Premagajte klance

Kako pravilno teči v hrib, v videih pojasnjujejo vrhunski športniki in trenerji.

Kako tečete in se prilagajate na različne podlage, je izjemno pomembno. S tekom želite izboljšati kondicijo in skrbeti za zdravje, ne pa delati nekaj, kar je zdravju škodljivo. Pri teku v hrib skrajšajte korak in hkrati trup nagnite rahlo naprej. Enako velja tudi pri teku po hribu navzdol. V videih vrhunski športniki in trenerji predstavljajo pravilno tehniko teka in vas spodbujajo k vztrajanju pri pripravah na 12. Triglav tek.

12. Triglav tek

Aktivno preživljanje časa v naravi je pomemben del skrbi za zdrav življenjski slog. Pri tem so vam lahko v pomoč videi, ki smo jih posneli skupaj z vrhunskimi športniki, ki povzemajo ključne nasvete, da boste na vse tekaške podvige še bolje pripravljeni.

 

 

Tehnika teka

Vrhunski športniki in trenerja Klemen Dolenc in Blaž Kavčič v posnetku jasno prikažejo, kaj je ključno pri tehniki teka.

 

 

Trener Blaž Kavčič opozarja, da je številnim tekačem skupno eno – nepravilen položaj bokov oziroma medenice. Če imate boke prenizko, se neizogibno zgodi to, da pristanete pred svojo projekcijo težišča in prav pogosto tudi na peto, kar je dolgoročno škodljivo.

 

Boke skušajte dvigniti čim višje navzgor. Pravilen tek je pokončen tek. Pri teku skušajte doseči svojo maksimalno višino. Tako boste iztegnili boke.

 

Glava naj bo usmerjena rahlo navzgor, ramenski obroč pa sproščen.

 

Roke naj se gibljejo le v ramenskem sklepu, komolci pa naj bodo zaklenjeni pri kotu približno 95 stopinj.

 

Več o pravilni drži in tehniki si lahko preberete v članku: 5 ključnih podrobnosti za izboljšanje teka.

 

Tek v hrib

Trasa Triglav teka je zelo razgibana, zato je pomembno, da ste pripravljeni premagati tudi klance.

 

Jakov Fak v video pravi, da je pri teku zelo pomembna prilagoditev tehnike glede na teren, po katerem tečete. Ko tečete v hrib, zato skrajšate dolžino koraka in hkrati nagnite trup rahlo naprej.

 

Pri teku navzgor še vedno skušajte pristati na sredino stopala in čim bolj pod svojim težiščem.

 

Ključno je tudi, da povečate frekvenco gibanja rok. Roke pa naj se gibljejo le v ramenskem sklepu. Lahko si zamislite, da potiskate komolce nazaj.

 

 

Tek po hribu navzdol

Športnica Anamarija Lampič pojasnjuje, da je pri teku po hribu navzdol ključno, da ste sproščeni.

 

Če hrib ni prestrm, se skušajte s celim trupom nagniti malce naprej, saj tako omogočite pristanek na sredino stopala pod vašim težiščem. Na ta način boste ohranjali in hkrati nadzorovali hitrost.

 

Najpomembneje je, da ne pristajate na pete, saj s tem zelo obremenite sklepne strukture in mišice.

 

Če je klanec strm, znižajte težišče in skrajšajte korak.

 

 

Motivacija za tek    

Vam za trening teka zmanjkuje motivacije. Biatlonec Klemen Bauer vidi pri rekreaciji vir motivacije v samem užitku vadbe, v blagodejnosti učinkov in ne toliko v samem tekmovanju. Ta naj bo le pika na i vaši sproščeni vadbi. Zato vztrajajte in tecite.

 

 

Če ste se šele lotili teka, bo pomembna predvsem redna frekvenca vadb. Telo rabi približno en mesec, da se navadi na redne napore, zato, če se le da, se v tem času strogo držite vadbenega urnika.

 

Po mesecu dni bo vse lažje, saj bo vaše telo že kar samo želelo teči.

 

Lažje bo tudi, če se priključite kakšni manjši organizirani tekaški skupini, kjer bodo izkušeni trenerji poskrbeli še za pravilno tehniko, vaje za moč in prijetno vzdušje.

 

Ključni nasveti za motivacijo:

  • čim bolj redno se udeležujete tekaških vadb,
  • pridružite se organizirani manjši tekaški skupini,
  • postavite si realne osebne cilje,
  • tecite do prijetne utrujenosti.

 

Preberite si več o prednosti vadbe v skupini.

 

zdravje, preventiva, prosti čas, aktivno življenje, video, triglav tek
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.