Pasji šport agility: Kaj morate vedeti?

Svetuje Alfakanova inštruktorica in tekmovalka v agilitiyju Rosana Robič.

Agility je odlična izbira za preživljanje kvalitetnega časa s psom. Gre za pasji šport, ki je vznemirljiv tako za pse in vodnike kot tudi za gledalce. Če bi tudi vi radi izboljšali in še poglobili odnos s svojim psom ter se hkrati zabavali in poskrbeli za zdravje psa, je morda čas, da se s psom preizkusite v tej zabavni pasji športni disciplini. O tem, kje in kako začeti ter na kaj paziti, piše Alfakanova inštruktorica in tekmovalka v agilitiyju Rosana Robič.

Kaj je agility?

Pasji agility je pasja športna disciplina, v kateri vodnik in pes skupaj premagujeta različne ovire. Cilj je poligon premagati v čim krajšem času, s čim manj napakami. Poligon sestavljajo različne ovire in vsaka zahteva dobro koordinacijo telesa tako psa kot tudi vodnika.

 

Vodnik s svojim gibanjem, glasovnimi ukazi in telesno govorico psa vodi skozi poligon. Pri tem mora biti hiter in natančen.

 

Agilityja se lahko lotite zgolj kot zabavo in popestritev kvalitetnega preživljanja časa s psom, lahko pa je vaš namen trening profesionalnega in tekmovalnega značaja.

 

Za dober rezultat nista pomembna samo znanje in hitrost psa, ampak je veliko odvisno tudi od dobre koordinacije in prostorske predstave vodnika, ki si mora poleg tega zapomniti še pravilno zaporedje vsaj 19 ovir.

 

Vrste ovir pri agilityju

Agility poligon je sestavljen iz vrste standardnih ovir, ki jih na tekmi določi sodnik, na treningu pa inštruktor oz. vodnik po lastni izbiri. Ovire so označene s številkami, ki označujejo vrstni red, v katerem jih je treba premagati.

 

Agility poligon je sestavljen iz več različnih tipov ovir. Najbolj pogoste so:

 

 • Tunel - pes vstopi na eni strani tunela in izstopi na drugi.
 • Palisada  – dve rampi, ki se srečata na vrhu na sredini. Spodnji del rampe je pobarvan z drugačno barvo in označuje kontaktno cono, ki se jo mora pes med spuščanjem dotakniti vsaj z eno nogo.
 • Most – most tvorijo tri deske: ena, ki se vzpenja, sredinska, ki je ravna in prvo povezuje z zadnjo desko, ki pa se spušča. Most ima na vzpenjajočih in padajočih deskah označena kontaktna območja, ki jih mora pes pohoditi oz. se je dotakniti vsaj z eno taco.
 • Gugalnica – deska, ki se obrača na osi (kot gugalnica), s svetlo pobarvanimi kontaktnimi conami na vsakem koncu. Pes mora teči po gugalnici in ko se ta prevesi, teči po drugi strani navzdol.
 • Preskoki – pes mora preskočiti oviro (npr. palico), ne da bi jo zrušil.
 • Slalom – niz enakomerno razporejenih palic, okoli katerih pes vijuga oz. slalomira. Pes mora vedno vstopiti pri prvi palici na levi in ne sme izpustiti nobene vmesne palice vse do konca slaloma. Za mnoge pse je slalom najtežja ovira za obvladovanje.

 

Je agility primeren za vse pse?

Agility je primeren za vse pse. Ni pomembno, ali je pes velik, majhen, skodran, kratkodlak, dolgodlak …

 

Najbolj pomembno je, da preden vaš pes začne s treningom agilityja, razume preproste ukaze. Osnovni trening poslušnosti bo povečal število besed, ki jih vaš pes pozna, zgradil oz. okrepil bo vez med vama ter olajšal učenje novih ukazov, potrebnih za uspešno tekmovanje v agilityju.

 

Način treninga se pri agilityju prilagodi vsakemu posamezniku glede na sposobnosti in znanje psa ter vodnika.

 

Za kvalitetnejši in lažji trening je priporočljivo, da ima pes vsaj osnovno znanje poslušnosti oz. pozna ukaze odpoklic, sedi, prostor, čakaj.

 

Agility zahteva oster pasji um, željo ugoditi vodniku in veliko energije. Če vaš pes rad teče in se uči, bo v agilityju zagotovo blestel. Od vodnika pa  zahteva potrpežljivost, vztrajnost in predanost.

 

Prednosti agilityja

Trening agilityja ima tako za psa kot za vodnika številne prednosti:

 

 • Krepi komunikacijske sposobnosti, ki med vodnikom in psom vzpostavijo globlji odnos.
 • Je zabaven za psa in vodnika.
 • Pes porabi odvečno energijo s tekom čez ovire, kar zmanjša možnost, da razvije neželena vedenja.
 • Krepi mišice in poveča vzdržljivost vodnika in psa.
 • Razvija koordinacijo vodnika in psa.

 

Več o prednostih pasjih športov preverite v članku Se vaš pes ukvarja s športom?

 

S treningom agilityja začnite postopoma

Učenje vaj pri agilityju se začne postopno, počasi in potrpežljivo. Nikoli ne prehitevamo korakov in ne zahtevamo od psa preveč naenkrat.

 

Posebna pazljivost in še dodatna potrpežljivost sta potrebni pri določenih ovirah, ki so psu popolnoma neznane in mu zato niso samoumevne.

 

Morda najbolj pomembno pa je, da se pri agilityju zabavata oba - vodnik in pes. Ohranjanje zabave pri treningu bo pritegnilo vašega psa in na koncu privedlo do boljših rezultatov. Igrače, pasji priboljški in spodbudni toni so odličen način, da vaš pes ostane motiviran, medtem ko mu dajete navodila.

 

Prav tako na tečaju nikoli ne pokažite svoje jeze. Kaznovanje v primeru neosvojene vaje ali nepremagane ovire bo namreč naredilo več škode kot koristi.

 

Poskrbite za varnost

Tako kot pri vseh športih tudi pri agilityju obstaja možnost, da se pes poškoduje. Zato je pomembno, da naredite vse, da to možnost čim bolj zmanjšate.

 

 • Vsaj eno uro pred treningom psa ne hranite, saj to otežuje izvajanje vaj.
 • Pred začetkom treninga poskrbite, da je pes dobro ogret. S tem tudi psu predstavite rutino, ki mu pove, da se bo začelo delati. Na tak način psa lahko tudi lažje psihično pripravite na trening.
 • Tudi sami se pred treningom ogrejte in pripravite na fizično aktivnost, saj agility tudi od vas zahteva hitre gibe.
 • Po končanem treningu se počasi umirite in ohladite.
 • Psa še kakšno uro po zaključenem treningu ne hranite.

 

Kam na trening agilityja?

Treningi agilityja običajno potekajo v ograjenih zunanjih prostorih, kjer so postavljene ovire. Določene poligone se da tudi najeti, kjer lahko trenirate v lastni režiji. Vseeno pa svetujemo, da pred tem osvojite osnove agilityja z izkušenim inštruktorjem, saj s tem poskrbite, da bodo vaši prvi koraki in koraki vašega psa v svet agilityja čim lažji.

 

Še več informacij o agilityju in drugih pasjih športih najdete na spletni strani pasje šole Alfakan.

 

Za svojega pasjega športnika pa sklenite tudi zavarovanje psov in se tako zaščitite pred morebitnimi stroški, ki lahko nastanejo, če se pes poškoduje, zboli ali pa povzroči škodo.

 

zavarovanje psov, družina, prosti čas, psi, aktivno življenje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.