Razbil se je televizor. Kaj pa zdaj?

Zavarovanje za fizične poškodbe stvari v vašem domu.

V trenutku nepazljivosti oplazite televizijo, ki visi na steni. Nevarno se zamaje, a preden lahko kaj več kot le vdihnete, televizija trešči ob tla. Kaj zdaj? Nastala škoda ni posledica požara, poplave, viharja, vloma itd. A kritje zanjo kljub temu obstaja. Če ste sklenili oziroma sklenete strojelomno zavarovanje naprav. Poglejmo, kaj to pomeni.

Na kratko o zavarovanju doma

Zavarovanje doma sklepate zato, da svoj dom zavarujete pred nevarnostmi, ki ga lahko ogrozijo.

 

Na svoj dom glejte kot zavarovalnica. Dom sestavljajo vaša nepremičnina – torej zgradba in njeni deli  ̶  ter premičnine, to so pohištvo in različni aparati.

 

Pri nevarnostih, ki lahko ogrozijo dom, večina najprej pomisli na požar, udar strele, vihar ipd. To so tako imenovane temeljne nevarnosti, za katere tudi v zavarovalnici ocenjujemo, da so najbolj običajne.

 

Zagotovo pa to niso edine nevarnosti, ki pretijo vašemu domu. Zato lahko na svoji polici zavarovanja doma dodate kritja, kot je denimo zavarovanje za izliv vode, vlomsko tatvino ali rop ali zavarovanje potresa.

 

Kaj pa škode, ki so posledica povsem običajne nepazljivosti, kot jo omenjamo v uvodu? Ali obstaja tudi zavarovanje, ki krije takšne škode? Recimo, da zaradi neprevidnosti po nesreči podrete televizijo, otroka pri igri prevrneta računalniški ekran, ki se poškoduje, vam pri generalnem čiščenju kuhinje pade na tla mikrovalovka? Da, tudi pred tako škodo se lahko zavarujete, če se odločite za strojelomno zavarovanje naprav.

 

Strojelomno zavarovanje naprav lahko sklenete kot razširitev v okviru zavarovanja doma. Ne pozabite pa tudi na strojelomno zavarovanje inštalacij.

 

Kaj je strojelomno zavarovanje naprav?

Strojelomno zavarovanje naprav je zavarovanje za aparate, kot so hladilnik, pečica, pralni stroj ali računalnik. Zavarovanje krije fizično poškodovanje ali uničenje aparata, ki ni posledica nevarnosti, za katere lahko zavarujemo premičnine. Enostavno povedano to pomeni, če se hladilnik poškoduje v požaru, je krit z zavarovanjem požara. Če pa pade na tla, potem lahko uveljavljate povračilo škode iz zavarovanja strojeloma.

 

Pri strojelomnem zavarovanju naprav gre največkrat za škodo, ki jo povzročijo padci oziroma udarci v te predmete.

 

Strojelomno zavarovanje naprav tudi ne bo krilo škode na aparatih, če se ti poškodujejo ali uničijo zaradi direktnega udara strele, saj je to krito v okviru temeljnih nevarnosti zavarovanja doma.

 

5 značilnosti strojelomnega zavarovanja naprav

1. Katere naprave lahko zavarujete?

Naprave, ki jih lahko zavarujete, so razdeljene v dve skupini oziroma paketa:

 

  • V paketu stacionarnih naprav so bela tehnika, avdio in video predvajalniki, stacionarni telefonski aparati, satelitski sprejemniki in podobno.
  • V paket prenosnih naprav sodijo prenosni računalniki s pripadajočo opremo, tablični računalniki, tablični in prenosni računalniki v enem, fotoaparati, kamere, mobilni telefonski aparati, pametne ure, prenosni avdio-video predvajalniki in prenosni zvočniki.

 

Strojelomno zavarovanje lahko sklenete posebej za stacionarne naprave in/ali za prenosne naprave. Lahko pa zavarujete stacionarne in prenosne naprave skupaj.

 

2. Starost zavarovanih naprav

 Zavarovane so lahko vključene samo tiste stacionarne naprave, ki niso starejše od 8 let in/ali prenosne naprave, ki niso starejše od 4 let.

 

3. Nova ali dejanska vrednost?

Če je zavarovanje premičnin sklenjeno na novo vrednost, se škoda na napravah zaradi poškodovanja izplača na novo vrednost, zaradi uničenja pa se izplača na dejansko (sedanjo) vrednost.

 

Če pa so premičnine zavarovane na dejansko vrednost, se škoda zaradi poškodovanja ali uničenja izplača na dejansko (sedanjo) vrednost.

 

Višina amortizacije je odvisna od vrste in pričakovane življenjske dobe predmeta zavarovanja ter starosti in načina uporabe.

 

4. Soudeležba pri premiji

Pri strojelomnem zavarovanju naprav je znaša zavarovančeva premija 100 evrov, vendar se je pri zavarovanju stacionarnih naprav mogoče dogovoriti za premijo brez soudeležbe.

 

Tako za soudeležbo pri zavarovanju stacionarnih kot prenosnih naprav pa velja, da če popravilo naprave prepustite pogodbenemu izvajalcu Zavarovalnice Triglav, vam soudeležbe ni treba plačati.

 

Ta ugodnost velja samo za poškodovanje. V primeru uničenja pa vedno velja soudeležba.

 

5. Kaj če se moj prenosni računalnik pokvari v tujini?

Strojelomno zavarovanje prenosnih naprav velja na območju celega sveta. Vendar morate svojo napravo predati v popravilo v Sloveniji.

 

Katera kritja še potrebujete za svoj dom? Koliko stane zavarovanje hiše oziroma zavarovanje stanovanja?

 

družina, otroci, vzdrževanje doma, popravila, nepremičnine, zavarovanje premičnin, domska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.