Koliko stane zavarovanje stanovanja?

Preverite, kaj vse bo vplivalo na ceno.

Na vprašanje iz naslova boste verjetno dobili toliko različnih odgovorov, kot bo ljudi, ki jih boste vprašali. Nekdo vam bo rekel 134 evrov, drugi 251 evrov, spet tretji 302 evra … A samo cena vam kaj dosti ne pove, ker ne veste, kaj se skriva za njo in od česa je odvisna. Tako še vedno ne boste vedeli, koliko stane zavarovanje stanovanja. Za bolj jasno sliko pojasnjujemo, na kaj paziti pri sklepanju zavarovanja in kaj vse bo vplivalo na ceno.

Na kratko o zavarovanju doma

Namen zavarovanja je, da svoj dom zavarujete pred nevarnostmi, ki ga lahko ogrozijo.

 

S sklenjenim zavarovanjem doma vam zagotavljamo povrnitev škode, ki bi nastala na vašem premoženju ob zavarovalnem primeru, kot je recimo požar.

 

Tako lahko nadomestite svoje uničene stvari brez dolgoročnih finančnih posledic. Več o zavarovanju doma si lahko preberete tu.

 

Vedeti morate, da zavarujemo dvoje:

 

  • Objekt: zgradbe, vključno s temelji in kletnimi zidovi, vse vgrajene instalacije in drugo vgrajeno mehansko opremo (dvigala, centralna kurjava s cisterno za gorivo, bojlerji, klimatske naprave ...). Ob tem so v zavarovalno jamstvo avtomatsko vključeni tudi drugi objekti (garaže, nadstreški, vrtne lope, pesjaki, rezervoarji za centralno ogrevanje, bazeni, greznice, čistilne naprave, ograje, terase, letne kuhinje …).
  • Opremo: praviloma stvari, ki jih lahko premikate: vaša stanovanjska oprema – pohištvo in osebne stvari.

 

Posebnosti zavarovanja stanovanja

V bloku, kjer je več stanovanj in še skupni prostori, se pojavi vprašanje, kdo zavaruje kaj in kako. Na kratko lahko zapišemo, da upravniki poskrbijo za kritje škode, ki nastane na objektu in na skupnih delih objekta. Več o tem, katera zavarovanja praviloma urejajo upravniki, si lahko preberete v članku: Požar uničil več stanovanj.

 

Za kritje škode, ki nastane na vaši lastnini, kot je na primer vaša stanovanjska oprema, boste morali v vsakem primeru poskrbeti sami. Svoje premičnine oziroma stanovanjsko opremo zato zavarujte v okviru zavarovanja doma. V nasprotnem primeru boste morali škodo na opremi pokriti sami.

 

Vseeno pa vam svetujemo, da preverite tudi, katera zavarovanja je za blok uredil upravnik. To vam bo pomagalo pri ugotavljanju, kakšna kritja in v kakšnem znesku (zavarovalna vsota) še potrebujete in ali morda morate zavarovati tudi svoj del nepremičnine.

 

V tem primeru vam priporočamo, da v okviru svojega zavarovanja doma poleg zavarovanja premičnin uredite še zavarovanje etažne lastnine. To je priporočlrecimo na pregradnih stenah, ki so del vašega stanovanja, bo s tem izplačilo lažje in hitrejše. Ne bo namreč treba preverjati, ali skupno zavarovanje bloka nastalo škodo krije in v kolikšni meri. Veliko upravnikov tudi ne uredi potresnega zavarovanja, zato priporočamo, da lastniki stanovanj svoje zavarovanje doma razširijo s kritjem potresa.

 

Če za nakup stanovanja najemate kredit, preverite tudi, če je možno skupinsko zavarovanje preko upravitelja v vašem sorazmernem deležu vinkulirati v korist banke, pri kateri boste vzeli kredit. Sicer vam tudi v tem primeru priporočamo zavarovanje etažne lastnine, s katerim boste zavarovali svoj del nepremičnine kot tudi svoje premičnine.

