Kako psa navaditi hoje na povodcu?

Pomembno je, da se učenja lotite postopoma.

Psi, ki vlečejo na povodcu, so to navado usvojili zato, ker jih nihče ni naučil drugače. Jure Pribičevič iz pasje šole Alfakan pojasnjuje, kako se s psom lotiti učenja hoje ob povodcu, kako izbrati pravi povodec in kako se izogniti glavnim napakam pri učenju.

Hoja na povodcu zahteva učenje

Psi pri hoji na povodcu svojega vodnika največkrat vlečejo naprej ali nazaj in ne upoštevajo njegovih navodil. Čeprav marsikdo misli, da gre v takih primerih za neposlušnost ali celo dominantnost, to ne drži.

 

Pes pravzaprav ne ve, kaj se od njega pričakuje. Ne gre torej za neposlušnost, ampak za slabo komunikacijo med psom in vodnikom.

 

Zato je ključno, da psa hoje na povodcu najprej naučimo in šele nato jo lahko od njega pričakujemo oz. zahtevamo.

 

Hoja na popuščenem povodcu je tako ena izmed najpomembnejših vaj, ki naj bi jih poznal vsak pes. Sploh danes, ko pse vse bolj in bolj vključujemo v svoja življenja in jih s seboj vzamemo na sprehod v mesto, na kavo s prijatelji, na dopust

 

Če psa naučimo hoje na popuščenem povodcu, ga bomo z veseljem večkrat vzeli s sabo. V nasprotnem primeru pa se navadno začnemo vrteti v začaranem krogu – ker nas pes pri hoji na povodcu vleče, čedalje težje in manj pogosto sploh gremo z njim na sprehod, pes pa ima zaradi premalo gibanja in še več energije in zato naslednjič na sprehodu še bolj vleče.

 

Oprema za učenje hoje na povodcu

 • Ovratnica,
 • kratek povodec,
 • dolg povodec,
 • oprsnica,
 • torbica s hrano oz. priboljški.

 

Psa že na začetku učenja seznanimo z opremo in predstavimo pravila: ovratnico in kratek povodec uporabljamo pri učenju hoje na popuščenem povodcu, oprsnico in dolg povodec uporabljamo takrat, ko je pes prost in pod nobenim ukazom. Ob uporabi takšnega rituala pes hitreje razume, kaj se od njega zahteva.

 

Nepogrešljive nasvete za učenje, vzgojo pa tudi nego in skrb za zdravje psa najdete v brezplačnem priročniku Dobrodošel, pasji mladiček.

 

 

 

Katere vrste povodcev uporabljamo na sprehodu?

Kratek povodec

Uporabljajmo ga takrat, ko želimo, da pes hodi na popuščenem povodcu ob nas.

 

Takšno vedenje je potrebno pri hoji po pločniku, v mestu, kjer je veliko drugih ljudi, psov …

 

Takšen povodec psu ne omogoča svobodnega gibanja, saj imamo mi več kontrole nad njim. Hoja ob nas za psa ni naravno gibanje in je večinoma dolgočasna. Hoja na popuščenem povodcu je lahko del vsakega sprehoda, vendar moramo psu na sprehodu nameniti tudi ostale psihofizične zaposlitve.

 

Dolg povodec

Dolg povodec (okrog 8 m) lahko uporabljamo takrat, ko bi sicer lahko imeli psa spuščenega, vendar mu še ne zaupamo, da bo zagotovo pritekel k nam na odpoklic.

 

Uporabljajmo ga v bolj naravnem okolju, kjer se lahko s psom aktivno ukvarjamo - počnemo vaje prinašanja igrače, borbeno igro, iskalno igro, različne druge zaposlitve …

 

Povodec se lahko vleče po tleh, vedno pa lahko stopimo nanj in imamo še vedno več kontrole nad psom, kot če bi bil čisto spuščen.

 

Flexi povodec

Uporablja se lahko kot kratek ali kot dolg povodec. Velik plus je vsekakor univerzalnost, saj združuje različne dolžine povodcev v enem. Minusi pa so ti, da nam lahko ob potegu psa hitreje zdrsne iz rok ter lahko spodbuja vlečenje psa na povodcu. Če vrvica ni zablokirana, se namreč premika le, če pes vleče povodec.

 

Kako se lotiti učenja?

Hoja na popuščenem povodcu je ena od pomembnejših vaj, ki bi jo moral skrbnik psa pričeti učiti že kot mladiča oz. v rani mladosti. Za psa naj hoja na povodcu predstavlja hojo ob nogi vodnika, ki mu pes sproščeno sledi, ne da bi vlekel povodec. Povodec mora biti ves čas popuščen, v obliki črke U.

 

Učenje naj se prične najprej v nevtralnem okolju, brez motenj. Če imamo psa v stanovanju, začnimo z učenjem v stanovanju, drugače pa na dvorišču.

