Ideja za izlet: Stolpnik iz Slovenskih Konjic

Po razgled na Slovenske Konjice in Konjiški grad.

Pot na Stolpnik je primerna tudi za vroče poletne dni, saj velik del poti hodite skozi gozd. Vmes se odpre razgled na še vedno mogočne in deloma obnovljene razvaline Konjiškega gradu. Z enim pogledom zajamete tako grajski grič in mogočne grajske razvaline na njem, kot staro mestno jedro Slovenskih Konjic, ki so jim z gradu nekoč gospodovali.

Zanimivosti

Nič manj vas ne osupne razgled s 25 metrov visokega stolpa na Stolpniku. Pohorje, katerega južna pobočja so kot na dlani, se od tu zdi nižje, kot je v resnici. Tiste, ki pridejo prvič na Stolpnik, proti zahodu preseneti majhna planota oziroma dolina, stisnjena visoko med Stenico in Špičastim vrhom.

 

Za Stenico so Vitanje in med njo in Paškim Kozjakom tesna soteska reke Hudinje. Odmaknjena pokrajina z izvrstnimi vrhovi, ki jih obiščejo le domačini. Lepo se vidi tudi Savinjsko ravan in posavske tisočake. Proti vzhodu boste opazili Boč in Donačko goro.

 

 

Zahtevnost in oprema

Lahka označena pot. Med vzponom je del poti do grajskega griča nemarkiran.

 

Izlet na Stolpnik je primeren za družinski izlet, a ga zaradi dolžine in višinske razlike spodaj opisane poti priporočamo za otroke starejše od 5 let.

 

Če so otroci mlajši ali manj vztrajni, se lahko del poti zapeljete z avtomobilom. Najvišje lahko pridete do prevala in razpotja Grofov štant, ki se nahaja na 802 metrih nadmorske višine. Od tu imate do Stolpnika le še približno 30 minut hoje. Tako je izlet primeren tudi za otroke stare 2 do 3 leta. Dovolj bo običajna pohodniška oprema.

 

 

Višina in čas

  • Izhodišče: 333 m.
  • Višina: 1012 m.
  • Višinska razlika: 679 m.
  • Čas: Izhodišče–Stolpnik: 2 ure 15 minut.

 

Kako do izhodišča

Vozite se po štajerski avtocesti. Zapustite jo na izvozu za Slovenske Konjice. Zapeljete se v omenjeno mesto, kjer vas smerokaz usmeri levo proti staremu mestnemu jedru. Naravnost se vozite vse do stare hiše ob cerkvi, kjer desno naprej opazite oznako za parkirišče. Na tem parkirišču, ki se nahaja takoj za cerkvijo, parkirate.

Vzpon

Greste čez cerkveno dvorišče in desno naprej mimo dvorišča starega župnišča nad cerkvijo. S hojo nadaljujete naprej ob potoku, ki teče skozi staro mestno jedro, vse do dvorca Trebnik. Obhodite ga levo in se za njim vzpenjate skozi velik mestni park. Na prvem razpotju zavijete levo navzgor. Pot vas vodi nad dvorec, mestni park in mimo vodnega zbiralnika.

 

Višje pridete v gozd in že po nekaj korakih zavijete s široke pešpoti levo na stezo. Držite se je ves čas, višje preide v ožjo neoznačeno pešpot. Vodi vas skozi gozd in vas preko strmega pobočja pripelje do makadamske ceste. Greste naprej po cesti, ki gre mimo grajskega griča z razvalinami Konjiškega gradu. Makadamska cesta, ki se je držite kar nekaj časa, se zložno spušča in vas pripelje do križišča, kjer nadaljujete levo. Po nekaj minutah hoje vas planinski smerokaz usmeri na pešpot, ki vodi v gozd. Vzpon je sprva precej strm, a se pot kmalu položi.

 

 

Višje prečkate makadamsko cesto in še naprej sledite dobro markirani in nadelani pešpoti. Pot se občasno nekoliko položi, pa zopet vzpenja hitreje in ko se kratko spusti, pridemo hitro do naslednje ožje makadamske ceste. Z vzponom nadaljujete po njej.

 

Držite se je kar nekaj časa, pripelje pa vas na preval imenovan Grofov štant. Desno opazite več smerokazov, ki vas usmerjajo levo na pešpot proti Stolpniku, 30 minut. Pot se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje se priključite širši pešpoti, ki vas zadnjih deset minut hoje vodi skozi zaradi sečnje (avgust, 2018) razgleden bukov gozd. Poti, ki je še vedno dobro nadelana in označena, se držite vse do vrha Stolpnika, kjer se nahajata dve brunarici, več klopi in 25 metrov visok razgleden stolp.

 

Spust

Na izhodišče se vrnete po isti poti.

 

Opis poti in fotografije: V naravi.

 

Bi radi več predlogov za izlete? Tukaj lahko najdete predloge tako zahtevnih kot manj zahtevnih, družinskih ali bolj adrenalinskih opisov poti, in to z vseh koncev Slovenije. S sogovorniki iz Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije pa smo pripravili tudi upoštevanja vredne nasvete za varno pot v gore.

 

očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, prosti čas, zdravje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.