 

Več o tem si preberite v članku: Kako ima vaš blok urejeno zavarovanje?

 

Od česa bo odvisna cena?

Na ceno oziroma zavarovalno premijo najbolj vplivajo naslednji dejavniki, ki se upoštevajo oziroma jih določite ob sklepanju zavarovanja:

 

  • Velikost in vrednost stanovanja.
  • Vključene nevarnosti, ki jih krije zavarovanje, saj dodatna kritja pomenijo višjo ceno.
  • Višina kritij za vključene nevarnosti oziroma zavarovalna vsota: ta mora biti dovolj visoka, da boste v primeru škode od zavarovalnice dobili dovolj denarja, da boste lahko namesto uničene stvari kupili novo.
  • Franšiza: to pomeni vašo soudeležbo pri škodi. Če velja franšiza, bo cena zavarovanja sicer nižja, a boste ob škodi morali določen del pokriti sami.
  • Način zavarovanja na novo ali dejansko vrednost: zavarovanje na novo vrednost pomeni, da vam v primeru uničenja zavarovanega predmeta zavarovalnica povrne znesek, ki je enak novi vrednosti tega predmeta. Lahko se sklene za vzdrževana stanovanja, ne pa za stara stanovanja, ki niso bila redno obnavljana in vzdrževana. Pri zavarovanju na dejansko vrednost pa boste plačali nižjo premijo, vendar zavarovalnica pri obračunu škode upošteva tudi zastarelost oziroma amortizacijo in bo zato tudi izplačilo škode nižje.

 

Triglav komplet

Na ceno zavarovanja vpliva tudi Triglav komplet, ki nagrajuje vašo zvestobo. Za več informacij o Triglav kompletu lahko vprašate svojega zastopnika, ali obiščete spletno stran

 

Triglav komplet je namenjen fizičnim osebam, ki imajo pri Zavarovalnici Triglav sklenjeno vsaj eno zavarovanje.

 

Popust je odvisen od sklenjenih zavarovanj in se z vsakim zavarovanjem spreminja. Zato se ugotavlja vsakič znova, ko se v komplet vključi obnovljeno ali novo zavarovanje. Preberite podrobneje, kako.

 

Koliko stane zavarovanje stanovanja?

V Sloveniji je veliko stanovanj, majhnih, velikih, starih, novih ... Izračuna, ki bi ustrezal za čisto vsako, ne moremo pripraviti. Dobili pa boste jasno sliko o tem, kaj vpliva na ceno in kakšne so sploh cene zavarovanja stanovanja.

 

Zagotovo pa je cena zavarovanja stanovanja nižja, kot bi bil strošek, če bi morali ob škodi za vse poskrbeti sami. 

 

Pridobite informativno ponudbo za vaše stanovanje in zavarovanje doma enostavno sklenite preko spleta.

 

 

Zakaj je težko primerjati ponudbe med zavarovalnicami?

Če boste primerjali informativne izračune z drugimi zavarovalnicami, morate vedeti, da se bodo ponudbe lahko precej razlikovale. Da ne bi primerjali jabolk s hruškami, zato predvsem preverite, kaj krije posamezno zavarovanje. Obseg kritij se namreč od produkta do produkta precej razlikuje.

 

Zavarovanj pri različnih zavarovalnicah ne primerjajte le po ceni.

 

Preverite, kaj se skriva za ceno zavarovanja oziroma kaj dobite za vaš denar. Pogoji zavarovanj, obseg nevarnosti in kritij, višina kritij, franšiza, obseg domske asistence itd. se lahko močno razlikujejo od zavarovalnice do zavarovalnice. Od vsega tega pa bo odvisna končna premija oziroma cena zavarovanja.

 

Vas zanima, koliko stane zavarovanje hiše?

vzdrževanje doma, družina, nepremičnine, varnost doma, požarna varnost, zavarovanje doma, domska asistenca
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.