Koliko stane zavarovanje stanovanja?

Preverite naše okvirne izračune.

Na vprašanje iz naslova boste verjetno dobili toliko različnih odgovorov, kot bo ljudi, ki jih boste vprašali. Nekdo vam bo rekel 134 evrov, drugi 251 evrov, spet tretji 302 evra … A samo cena vam kaj dosti ne pove, ker ne veste, kaj se skriva za njo in od česa je odvisna. Tako še vedno ne boste vedeli, koliko stane zavarovanje stanovanja. Za bolj jasno sliko raje preverite naše informativne izračune.

Na kratko o zavarovanju doma

Namen zavarovanja je, da svoj dom zavarujete pred nevarnostmi, ki ga lahko ogrozijo.

 

S sklenjenim premoženjskim zavarovanjem vam zagotavljamo povrnitev škode, ki bi nastala na vašem premoženju ob zavarovalnem primeru, kot je recimo požar.

 

Tako lahko nadomestite svoje uničene stvari brez dolgoročnih finančnih posledic. Več o zavarovanju doma si lahko preberete tu.

 

Vedeti morate, da zavarujemo dvoje:

 

 • Nepremičnine: zgradbe, vključno s temelji in kletnimi zidovi, vse vgrajene instalacije in drugo vgrajeno mehansko opremo (dvigala, centralna kurjava s cisterno za gorivo, bojlerji, klimatske naprave ...).
 • Premičnine: praviloma stvari, ki jih lahko premikate: vaša stanovanjska oprema – pohištvo in osebne stvari.

 

Posebnosti zavarovanja stanovanja

V bloku, kjer je več stanovanj in še skupni prostori, se pojavi vprašanje, kdo zavaruje kaj in kako. Na kratko lahko zapišemo, da upravniki večinoma poskrbijo za kritje škode, ki nastane na nepremičnini in na skupnih delih objekta. Več o tem, katera zavarovanja praviloma urejajo upravniki, si lahko preberete v članku: Požar uničil več stanovanj.

 

Za kritje škode, ki nastane na vaši lastnini, kot so na primer vaše stanovanjske premičnine, boste morali v vsakem primeru poskrbeti sami. To lahko storite bodisi s paketnim ali s posamičnim zavarovanjem stanovanjskih premičnin. V nasprotnem primeru boste morali škodo pokriti sami.

 

Vseeno pa vam svetujemo, da preverite tudi, katera zavarovanja je za blok uredil upravnik. To vam bo pomagalo pri ugotavljanju, kakšna kritja in v kakšnem znesku (zavarovalna vsota) še potrebujete in ali morda morate zavarovati tudi svoj del nepremičnine.

 

V tem primeru vam priporočamo paketno zavarovanje etažne lastnine. To je priporočljivo, če imate v stanovanju sodobne instalacije, drage vgradne luči in podobno, oziroma če blok nima upravnika Tudi ob drugih škodah, recimo na pregradnih stenah, ki so del vašega stanovanja, bo s tem izplačilo lažje in hitrejše. Ne bo namreč treba preverjati, ali skupno zavarovanje bloka nastalo škodo krije in v kolikšni meri.

 

Če za nakup stanovanja najemate kredit, preverite tudi, če je možno skupinsko zavarovanje preko upravitelja v vašem sorazmernem deležu vinkulirati v korist banke pri kateri boste vzeli kredit. Sicer vam tudi v tem primeru priporočamo zavarovanje etažne lastnine, s katerim boste zavarovali svoj del nepremičnine kot tudi svoje premičnine.

 

Več o tem si preberite v članku: Kako ima vaš blok urejeno zavarovanje?

 

Od česa bo odvisna cena?

Na ceno oziroma zavarovalno premijo najbolj vplivajo naslednji dejavniki, ki se upoštevajo oziroma jih določite ob sklepanju zavarovanja:

 