 

 1. Psa pripnimo na kratek povodec in ovratnico. Na začetku psa spodbudimo tako, da bo sledil naši roki, v kateri imamo hrano. Roko držimo ob naši nogi, tako da bo pes hodil ob njej. Po nekaj dneh nekajminutnega treninga dnevno bo pes počasi začenjal razumeti, kaj želimo od njega.
 2.  
 3. Takrat vaji dodajmo povelje, ki ga bomo za to vajo uporabljali (npr. zraven, greva, noga, poleg …). Po izrečenem povelju počakajmo sekundo in šele nato pričnimo s hojo. Na ta način bo pes lahko povezal izrečeno besedo z našo govorico telesa.
 4.  

  Hojo pričnimo s tisto nogo, ob kateri imamo psa. Na začetku psa nagradimo že po prvem koraku.

   

 5. Dodajajmo vedno več korakov in šele nato nagrado. Pazimo, da je nagrajevanje vedno naključno in ne sledi predvidenemu intervalu, saj se bo pes začel dolgočasiti pri izvajanju vaje.
 6.  

  Vajo zaključimo takrat, ko pes lepo hodi in še ne prične z vlečenjem.

   

 7. Ob zaključku vaje dajmo psu signal, da je vaje konec, in ga prepnimo na daljši povodec in oprsnico. Učenje te vaje naj na začetku traja le kratek čas, ki ga postopoma podaljšujemo.
 8.  
 9. Šele takrat, ko pes vajo dobro razume, gremo lahko v okolje z motnjami in tam vajo utrjujemo. Hoja na povodcu naj bo vključena v del vsakega sprehoda. Pri tem upoštevajmo, da je dobro imeti dovolj potrpljenja, saj je za učenje potrebno nekaj več časa.
 10.  

Se sprašujete, koliko časa traja vzgoja psa? Več o tem preberite v članku Koliko časa traja in kako poteka vzgoja psa?.

 

7 glavnih napak pri učenju hoje ob povodcu

 1. Ni priprave na učni proces in ni izoblikovanih orodij
 2. Na začetku učnega procesa moramo imeti določeno nagrado. Kot nagrado svetujemo hrano, saj zadovolji enega izmed osnovnih nagonov psa ter je enostavna za uporabo.

   
 3. Trening začnemo v okolju z motnjami
 4. Trening moramo vedno začeti v okolju brez motenj, torej doma. Ne moremo začeti treninga hoje na povodcu v mestu in pričakovati, da nas pes ne bo vlekel za seboj.

   
 5. Od psa pričakujemo preveč
 6. Od psa, ki ga le nekaj dni doma učimo hoje na popuščenem povodcu, ne moremo pričakovati, da bo znal hodit na popuščenem povodcu v mestu, kjer je polno ljudi in drugih psov ter motenj. Skozi učni proces moramo iti počasi in sistematično.

   
 7. Psa pred treningom ne utrudimo
 8. Pred treningom hoje na popuščenem povodcu najprej psa utrudimo. Sam sem svojega psa najprej utrudil z metanjem žogice. Kasneje v učnem procesu, ko sem začel menjavati okolja, sem se pripeljal na parkirišče, ga najprej utrudil z metanjem žogice in šele nato začel s treningom hoje na popuščenem povodcu. Če bi takoj začel s treningom, bi bil pes prepoln energije, saj trening zahteva veliko samokontrole in umirjenosti.

   

 9. Napačno postavljene prioritete
 10. Prioriteta treninga naj bodo smiselne vaje, ki nam bodo izboljšale življenje s psom. Če želimo, da nas pes ne bo vlekel na povodcu, potem si moramo učenje hoje na popuščenem povodcu postaviti kot prioriteto v treningu s psom.

   
 11. Neusklajenost med družinskimi člani
 12. Usklajenost družinskih članov pri delu s psom je zelo pomembna. Svetujem vam, da se pogovorite o pomembnih stvareh pri delu s psom. Možno je, da se nekdo od družinskih članov zelo trudi in pravilno trenira, nekdo drug pa ne pozna sistema in dela popolnoma drugače. Na tak način pri delu s psom ne bomo prišli daleč.

   

  Preberite več o tem, kako se lotiti vzgoje psa s celo družino.

   

 13. Napačna uporaba opreme
 14. Oprema je lahko pomembna in nam s psom lahko olajša učenje, ampak naj ne predstavlja vodila pri našem treningu. Oprema ne more biti temelj sistema, saj ni edina in glavna stvar. Sistem mora biti dober, oprema je lahko samo v pomoč.

   

  Poleg postopnega in kvalitetnega učenja ter vzgoje psa pa ne pozabite tudi na kvalitetno zavarovanje zanj. Zavarovanje psa lahko sklenete pri zastopniku, le z nekaj kliki pa tudi po spletu.

   

  usemap GFG1 GFG2
domači ljubljenčki, zavarovanje psa
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.