Koliko stane zavarovanje hiše?

Preverite, kaj vse bo vplivalo na ceno.

Vprašanje iz naslova članka – koliko stane zavarovanje hiše, se sliši enostavno, a ko začnete iskati odgovor, kmalu ugotovite, da ne najdete hitrega odgovora. Zakaj? Ker bo zavarovalna premija oziroma cena odvisna od različnih dejavnikov, kot so velikost hiše, zavarovane nevarnosti, zavarovalna vsota itd. Svetujemo, na kaj morate biti pozorni.

Na kratko o zavarovanju hiše

Namen zavarovanja je, da svoj dom oziroma svojo hišo zavarujete pred nevarnostmi, ki jo lahko ogrozijo.

 

S sklenjenim premoženjskim zavarovanjem vam zagotavljamo povrnitev škode, ki bi nastala na vašem premoženju ob zavarovalnem primeru, kot je recimo požar.

 

Tako lahko nadomestite svoje uničene stvari brez dolgoročnih finančnih posledic. Več o zavarovanju doma si lahko preberete tu.

 

Kar morate vedeti o zavarovanju doma, je, da zavarujemo dvoje:

 

  • Objekt: zgradbe, vključno s temelji in kletnimi zidovi, vse vgrajene instalacije in drugo vgrajeno mehansko opremo (dvigala, centralna kurjava s cisterno za gorivo, bojlerji, klimatske naprave ...). Zavarovanje pa avtomatično krije tudi ostale objekte (npr. garaža), ki so v istem kraju, kot hiša, ki jo zavarujete.
  • Oprema: praviloma stvari, ki jih lahko premikamo: vaša stanovanjska oprema – pohištvo in osebne stvari.

 

Od česa bo odvisna cena?

Na ceno oziroma zavarovalno premijo najbolj vplivajo naslednji dejavniki, ki se upoštevajo oziroma jih določite ob sklepanju zavarovanja:

 

  • Velikost in vrednost hiše.
  • Vključene nevarnosti, ki jih krije zavarovanje, saj dodatna kritja pomenijo višjo ceno.
  • Višina kritij za vključene nevarnosti oziroma zavarovalna vsota: ta mora biti dovolj visoka, da boste v primeru škode od zavarovalnice dobili dovolj denarja, da boste lahko namesto uničene stvari kupili novo.
  • Franšiza: to pomeni vašo soudeležbo pri škodi. Če velja franšiza, bo cena zavarovanja sicer nižja, a boste ob škodi morali določen del pokriti sami.
  • Način zavarovanja na novo ali dejansko vrednost: zavarovanje na novo vrednost pomeni, da vam v primeru uničenja zavarovanega predmeta zavarovalnica povrne znesek, ki je enak novi vrednosti tega predmeta. Novejše hiše ali prenovljene starejše hiše, ki imajo zamenjano streho, fasado, okna, inštalacije se lahko zavarujejo na novo vrednost.

 

Pri zavarovanju na dejansko vrednost, ki je sicer cenejše od zavarovanja na novo vrednosti, pa zavarovalnica pri obračunu škode upošteva tudi zastarelost oziroma amortizacijo. Starejše hiše, ki niso obnovljene, se lahko zavaruje le na dejansko vrednost.

 

Od načina zavarovanja na dejansko ali novo vrednost bo odvisen tudi znesek povračila za škodo, ki ga boste prejeli od zavarovalnice.

 

Triglav komplet

Na ceno pri nas pa vpliva tudi Triglav komplet, ki nagrajuje vašo zvestobo. Za več informacij o Triglav kompletu lahko vprašate svojega zastopnika, ali obiščete spletno stran.

 

Triglav komplet je namenjen fizičnim osebam, ki imajo pri Zavarovalnici Triglav sklenjeno vsaj eno zavarovanje.

 

Popust je odvisen od sklenjenih zavarovanj in se z vsakim zavarovanjem spreminja. Zato se ugotavlja vsakič znova, ko se v komplet vključi obnovljeno ali novo zavarovanje. Preberite podrobneje, kako.

 

Koliko stane zavarovanje hiše?

V Sloveniji je veliko število hiš, majhnih, velikih, starih, novih, takšnih in drugačnih. Izračuna, ki bi ustrezal za čisto vsako, ne moremo pripraviti. Dobili pa boste jasno sliko o tem, kaj vpliva na ceno in kakšne so sploh cene zavarovanja hiše.

 

Zagotovo pa je cena zavarovanja hiše nižja, kot bi bil strošek, če bi morali ob škodi za vse poskrbeti sami.  

 

Pridobite informativno ponudbo prav za vašo hišo in zavarovanje doma sklenite preko spleta.

 

 

Zakaj je težko primerjati ponudbe med zavarovalnicami?

Če boste primerjali zgornje informativne izračune z drugimi zavarovalnicami, morate vedeti, da se bodo ponudbe lahko precej razlikovale. Da ne bi primerjali jabolk s hruškami, zato predvsem preverite, kaj krije posamezno zavarovanje. Kot lahko vidite že iz zgornje tabele, se namreč obseg kritij od produkta do produkta precej razlikuje.

 

Zavarovanj pri različnih zavarovalnicah ne primerjajte le po ceni.

 

Preverite, kaj se skriva za ceno zavarovanja oziroma kaj dobite za vaš denar. Pogoji zavarovanj, obseg nevarnosti in kritij, višina kritij, franšiza, obseg domske asistence itd. se lahko močno razlikujejo od zavarovalnice do zavarovalnice. Od vsega tega pa bo odvisna končna premija oziroma cena zavarovanja.

 

Vas zanima, koliko stane zavarovanje stanovanja?

vzdrževanje doma, družina, nepremičnine, varnost doma, požarna varnost, zavarovanje doma, zavarovanje premičnin, domska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.