 • Velikost in vrednost stanovanja.
 • Vključene nevarnosti, ki jih krije zavarovanje, saj dodatna kritja pomenijo višjo ceno.
 • Višina kritij za vključene nevarnosti oziroma zavarovalna vsota: ta mora biti dovolj visoka, da boste v primeru škode od zavarovalnice dobili dovolj denarja, da boste lahko namesto uničene stvari kupili novo.
 • Franšiza: to pomeni vašo soudeležbo pri škodi. Če velja franšiza, bo cena zavarovanja sicer nižja, a boste ob škodi morali določen del pokriti sami.
 • Način zavarovanja na novo ali dejansko vrednost: zavarovanje na novo vrednost pomeni, da vam v primeru uničenja zavarovanega predmeta zavarovalnica povrne znesek, ki je enak novi vrednosti tega predmeta. Lahko se sklene za vzdrževana stanovanja, ne pa za stara stanovanja, ki niso bila redno obnavljana in vzdrževana. Pri zavarovanju na dejansko vrednost pa zavarovalnica pri obračunu škode upošteva tudi zastarelost oziroma amortizacijo.

 

Triglav komplet

Na ceno pri nas vpliva tudi Triglav komplet. Gre za bonitetni program, ki na enostaven in pregleden način nagrajuje vašo zvestobo – s popusti na zavarovanja.

 

Triglav komplet je namenjen fizičnim osebam, ki imajo pri Zavarovalnici Triglav sklenjeni dve ali več zavarovanj, od katerih je vsaj eno premoženjsko.

 

Popust je odvisen od sklenjenih zavarovanj in se z vsakim zavarovanjem spreminja. Zato se ugotavlja vsakič znova, ko se v komplet vključi obnovljeno ali novo zavarovanje. Preberite podrobneje, kako.

 

Koliko stane zavarovanje stanovanja?

V Sloveniji je veliko stanovanj, majhnih, velikih, starih, novih ... Izračuna, ki bi ustrezal za čisto vsako, ne moremo pripraviti. Dobili pa boste jasno sliko o tem, kaj vpliva na ceno in kakšne so sploh cene zavarovanja stanovanja.

 

Zagotovo pa je cena zavarovanja stanovanja nižja, kot bi bil strošek, če bi morali ob škodi za vse poskrbeti sami. 

 

Z veseljem vam pripravimo informativno ponudbo prav za vaše stanovanje.

 

Na podlagi naših podatkov smo za oba izračuna, tako zavarovanje stanovanjskih premičnin kot zavarovanje etažne lastnine, upoštevali namišljeno stanovanje. To ustreza povprečju vseh stanovanj, zavarovanih pri naši zavarovalnici:

 

 • velikost: 66 kvadratnih metrov, 2,5-sobno stanovanje,
 • starost: leto izgradnje 1980.

 

Zavarovanje stanovanjskih premičnin

Za izbrano stanovanje smo najprej pripravili informativni izračun za paketno zavarovanje stanovanjskih premičnin DOM-03, paket B.

 

Za primerjavo smo v izračun dodali posamično zavarovanje stanovanjskih premičnin. Ker to ne vključuje vseh kritij, ki jih vključuje zavarovanje DOM-03, paket B, smo dodali še ta kritja:

 

 • zavarovanje opleska in slikarij v stanovanjskih prostorih,
 • izliv vode,
 • razbitje stekla,
 • in škoda na stavbi ob vlomski tatvini.

 

Nato smo pogledali še, katera dodatna zavarovanja za svoje premičnine najpogosteje sklepajo naši zavarovanci, in jih priključili obema izbranima opcijama. To sta:

 

 • dodatno zavarovanje indirektnega udara strele
 • in dodatno zavarovanje mehanskega loma.

 

Pri končnem izračunu smo upoštevali še popust iz Triglav kompleta.

 

Izračuni so pokazali, da je ob izbiri zgolj osnovnih kritij sicer cenejša izbira posamično zavarovanje stanovanjskih premičnin. A takoj, ko začnete priključevati dodatna kritja, kot sta zavarovanje mehanskega loma ali zavarovanje indirektnega udara strele, se paketno zavarovanje izkaže za ugodnejše.

 

Nasvet: Če imate v stanovanju drago zabavno elektroniko ali gospodinjske aparate, ki bi jih radi zavarovali, bo za vas boljša izbira paketnega zavarovanja DOM-03 z dodatnimi razširitvami.

 

V spodnji tabeli lahko primerjate letni premiji obeh možnosti.

 

Kliknite na tabelo za večji prikaz.

 

Za lažji pregled vseh vključenih kritij smo dodali še drugo tabelo, iz katere je razvidno, kaj vključuje posamezna kombinacija izbranih zavarovanj.  Z barvo smo označili, kaj smo dodali na polico posamičnega zavarovanja stanovanjskih premičnin, da so kritja primerljiva paketu B.

