Gorske reševalne službe. Tu opazite prve obledele markacije (junij, 2017). Občasno nekoliko obledela pešpot vas vodi mimo redkih dreves ob desnem robu smučišča.

 

Večinoma zložna pot se prične pod gozdnim robom obračati desno, vzpon pa postaja nekoliko hitrejši. Kmalu pridete v gozd, dobro nadelana pešpot pa postane še nekoliko strmejša. Gozd je hitro za vami.

 

 

Pridete v grapo, kjer se pešpot položi, drevje in grmičevje pa se umakne razglednim travnatim pobočjem. Vaša pot zavije desno in pričnete se vzpenjati prečno v strm in travnat breg. Hitro pridete na razgleden greben. Severno lahko vidite, zaradi kovinske kupole bunkerja, značilen vrh Možica in v ozadju Triglav.

 

Na grebenu zavijete desno in hitro zatem navzdol v grapo proti Možicu. Pot vas po krajšem vzponu iz grape vodi mimo dveh bunkerjev. Ponovno sledi krajši spust in nato še zadnji kratek vzpon na vrh Možica.

 

Z vrha se spustite po isti poti.

 

Opis poti in fotografije: V naravi.

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, prosti čas, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.