Najpogostejše bolezni in zdravstvene težave psov

Veterinar pojasnjuje simptome in načine zdravljenja.

Dermatitis, gastritis, vnetje ušes, alergije in poškodbe sklepov … Ne, nismo se zmotili, pišemo o psih in ne ljudeh, čeprav nas, kot kaže, lahko pestijo podobne težave. A to so najbolj pogoste bolezni psov, ki lahko prizadenejo katerokoli pasmo. Z veterinarjem Žanom Karničarjem, dr. vet. med., iz Klinike Loka smo preverili simptome in zdravljenje.

Najbolj pogoste bolezni psov

Žan Karničar, dr. vet. med., pravi, da se v Kliniki Loka najpogosteje srečujejo z naslednjimi boleznimi psov: vnetje kože – dermatitis, prebavne motnje – gastritis in enteritis, vnetje ušes – otitis, komplikacije z očmi – konjunktivitis in raznovrstnimi alergijami. Veliko je ugriznih ran in zaužitja tujkov. Pogoste pa so tudi poškodbe sklepov.

 

Podobno sliko kažejo podatki naše zavarovalnice. Zavarovanci, ki imajo sklenjeno zavarovanje psov, z njim najpogosteje krijejo stroške zdravljenja za kakšno izmed zgoraj naštetih bolezni.

 

Zavarovanje psa je enostavna rešitev v primeru neljubih dogodkov, kot so nepredvidljive poškodbe in bolezni, ter stroškov, povezanih z njimi.

 

Glavni simptomi najbolj pogostih bolezni psov

Ker vam pes ne more povedati, da je nekaj narobe, je ključno, da simptome znate pravočasno prepoznati in ga čim prej odpeljete na pregled k veterinarju. Ta bo podal točno diagnozo in predlagal potek zdravljenja. V nadaljevanju veterinar Lan Karničar iz Klinike Loka na kratko navaja glavne znake najbolj pogostih bolezni.

 

Zavedajte pa se, da je zapisano zgolj za orientacijo. Lahko da ima vaš pes le enega izmed navedenih znakov, recimo rdečico kože, ki je lahko dermatitis, lahko pa se izkaže, da je nekaj povsem drugega. Da boste lahko res vedeli, v čem je težava, ne odlašajte z obiskom veterinarja.

 

Dermatitis

Znaki: gre za vnetje kože, ki se po navadi kaže z rdečico kože, srbečico, lahko tudi z izcedkom, prhljajem, izgubo dlake.

 

Pes si lahko mesto dermatitisa pogosto liže, zaradi česar se to lahko dodatno oziroma sekundarno okuži.

 

Zdravljenje: vključuje odstranitev povzročitelja dermatitisa in blaženje vnetja v obliki kopeli in različnih kožnih nanosov. Dermatitisi so, odvisno od povzročitelja, lahko tudi kronični.

 

Gastritis, enteritis

Znaki: gre za vnetje prebavne cevi, želodca in črevesja. Najpogosteje se kaže kot bruhanje in driska, nelagodje v trebuhu, hitra utrujenost, neješčnost.

 

Zdravljenje: se prilagodi glede na anamnezo in klinične znake. Včasih je dovolj že zdravljenje z zdravili z ali brez hospitalizacije. Lahko pa se zgodi, da je potrebna še operacija. Bolezen se lahko ponovi.

 

Konjunktivitis oziroma vnetje očesnih veznic

Znaki: vnete, pordečene veke z izcedkom, pogosto mežikanje, večja občutljivost na svetlobo.

 

Zdravljenje: najbolj pogosto poteka s pomočjo kapljic, redkeje se ga kombinira z operativnim posegom. Konjunktivitis je pogosto kroničen.

 

Težave s sklepi

Znaki: šepanje z nogo s prizadetim sklepom, manjša aktivnost, razdraženost.

 

Zdravljenje: težave s sklepi dokaj pogosto zahtevajo bolj ali manj invaziven poseg (operacija, aplikacije zdravil v sklep) in protibolečinsko terapijo. Če se ne zdravijo, lahko poškodbe sklepov zaradi degeneracije tkiv preidejo v kronične težave, ki se jih odpravi težje.