 

Kliknite na tabelo za večji prikaz.

 

Zavarovanje etažne lastnine

Ker se lastniki stanovanj pogosto odločajo tudi za bolj celovito zavarovanje svojega premoženja, smo v drugem izračunu za izbrano namišljeno stanovanje primerjali paketno zavarovanje DOM-02, paket B, in posamična zavarovanja, primerljiva temu paketu.

 

Paket DOM-02 B je namenjen zavarovanju etažne lastnine v večstanovanjskih objektih. To pomeni, da poleg svojih premičnin z njim zavarujete tudi svoj del nepremičnine.

 

Tudi v tem primeru paketno zavarovanje vključuje več kritij kot kombinacija posamičnega požarnega zavarovanja in zavarovanja premičnin. Zato smo za lažjo primerjavo pri posamičnih zavarovanjih dodali še naslednja priporočljiva kritja:

 

 • izliv vode,
 • razbitje stekla,
 • škoda na stavbi ob vlomski tatvini.

 

Nato smo pogledali še, katera dodatna zavarovanja za svoje premičnine najpogosteje sklepajo naši zavarovanci, in jih priključili obema izbranima opcijama. To so:

 

 • potresno zavarovanje,
 • strojelomno zavarovanje instalacij,
 • dodatno zavarovanje indirektnega udara strele
 • in dodatno zavarovanje mehanskega loma.

 

Pri končnem izračunu smo upoštevali še popust iz Triglav kompleta.

 

Tudi tu se je pokazalo podobno kot pri prvem izračunu. Kombinacija posamičnega požarnega zavarovanja in zavarovanja premičnin je v osnovi cenejša. Vendar takoj, ko osnovnim kritjem dodate priporočljiva kritja, ki so v paketnem zavarovanju že vključena, sta ceni že skoraj povsem primerljivi. Ob dodajanju še nekaterih drugih pogosto izbranih zavarovanj pa se izkaže paketno zavarovanje DOM-02 za boljšo izbiro.

 

Nasvet: Imate v stanovanju sodobne instalacije, kot je na primer prezračevalni sistem, drage vgradne luči in podobno? Potem bo za vas prava izbira paketno zavarovanje DOM-02 z ustreznimi razširitvami.

 

V spodnji tabeli lahko primerjate letni premiji obeh možnosti.

 

Kliknite na tabelo za večji prikaz.

 

Za lažji pregled vseh vključenih kritij smo dodali še drugo tabelo, iz katere je razvidno, kaj vključuje posamezna kombinacija izbranih zavarovanj. Z barvo smo označili, kaj smo dodali na polico posamičnega požarnega zavarovanja in zavarovanja premičnin, da so kritja primerljiva paketu B.

 

Kliknite na tabelo za večji prikaz.

 

Zakaj je težko primerjati ponudbe med zavarovalnicami?

Če boste primerjali zgornje informativne izračune z drugimi zavarovalnicami, morate vedeti, da se bodo ponudbe lahko precej razlikovale. Da ne bi primerjali jabolk s hruškami, zato predvsem preverite, kaj krije posamezno zavarovanje. Kot lahko vidite že iz zgornje tabele, se namreč obseg kritij od produkta do produkta precej razlikuje.

 

Zavarovanj pri različnih zavarovalnicah ne primerjajte le po ceni.

 

Preverite, kaj se skriva za ceno zavarovanja oziroma kaj dobite za vaš denar. Pogoji zavarovanj, obseg nevarnosti in kritij, višina kritij, franšiza, obseg domske asistence itd. se lahko močno razlikujejo od zavarovalnice do zavarovalnice. Od vsega tega pa bo odvisna končna premija oziroma cena zavarovanja.

 

Vas zanima, koliko stane zavarovanje hiše? Preverite naše izračune.

 

Urejanje ustreznega zavarovanja je eden od pomembnih korakov že ob nakupu nepremičnine, kateri pa so še drugi koraki na poti do lastnega doma?

 

Dokumenti za prenos:

 

 

 

vzdrževanje doma, družina, nepremičnine, varnost doma, požarna varnost, paketno zavarovanje DOM; požarno zavarovanje, zavarovanje premičnin, domska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan dvakrat na mesec v vašem e-nabiralniku.