Prva pomoč v gorah

Veste, kako poklicati na pomoč in kaj narediti pred prihodom helikopterja?

Postopki nudenja prve pomoči v gorah se ne razlikujejo od nudenja prve pomoči ob drugih nesrečah. Prvo pravilo je: ostanite mirni, ravnajte z glavo. Poglejmo bolj podrobno.

Kako v gorah pokličete na pomoč?

Tako kot pri drugih nesrečah z mobilnim telefonom pokličite pomoč na številko 112. Pri navajanju informacij o nesreči je še posebej pomemben podatek o lokaciji ponesrečenca, a prav ta je po izkušnjah gorskih reševalcev pogosto pomanjkljiv. Takrat je iskanje ponesrečenca zelo zahtevna naloga.

 

Če imate prazno baterijo, ni signala ali imate druge težave z mobilnim telefonom, lahko v gorah ob stiski pokličete na pomoč ali odgovorite nekomu, ki pomoč potrebuje tudi s piščalko.

 

Lahko bi sicer klicali na pomoč, vendar tega ne morete početi dolgo, pa še doseg človeškega glasu ni tako velik kot je pisk.

 

 

Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec pojasnjuje, da bo najbolje, če piščalko namestite na pas, ki spredaj povezuje naramnice nahrbtnika. Dolžina vrvice vam mora dovoljevati, da jo brez težav vtaknete v usta.

 

Dogovorjeni znak za klic na pomoč je 6 piskov/minuto. To pomeni 6 zaporednih piskov vsakih 10 sekund. Počakate 3 minute. Ponovite.

 

V odgovor pričakujte 3 piske/minuto. To pomeni 3 piske vsakih 20 sekund. Če slišite tak odgovor, pomeni, da so vas slišali.

 

Enak dogovorjen znak za klic na pomoč lahko uporabite ponoči s čelno svetilko. Ko ste odgovorili kličočemu na pomoč, pokličite 112.

 

Še opozorilo: če niste v težavah, nikar ne piskajte. S tem namreč motite gorske živali, druge planince pa spravljate v negotovost glede tega, ali kdo zares potrebuje pomoč ali ne.

 

Prva pomoč v gorah

Kaj lahko storite pred prihodom zdravniške pomoči? Enotna za vse nesreče ni le številka 112, tudi postopki prve pomoči so enaki. Zato osvežite znanje prve pomoči.

 

Ostanite mirni in ravnajte z glavo. Najprej ugotovite, ali je ponesrečenec pri zavesti, in sicer tako, da mu privzdignete brado.  Po nepotrebnem ne premikajte ponesrečenca. Prva pomoč skrajša zdravljenje, izboljša okrevanje ali celo reši življenje. Zato je pomembno, da ponesrečenemu nudite prvo pomoč takoj, saj zdravniška ekipa zaradi težje dostopnosti ne more priti na kraj nesreče tako hitro kot v dolini.

 

Najpomembnejši so trije ukrepi:

  • zaustavljanje morebitnih krvavitev,
  • dajanje umetnega dihanja in masaže srca
  • ter preprečitev podhladitve.

 

Dejstvo je, da lahko tudi poleti pride do podhladitve. Zato ponesrečenca pokrijte z oblačili ali z astro folijo s srebrno stranjo obrnjeno proti telesu.

 

Oglejte si posnetek o nudenju prve pomoči pred prihodom helikopterja, ki smo ga pripravili v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije.

 

 

Vas zanima, kako poteka helikoptersko reševanje v gorah in kako lahko pri tem pomagate? Nadaljujte z branjem.

 

očistimo gore, preventiva, zdravje, pohodništvo, aktivno življenje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.