Preverite, kaj potrebujete za smučanje v tujini

Že imate vse potrebno za dopust?

Se odpravljate na smučanje v tujino? Za varno in brezskrbno uživanje na smučiščih je potrebna tako ustrezna oprema kot tudi sklenitev zavarovanja. Da bo načrtovanje zimskega oddiha lažje in spusti bo belih strminah varni ter brezskrbni, smo preverili, kaj potrebujete za smučanje čez mejo.

Za varnost na smučišču

Ne glede na to, v katero državo se odpravljate na smučanje, osvežite svoje znanje o ustreznem vedenju udeležencev na smučiščih. Za zagotavljanje svoje varnosti in varnosti drugih smučarjev je obvezno upoštevanje 10 mednarodnih FIS pravil. Pravila zaobjemajo odgovorno vedenje vsakega udeleženca na smučišču, da bi preprečili nesreče in poškodbe.

 

Poleg upoštevanja osnovnih pravil je za varnost na smučišču ključna primerna in pravilno vzdrževana smučarska oprema. Previdni morate biti predvsem pri izbiri ustrezne obutve, ki ne sme biti premajhna in ne prevelika, sicer vas lahko začne hitro zebsti, zaradi neustrezne velikosti in opore obutve pa se lahko tudi hitreje poškodujete.

 

Za smučanje je potrebna tudi dobra fizična pripravljenost. Preden se odpravite na smučišče, je zato priporočljivo, da se dobro ogrejete, naredite raztezne vaje in jih ponovite še po koncu smučanja.

 

Več nasvetov o tem, kako poskrbeti za fizično pripravo na smučanje in kako izbrati pravo opremo, najdete v 1. oddaji Šole varnega smučanja.

 

   
 

 

Preverite pa še 5 vaj za stabilizacijo trupa.

 

Pozabiti pa ne smete niti na smučarsko čelado. Tudi če ta za odrasle morda ni obvezna, je vsekakor priporočljiva, saj lahko v primeru nezgode pomaga preprečiti hujše poškodbe. Dejstvo, ali ste nosili čelado, pa vpliva tudi na morebitno izplačilo zavarovalnine. Če imate sklenjeno ustrezno zavarovanje in se zgodi nesreča, vi pa niste nosili čelade, vam zavarovalnica namreč ni dolžna izplačati zavarovalnine v celoti.

 

V tujino le z ustreznim zavarovanjem

Za vsak obisk tujine in ne le, če se v tujino odpravljate na smučanje, je priporočljivo, da pred tem sklenete zavarovanje potovanj v tujino, s katerim poskrbite za vse tiste nepredvidljive dogodke, ki vas lahko doletijo čez mejo.

 

Morda menite, da bo dovolj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, saj tudi zavarovanje potovanj krije pomoč v primeru nezgode ali bolezni. 

 

Evropska kartica v večini tujih držav krije stroške nujne zdravstvene pomoči v zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže. Ne krije pa stroškov nekaterih nujnih storitev, kot so na primer:

 

  • prevoz poškodovanega iz tujine v Slovenijo,
  • prevoz s helikopterjem do bolnišnice in
  • prevoz z reševalnimi sanmi s smučišč.

 

 

Našteti stroški so pokriti le, če imate sklenjeno zavarovanje potovanj v tujino.  

 

V primeru nezgode ali bolezni v tujini pokličite telefonsko številko + 386 2222 2864, ki zagotavlja 24-urno pomoč v slovenskem jeziku.

 

Zavarovanje potovanj v tujino krije še veliko več

V to zavarovanje smo vključili še številna druga kritja, za katera menimo, da jih lahko na potovanjih potrebujete. Tako zavarovanje med drugim vključuje še:

 

  • zavarovanje stroškov bivanja bližnjih v primeru hospitalizacije zavarovanca v tujini,
  • zavarovanje odgovornosti,
  • zavarovanje prtljage in osebnih stvari,
  • zavarovanje prekinitve potovanja ali kasnejše vrnitve z njega,
  • zavarovanje zlorabe plačilnih in kreditnih kartic,
  • zavarovanje stroškov izdelave novih dokumentov,
  • uravnavanje stroškov zaradi zamude oziroma odpovedi letalskega leta.

