Pumptrack: Za zabavo in razvoj gibalnih sposobnosti

Razgibana steza omogoča pestro in zabavno, a hkrati varno vožnjo.

Pumptrack je kolesarska steza oziroma poligon za otroke in odrasle. Sestavljena je iz zaobljenih grbin in zavojev, ki so med seboj ritmično povezani v krožno zanko. Primerna je za vse velikosti koles, rolke, rolerje in skiroje. Sliši se sanjsko, to pa zato, ker tudi je. A le ob upoštevanju nasvetov za pravilno vožnjo, ki so jih z nami delili pri KD Rajd.

Kaj je pumptrack oziroma kolesarski poligon?

Izraz pumptrack je doma v angleško govorečem svetu, vendar že skoraj vsak otrok na ulici razume, kaj to pomeni. Slovenski izraz tlačilna proga se ni prijel, v Ljubljani in zdaj še kje drugje pa pumptrackom pravijo tudi Koloparki (bike park) ali pa kolesarski poligoni.

 

Gre za novodobna otroška igrišča, a  so namenjeni »otrokom« vseh starosti. Pumptracki obstajajo že desetletja in so izvorno namenjeni vožnji brez poganjanja pedal, celo brez verige na kolesu – premikanje kolesa se namreč ustvari in vzdržuje s premikanjem telesa navzgor in navzdol oz. pumpanjem. Od tu tudi izvira ime.

 

Gorski kolesarji so pumptracke gradili že od nekdaj, a so bili zemeljski in primerni le za gorska kolesa ali BMX-e. V zadnjih letih pa so mesta in kolesarska društva začela graditi asfaltne proge za pumptrack, ki so precej hitro postali atrakcija številka ena. Sedaj jih lahko najdemo že skoraj povsod, v velikih in manjših mestih in celo v majhnih vasicah.

 

V Sloveniji jih je trenutno okoli 40, zagotovo pa se kje gradi še kakšen nov. Lokacije pumptrackov lahko preverite na zemljevidu.

 

Pumptracki z asfaltno površino so primerni za otroke in odrasle, in sicer za vožnjo s kolesi, skiroji in rolkami, in prav v tem je razlog za njihovo popularnost.

 

Zakaj s kolesom na pumptrack?

Poleg tega, da so poligoni pumptrack primerni za različne starostne skupine in različna prevozna sredstva, je njihova prednost tudi v tem, da omogočajo zabaven način treninga in osvajanje novih gibalnih veščin ter drugih spretnosti, kot so:

 • pravilno gibanje telesa med vožnjo in pridobivanje hitrosti,
 • vožnja skozi zavoje,
 • ohranjanje momenta oz. hitrosti,
 • naučite se gledati in razmišljati nekaj korakov vnaprej,
 • naučite se igrivosti na kolesu ter iskanja novih zanimivih linij, ki morda na prvi pogled niso najbolj očitne.

 

Pri vožnji na pumptracku gre za zelo intenzivno vadbo za celo telo v zelo kratkem času. Poleg tega pa je še zabavno.

 

Kakšno kolo je primerno za pumptrack?

Naj vas tip in oblika kolesa ne ustavita, po večini pumptrackov v Sloveniji se lahko vozite z otroškimi, BMX ali gorskimi kolesi, pa čeprav je vožnja zares najbolj primerna s t. i. dirt ali pump kolesom ali BMX-om.

 

Kako voziti na pumptracku?

Opis pravilne tehnike vožnje s kolesom po pumptracku se morda zdi zapleten, a je zares vse skupaj enostavno, le poskusiti morate.

 

Za pravilno vožnjo po pumptracku najprej upoštevajte nekaj preprostih navodil:

 • sledite ritmu proge,
 • pnevmatike naj bodo stalno v stiku z podlago,
 • delo rok in nog naj bo uskaljeno,
 • imejte »lahek« sprednji del kolesa in »težek« zadnji del (tj. pumpanje),
 • zgornji del telesa (ramena) naj bo stalno v isti ravnini.

 

Na pumptrackih oz. v koloparkih pa veljajo tudi določena pravila in omejitve, ki jih morajo obiskovalci upoštevati za varnost vseh.

 

Pri vožnji na pumptracku se izogibajte naslednjim pogostim napakam:

 • neusklajenemu delu rok in nog,
 • premalo razbremenjenemu sprednjemu delu kolesa in premalo obremenjenemu oz. neobremenjenemu zadnjemu delu - ni pumpanja,
 • gibanju celotnega telesa, tudi ramen, ki bi morala biti ves čas v isti ravnini glede na teren,
 • nepravilnemu »timingu« oz. časovni uskladitvi gibov s terenom.

 

Ob upoštevanju zgornjih navodil je osnovna tehnika vožnje s kolesom na pumptracku precej preprosta in jo boste zagotovo hitro osvojili:

 • Na prvem delu kuclja, torej na poti navzgor, razbremenite prednji del kolesa in pustite kolesu, da se zapelje na vrh in preko kuclja.
 • Ko se premaknete preko vrha kuclja, prenesite težo naprej, Navzdol najprej pritisnite z rokami, nato pa še s stopali in tako povečajte silo oz. hitrost na poti navzdol. To gibanje ustvarja in ohranja hitrost skozi progo.
 • Slej kot prej boste prišli tudi do zavoja. Pomembno je, da nadzirate vstopno hitrost v zavoj, saj boste sicer poleteli iz proge. S pravilno izbiro linije in tehniko pa boste iz zavoja prišli še z višjo hitrostjo.
 • Pogled naj bo usmerjen v izstopno linijo zavoja, tik pred izstopom pa glejte še dlje naprej. Sicer pa sam zavoj izpeljete podobno kot kucelj, s pumpanjem telesa.

 

Pri vožnji bodite pozorni, da je zgornji del telesa vedno miren, stopala naj bodo na pedalih, ki so poravnana s tlemi. Vse pa naj se dogaja v rokah in spodnjem delu telesa.

 

Zabava za otroke

Kljub opisu tehnike vožnje in pravilom pa ne pozabite, da je vožnja po pumptracku predvsem zabavna.

 

Otroci naj se na progi predsvem zabavajo in se poganjajo s kolesom ali poganjalcem, pravilne tehnike pa se bodo že še naučili.

 

Več informacij in nasvetov za izbiro in tudi samo vožnjo poganjalca najdete v članku Otrok na pogajalcu.

 

Otroci bodo na razgibani progi in kucljih uživali, ob tem pa tudi pridno telovadili in razvijali gibalne sposobnosti, kar je vedno zmagovalna kombinacija. Poskrbite le, da na progi naenkrat ni preveč otrok in da imajo na glavi vedno čelado.

 

V članku Bistre glave nosijo čelado pa preberite še, kako izbrati pravo čelado za otroka in ga naučiti tudi pravilne uporabe.

 

aktivno življenje, družina, otroci
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.