Na tek s psom

Tek je ena izmed boljših fizičnih zaposlitev za psa.

Ljudje velikokrat napačno mislijo, da je klasičen sprehod dovolj za to, da utrudijo psa. Vendar za pse, ki so energični in aktivni, dolgi in počasni sprehodi niso primerni. Ker jim je dolgčas, si poiščejo večinoma negativne zaposlitve. Zato klasičen sprehod zamenjajte z aktivnim ukvarjanjem z vašim psom, kot je tek.

Zakaj sprehod ni dovolj?

S tekom boste fizično in mentalno utrudili vašega psa, zadovoljili njegove nagone in poskrbeli, da ne razvije določena neželena vedenja – na sprehodu preganja divjadi, koplje luknje, se zaganja v druge pse ipd.

 

Pes ima štiri tace zato, da se čim več premika.

 

Za tek hkrati lahko porabite manj časa kot za klasičen sprehod. Pes pa bo s sprehoda, na katerem je lahko tekel, prišel precej bolj zadovoljen.

 

Tek s psom se lahko razdeli na dve vrsti:

1. Tek, pri katerem pes teče poleg vas na popuščenem povodcu

Psa najprej navadite na hojo na popuščenem povodcu. S to zelo pomembno vajo se začnite ukvarjati že z mladičkom ali v skupinskih tečajih. Ko ste ga z uporabo pozitivne motivacije naučili hoditi na popuščenem povodcu in je začel v tej vaji uživati, se lahko lotite tudi teka.

 

Pri teku ga potem samo navadite, da čeprav se hitreje premikate, pes ne sme vleči in divjati. Tako kot pri hoji na popuščenem povodcu mora biti v položaju, pri katerem je povodec popuščen.

 

2. Tek, pri katerem vas pes vleče na oprsnici – športna disciplina imenovana canicross

Psa morate za to športno disciplino navaditi na oprsnico, saj lahko vleče le z njo. Vlečenje na ovratnici je za psa nevarno, ker si lahko poškoduje dihalne poti.

 

Potrebovali boste:

 

  • oprsnico, ki je narejena posebej za vleko,
  • pas za vas, ki ga oblečete,
  • ter poseben gumijast povodec, ki amortizira vašo silo in poskrbi, da psa ne poškodujete.

 

Za začetek se pridružite skupini, v kateri psi že poznajo vleko. Za učenje vleke je najboljše, da nekdo teče ali kolesari pred vami in vašim psom, saj mora imeti pes cilj, proti kateremu vleče.

 

Čeprav imajo veliko energije, psi pogosto vlečejo le nekaj minut. Torej morate tudi vlečenja psa naučiti.

 

S psom lahko greste na aktiven sprehod tudi v hrib in vas pes vleče. To je odlična zaposlitev in psa precej utrudi.

 

Ne glede na to, za kateri tek s psom se odločite, bodite pozorni:

 

  • Ko se odpravite na tek s psom, sploh v urbanem okolju, upoštevajte, da so tam tudi drugi ljudje. Mogoče se psa kdo boji. Ne ovirajte in ne motite drugih sprehajalcev.
  • Če ima pes kakršne koli zdravstvene težave, npr. sklepna obolenja, naj ga prej pregleda veterinar. Premislite, če je tek res primeren za vašega psa, saj so pri tej aktivnosti sklepi veliko bolj obremenjeni kot npr. pri plavanju.
  • Pred tekom psu omogočite opravljanje potrebe, nato ga ogrejte s kakšnimi vajami poslušnosti ali triki. Po koncu teka psa ohladite z nekajminutno hojo in mu ponovno omogočite opravljanje potrebe.
    • Tek navzdol za pasje sklepe ni najboljša izbira.
    • Če imate možnost, naj gre pes poleti po končanem teku za nekaj minut stat v vodo (npr. do trebuha), da se morebitne mikro poškodbe lahko takoj pozdravijo.

 

Tek je ena izmed naravnih disciplin oziroma gibanj za psa, zato mu ga čim večkrat omogočite. Če boste z vašim psom aktivni še vi, bosta lahko oba uživala v preživljanju aktivnega in kakovostnega časa zunaj.

 

Članek izraža stališča avtorja in ne nujno tudi stališč Zavarovalnice Triglav, d.d.

 

psi, domači ljubljenčki, preventiva, družina
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.