 

Poglejmo bolj natančno dve kritji, ki vam na smučišču prideta še kako prav.

 

Zavarovanje prtljage – poskrbite za smučke

Zavarovanje potovanj v tujini krije tudi tatvine smuči, ki jih pustite pred kočo na smučišču, in sicer do različnih limitov glede na izbran paket zavarovanja.

 

Če smuči zaklenete, boste otežili delo morebitnim nepridipravom. Hkrati pa boste v primeru tatvine kriti do višjega limita, ki velja za vlomske tatvine. Podobno velja ob tatvini smuči iz hotelske shrambe.

 

Če smuči niso zaklenjene v omarici, je limit kritja nižji, kot če poskrbite za dodatno varnost z zaklepanjem.

 

Zavarovanje odgovornosti

Od 1. 1. 2022 je za smučanje v Italiji obvezno zavarovanje odgovornosti za vse udeležence na smučišču. Zavarovanje odgovornosti za škodo, ki jo povzročite tretjim osebam, je že vključeno v zavarovanje potovanj v tujino, vsota kritja pa je odvisna od sklenjenega paketa.

 

A to kritje je priporočljivo tudi za smučišča v Avstriji, Franciji, Švici in Nemčiji, saj lahko zaradi trenutka nepazljivosti poškodujete drugega udeleženca na smučišču, ki proti vam vloži odškodninski zahtevek, škodo pa morate nato pokriti sami. Povprečna škoda iz naslova odgovornosti v takem primeru znaša 3.000 evrov.

 

Poglejmo še ostale posebnosti in pravila, ki veljajo na smučiščih v nekaterih priljubljenih evropskih državah.

 

Smučišča v Italiji

Kot smo že omenili, je posebnost smučišč v Italiji, da zahtevajo zavarovanje odgovornosti. Obenem velja tudi, da kritje stroškov helikopterskega reševanja v tujini, ki se pričnejo pri 3.000 evrih, v Italiji ni krito s kartico evropskega zdravstvenega zavarovanja.

 

Za vse obiskovalce italijanskih smučišč je obvezna uporaba čelade za mlajše od 18 let, poleg tega pa velja omejitev vsebnosti alkohola na 0,5 promilov.

 

Smučišča v Avstriji

Tudi v Avstriji helikoptersko reševanje ne sodi med pravice iz obveznega zavarovanja tako za njihove državljane kot tujce, zato evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne bo dovolj.

 

Več o stroških helikopterskega reševanja v Sloveniji in v tujini si preberite v članku Koliko vas lahko stane helikoptersko reševanje v gorah?

 

Za otroke do 15. leta je na smučišču obvezna uporaba čelade.

 

Smučišča v Švici

Čeprav Švica ni članica Evropske Unije, vam tudi tam velja evropska kartica zdravstvenega zavarovanja za uveljavljanje pravic do zdravstvenih storitev pri ponudnikih, ki so del javne mreže. Tako kot v Avstriji pa tudi v Švici z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja ne morete kriti stroškov nujnega helikopterskega prevoza.

 

Na švicarskih smučiščih uporaba čelade ni obvezna, vsekakor pa je priporočljiva.

 

Smučišča v Franciji

Glede helikopterskega reševanja velja enako kot za vse do sedaj omenjene države.

 

Za smučarje uporaba čelade na smučiščih v Franciji ni obvezna.

 

Smučišča v Nemčiji

Za smučanje na nemških smučiščih veljajo podobni pogoji kot na avstrijskih smučiščih.

 

Uporaba čelade na nemških smučiščih ni obvezna.

 

Več o zavarovanjih za smučarje si preberite v članku Smučarji pozor: ne izbirajte le opreme, izberite tudi zavarovanje.

 

aktivno življenje, prosti čas, zima
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.