Imate doma dobro vzgojenega in zdravega psa?

5 nasvetov strokovnjakov, da bo vaš pes dobro vzgojen in zdrav.

Vaš pes je za vas zagotovo najboljši pes na svetu. Pa je tudi dobro vzgojen? Je zdrav? Kako se lahko prepričate in kaj lahko naredite, da bo vaše skupno življenje prijetno in kakovostno? Strokovnjaki iz Animacela in Alfakana so na seminarju, ki smo ga poimenovali Dobro vzgojen in zdrav pes, predstavili odgovore na ta in številna druga vprašanja o vzgoji in zdravju psov. Glavna sporočila smo zbrali v 5 nasvetov.

1. Ljubezen ni dovolj 

Prav je, da imate svojega psa radi, a to, žal, ni dovolj. Če pes ni vzgojen, z njim ne morete na sprehod, obisk, morje, k veterinarju itd. Ne morete kakovostno živeti. Zato naj bosta prioriteti dobra vzgoja in socializacija.

 

Morda vas zanima, kako biti zares odgovoren lastnik psa?

 

2. Vedno en korak pred psom

Razen vzgoje, ki je ključna, je pomembno, da imate psa vedno pod nadzorom in razmišljate preventivno. Pes ne sme imeti možnosti, da dela napake in se uči neželenih vedenj.

 

Preventiva pomeni, da razmišljate vnaprej, da ste vedno en korak pred psom. Stvari, ki jih lahko predvidite, vas ne smejo presenetiti.

 

Na primer za psa, ki rad skače po ljudeh, ne morete reči, da vas je presenetil, ko je (spet) skočil na nekoga. S preventivo lahko poskrbite, da se taka neželena vedenja sploh ne bi zgodila.

 

3. Odkrijte pasji talent

Pri neželenih vedenjih je ključno tudi, da se zavedate, da je pes nagonska žival. Bolj bodo zadovoljeni njegovi lovski nagoni, srečnejši bo. Svetujemo vam, da  poskušate ugotoviti, kaj prija točno vašemu psu, in se ob vseh spoznanjih odločite za ustrezno udejstvovanje. S tem mu odvzamete odvečno energijo in ga navežete nase.

 

Na seminarju so udeleženci imeli možnost spoznati delo z nosom, kajti vsi psi imajo talent uporabe nosu.

 

4. Psa pozorno opazujte

V kakšnem zdravstvenem stanju je vaš pes, boste sami najlažje opazili, saj ga najbolje poznate. Temu ustrezno prilagajajte fizično in psihično obremenitev psa.

 

Pes, pri katerem se nakazujejo težave s sklepi, kaže nezainteresiranost za kakršnokoli gibanje, tek, tudi za igro, vede se apatično in pasivno. Težave se ob neukrepanju lahko hitro poslabšajo. V primeru resnih sklepnih obolenj se lahko slabo počutje psa odraža celo v agresivnem vedenju.

 

Začetni klinični znaki degenerativnega obolenja sklepov so otrdelost sklepov in opazno šepanje po kakršnikoli telesni aktivnosti, praktično po vsaki večji obremenitvi (daljši sprehod, trening). Sčasoma bolezen napreduje, sklepi psa pa so čedalje bolj otrdeli, šepanje izzveni le občasno – navadno le takrat, kadar so sklepi dobro ogreti.

 

5. Matične celice lahko pomagajo vašemu psu

Ko se srečate s sklepnimi boleznimi, je zelo pomembno zagotoviti psu veliko počitka, a hkrati poskrbeti za primerno raven fizične aktivnosti, saj se lahko s striktnim nadzorom fizične aktivnosti napredovanje bolezni upočasni.

 

Najpogostejša metoda zdravljenja sklepnih obolenj je protibolečinska terapija oziroma protivnetna terapija, ki pa zaradi možnosti pojava stranski učinkov ni primerna za zdravljenje na daljše obdobje.


Zdravljenje z matičnimi celicami je eden najnaprednejših načinov zdravljenja sklepnih obolenj, ki je zahvaljujoč inovativnemu slovenskemu podjetju Animacel na voljo tudi pri nas. To zdravljenje prvič ponuja neinvazivno metodo, brez stranskih učinkov in z dolgotrajnim delovanjem. V zadnjih letih se je izkazalo za izjemno učinkovito. Zdravljenje z matičnimi celicami krije tudi zavarovanje stroškov zdravljenja psa Zavarovalnice Triglav.

 

Hvala vsem, ki ste bili aprila z nami, vse ostale pa vabimo, da se nam pridružite na enem izmed naslednjih seminarjev. Predlagajte nam, kje bi radi, da ga organiziramo. Se vidimo!

 

Vaš pes je za vas zagotovo najboljši pes na svetu. Pa je tudi dobro vzgojen? Je zdrav? Kako se lahko prepričate in kaj lahko naredite, da bo vaš skupno življenje prijetno in kakovostno? Strokovnjaki iz Animacela in Alfakana so na seminarju, ki smo ga poimenovali Dobro vzgojen in zdrav pes, predstavili odgovore na ta in številna druga vprašanja o vzgoji in zdravju psov. Glavna sporočila smo zbrali v 5 nasvetov.

Test lahko rešite tukaj.

psi, domači ljubljenčki, preventiva, družina, zavarovanje psov
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno življenje z vašim psom, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.