Ideja za izlet: Rodica

Magična meja 2000 metrov nadmorske višine Rodici uide za las.

Rodica je eden izmed bolj priljubljenih vrhov v Spodnjih Bohinjskih gorah. Njeni veliki priljubljenosti lahko pripišemo dejstvo, da je gora izreden in lahko dosegljiv razglednik, saj se z nje vidi velik del Julijskih Alp. Proti vzhodu boste opazili Karavanke in zahodne vrhove Kamniških Alp, proti jugu pa se pod nami širijo Škofjeloško, Polhograjsko in Cerkljansko hribovje, kjer še posebej izstopata Porezen in vzhodno od njega Blegoš.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujete običajno pohodniško opremo. Pozimi priporočamo uporabo derez. Številni planinci se na Rodico odpravijo po razgledni in zelo slikoviti poti s Črne prsti. Poleg izjemne ture po dolgi Košuti je to zagotovo ena izmed naših najlepših grebenskih poti. Pot je primerna za otroke stare 5 let ali več. Zmogel jo bo tudi marsikateri štiriletnik.

 

 

Če najmlajšim na poti na Rodico zmanjka volje ali moči, lahko zavijete na proti jugu razgleden Jehlc. Vrh, mimo katerega vas vodi pot na Rodico, je manjši stranski greben Spodnjih Bohinjskih gora.

 

Ob naslednji priložnosti pa se odpravite do Orožnove koče – prve koče slovenskega planinskega društva, kjer v poletnih mesecih lahko ujamete koncert klasične glasbe.

 

Višina in čas

 • Višina: 1966 m.
 • Višina izhodišča: 1183 m.
 • Višinska razlika: 783 m.
 • Časi: Parkirišče Gantarski gozd - Rodica 2 ure 25 minut.
 •  

   

  Kako do izhodišča

  Vozite se po cesti Podbrdo-Most na Soči. Ko pridete v vas Koritnica zavijemo iz glavne ceste proti vasi Rut. Tu pridete do manjšega križišča, kjer nadaljujete naravnost. Cesta gre levo proti vasi Grant. Kmalu pridete na makadamsko cesto, ki se začne vzpenjati skozi gozd. Smer, ki vodi na Rodico, je dobro označena. Parkirate na enem od parkirišč ob cesti.

   

   

  Vzpon

  S hojo pričnete po makadamski cesti, ob kateri ste parkirali. Kmalu vas vodi mimo zapornice, za katero se počasi prelevi v kolovoz. Za lovsko opazovalnico pridete do razpotja, kjer se držite smeri za Rodico. 

  Sprva hodite skozi gozd, nato pa mimo ruševja. Pod vrhom Jehlc se vaša pešpot obrne desno in prične v dolgih okljukih vzpenjati v njegova pobočja. 

  Tik preden se povzpnete nad omenjeni vrh, pot zavije proti južnim pobočjem Rodice. Še naprej se držite naše poti, ki vas pripelje do razpotja, kjer vas planinski smerokazi usmerjajo levo na Šijo, zavijete pa desno proti Črni prsti in Rodici, katere vrh dosežete približno v 15 minutah nadaljnje hoje. 

  Sestop

  Sestopite po isti poti. 

  Opis poti in fotografije: V naravi

  Bi radi več predlogov za izlete? Tukaj lahko najdete predloge tako zahtevnih kot manj zahtevnih, družinskih ali bolj adrenalinskih opisov poti, in to z vseh koncev Slovenije. S sogovorniki iz Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije pa smo pripravili tudi upoštevanja vredne nasvete za varno pot v gore.

   

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, prosti čas, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.