Koliko vas lahko stane helikoptersko reševanje v gorah?

Gorska reševalna zveza o helikopterskem reševanju v gorah pri nas in v tujini.

Lov za čudovito fotografijo na Facebooku ali Instagramu je vedno bolj pogost vzrok za nesreče v gorah. Tja se odpravlja vse več ljudi, ki za to niso dovolj pripravljeni. Pa vi? Ste v gorah dovolj previdni? Reševanje v gorah, kamor spada tudi helikoptersko reševanje, je v Sloveniji še vedno na stroške države, v tujini pa vas lahko drago stane. Vam lahko pomaga zavarovanje za tujino?

Število nesreč v gorah je visoko

»Družbena omrežja delajo medvedjo uslugo. Nekdo objavi čudovito fotografijo z grebena, vrha gore … Drugi mu slepo sledijo in se v lovu za čudovito fotografijo odpravijo v hribe, ne da bi se prej vprašali, kdo je fotografijo objavil, kakšne so njegove izkušnje, oprema in podobno.«

 

Matjaž Šerkezi, predsednik Komisije za informiranje in analize GRZS, ugotavlja, da so družbena omrežja eden od možnih razlogov za to, da je bilo lani v Sloveniji največ reševanj v gorah doslej. Bilo jih je kar 483.

 

Tudi številke intervencij v gorah v sosednjih državah so visoke. Le da je pri njih število nesreč bistveno višje, ker pokrivajo širše območje gorskega sveta.

 

Vzroki za nesrečo so tudi v tujini podobni kot v Sloveniji: prevladuje zdrs in neprimerna oprema posameznikov oziroma njena nepravilna uporaba.

 

Vsi pa zadnje čase vse večjo krivdo pripisujejo tudi družbenim omrežjem.

 

V gorah veljajo drugačna pravila

V Gorski reševalni zvezi zato vse obiskovalce gora opozarjajo, naj se zavedajo, da so gore drugačen svet. Tam so spremembe vremena lahko burne in tudi meseca avgusta včasih zapade sneg.

 

Tudi največ podhladitev je v poletnem času, ko so temperature nad 25 in 30 stopinj, neizkušeni posamezniki pa se željni avantur v gore odpravijo brez toplih oblačil ali celo nahrbtnika.

 

Na turo se dobro pripravite, pozanimajte se o vremenski napovedi in razmerah na planinskih poteh. Pri tem vam lahko pomaga aplikacija Triglav Vreme.

 

Preden se odpravite v gore, Matjaž Šerkezi priporoča, da:

 

  • v nahrbtniku imate vse potrebno, kot je med drugim komplet prve pomoči, čelna svetilka, mobilni telefon s polno baterijo, kapa in rokavice, hrana, ki ima visoko energijsko vrednost,
  • pripravite načrt poti in ugotovite, koliko časa boste potrebovali za pot,
  • preverite vremensko napoved in teren poti,
  • planinski vzpon začnete zgodaj,
  • na poti uživate, vendar brez alkohola in tobaka.

 

Pred odhodom v gore v tujini sklenite zavarovanje potovanj v tujino

Ob zgoraj naštetem Matjaž Šerkezi vsem, ki se na počitnice oziroma potovanje odpravljate v gore zunaj meja Slovenije, svetuje tudi sklenitev ustreznega zavarovanja, ki bi krilo stroške morebitnega reševanja v gorah ali nujnega helikopterskega prevoza. 

 

Kljub previdnosti so gore nepredvidljive in hitro gre lahko kaj narobe. V Sloveniji je lani helikopter Slovenske vojske in policije po podatkih Gorske reševalne zveze Slovenije moral posredovati v kar 210 primerih. V gorah je zaradi težko dostopnega terena helikoptersko reševanje lahko edina rešitev. 

 

Ni pa poceni. Stroški v Sloveniji znašajo okrog 2.750 evrov na reševanje. Te tako za Slovence kot tuje državljane krije zdravstvena zavarovalnica. Podobno ureditev reševanja imajo tudi nekatere druge države v Evropi in svetu, recimo Hrvaška.

 

V določenih državah, kot sta Avstrija in Italija, ki ju tudi Slovenci radi obiskujejo, mora stroške reševanja pokriti planinec, ki se znajde v težavah. Ti se pričnejo pri 3000 evrih, zneski pa so lahko še precej višji.

 

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije stroškov helikopterskega reševanja v tujini. To krije zavarovanje potovanj v tujino.

 

Nujno helikoptersko reševanje je vključeno v vse tri pakete turističnega zavarovanja, če je bil vzrok nezgoda ali bolezen. Zavarovanje za reševanje v tujih gorstvih pa je krito tudi v članarini Planinske zveze Slovenije.

 

V Zavarovalnici Triglav ugotavljamo, da so naši zavarovanci helikoptersko reševanje najpogosteje potrebovali pri nezgodah pri smučanju, sploh v Avstriji in Italiji. V nekaj primerih pa je bilo treba posredovati tudi pri pohodništvu, plezanju in alpinizmu.

 

Klic na pomoč in številke, ki jih morate poznati

Če se ponesrečite v Sloveniji, v Gorski reševalni zvezi svetujejo, da pokličete številko 112, ne prijateljev in znancev. Številka 112 je mednarodna številka za klic na pomoč in velja tudi zunaj meja Slovenije.

 

Ne glede na to, kje se je nesreča zgodila, pa velja, da ste ob reševanju mirni in upoštevate vsa nadaljnja navodila reševalne ekipe.

 

Če boste potrebovali helikoptersko reševanje, je ključno, da ob prihodu helikopterja z znakom v obliki črke Y sporočite, da ste vi tisti, ki potrebujete pomoč.

 

 

Na koncu velja poudariti, da vas lahko nesreča v gorah in poškodba, ne glede na strošek helikopterskega reševanja, zaznamuje za celo življenje. Zato se v gore v Sloveniji ali tujini odpravljajte primerno opremljeni in usposobljeni ter zavarovani.

aktivno življenje, prosti čas, pohodništvo, zdravje, dopust, preventiva, turistično zavarovanje, zdravstvena asistenca, očistimo gore
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.