 

Stroški zdravljenja psa

Verjetno se vam je ob branju načinov zdravljenja porodilo vprašanje, kako je s stroški. Naši strokovnjaki pravijo, da lahko skupni stroški zdravljenja z dodatnimi diagnostičnimi preiskavami zaradi ponavljajočih se obolenj znašajo tudi do 500 evrov na leto.

 

Pri vseživljenjskem zavarovanju psov zavarovanec poravna 25 % teh stroškov, ostali del mu povrne zavarovalnica.

 

Če pa so potrebne operacije, so ti stroški lahko še precej višji. Naši strokovnjaki pravijo, da zavarovanci z vseživljenjskim zavarovanjem psa največkrat krijejo stroške operacij kolenskih vezi, luksacije patele in operacije hrbtenice (hernija diska). Pri teh operacijah znese celoten strošek zdravljenja za sanacijo poškodbe približno 1.500 evrov. Navajajo pa tudi primer zamenjave kolka, kjer je strošek zdravljenja znašal 3.500 evrov.

 

V Kliniki Loka se z zgoraj omenjenimi ortopedskimi posegi srečujejo skoraj dnevno, poleg tega pa opravijo tudi veliko rutinskih in nerutinskih operacij mehkih tkiv, kot so obdelava ran, operacije tumorjev in odstranitve tujkov.

 

Poleg sklenitve zavarovanja vam zato svetujemo, da pred nakupom psa dobro premislite o tem, kakšnega psa boste imeli. Imeti morate jasno predstavo glede na željo, potrebe psa in vaše možnosti (prostor, čas, aktivnosti …). Prav tako pa preverite, katere so najbolj pogoste zdravstvene težave za izbrano pasmo.

 

Pasme psov, ki imajo največ težav

Ko smo že pri pasmah in boleznih, smo veterinarja Karničarja vprašali tudi, ali drži, da določene pasme psov veljajo za bolj podvržene zdravstvenim težavam. Odgovoril nam je, da na splošno o bolj podvrženih pasmah ne moremo govoriti.

 

Različna obolenja se pojavljajo tako pri pasemskih živalih, kot tudi pri psih mešanih pasem, tako da težko rečemo, da so nekatere pasme bolj izpostavljene.

 

Vendar pa opažajo, da zaradi zgoraj omenjenih najbolj pogostih bolezni njihovo ambulanto največkrat obiščejo:

 

  • Zaradi dermatitisa – zahodnovišavski terierji, bulterierji, prinašalci, labradorci.
  • Zaradi prebavnih težav – ni izrazite pasemske predispozicije. Pogosteje srečujejo mlade živali.
  • Zaradi vnetij ušes – pasme s povešenimi uhlji, nemški ovčar.
  • Zaradi konjunktivitisa – šicuji (shih tzu), šarpeji, doge.
  • Zaradi alergije - zahodnovišavski terierji, maltežani, nemški ovčarji, mejni škotski ovčarji, šarpeji, francoski buldogi, kavalirji kralja Karla španjeli (chavalier king Charles španjel), sicer pa so prisotne pri večini pasem.

 

 

Nasveti za preventivo

Na Kliniki Loka pravijo, da za zdravje svojega psa lahko veliko naredite že s preventivo. Denimo z obveznimi in priporočljivimi cepljenji lahko svojo žival zaščitite pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi. O tem, kako preprečiti posamezna tveganja drugih bolezni pa je najbolje, da se posvetujete s svojim veterinarjem.

 

Svetujejo tudi, da gibanje in vrsto aktivnosti prilagodite velikosti, pasmi in starosti psa. V času aktivne rasti mladičkov priporočajo zmerno aktivnost, saj njihove kosti hitro rastejo in so zato bolj dovzetne za razne poškodbe. Hojo v hribe in tek ob kolesu odsvetujejo.

 

K temu pa dodajamo: svojega psa zavarujte. Zavarovanje psa lahko enostavno sklenete kar po spletu.

 

 

Nadaljujte z branjem. Skrb za zdravje psa ni enostavna. Veterinarka odgovarja na vprašanja, kdaj je driska pri psu lahko nevarna, katera so obvezna cepljenja, pojasnjuje bolečine v sklepih, možne alergije in še več.

 

zavarovanje psov, psi, domači ljubljenčki, prosti čas
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.