Planica 2024: Nasveti za ogled smučarskih skokov v živo

Kako najti svoje mesto pod Poncami?

Nihče si ne želi zamuditi dogodka Planica 2024. Tudi mi ne, ki že leta ponosno podpiramo ta največji slovenski športni praznik in letos bomo znova poskrbeli, da bo več kot 4.000 otrok iz vse Slovenije v živo navijalo za naše orle. Da bo to tudi letos enkratno doživetje za vse udeležence, smo pripravili nekaj nasvetov.

Navijajte za naše orle

Poskrbite za kakšen zanimiv transparent in zastave, ki bodo našim skakalcem dali dodatno spodbudo in pokazali pravo navijaško podobo Slovenije svetu.

 

Pripravite tudi druge navijaške pripomočke, da boste glasni. Pirotehnični izdelki pa so prepovedani.

 

Nadobuden fantič, ki v oglasu skače z mize na posteljo, že od leta 2003 spremlja akcijo Otroci Triglava v Planici in ponazarja občutke, ki jih ob planiškem prazniku doživljajo najmlajši obiskovalci.

 

Kako na dogodek Planica 2024?

Organizatorji tudi letos svetujejo, da se do Nordijskega centra Planica odpravite z javnim prevozom. Izognili se boste gneči in brezskrbno uživali v spremljanju dogodka.

 

Z vlakom na smučarske skoke

Tudi letos se v Planico lahko odpravite z vlakom do Jesenic. Tam bodo na voljo brezplačni avtobusni prevozi do Planice in nazaj.

 

Z avtobusom ali peš

Vse dni prireditve bodo obiskovalci imeli na voljo brezplačne krožne avtobusne prevoze iz Kranjske Gore.

 

Če bi se želeli tudi do Kranjske Gore odpraviti z avtobusom, lahko to storite z avtobusnim prevozom iz Ljubljane in drugih krajev na poti (preverite pri lokalnih ponudnikih).

 

Če živite blizu prizorišča, pa je najbolje, če se odpravite kar peš.

 

Z območja Rateč se lahko v Planico odpravite po pripravljenih poteh, za kar boste porabili od 20 do 30 minut.

 

Vseeno raje z avtomobilom?

Verjetno veste, kako se z avtom pride do Planice. Za vsak slučaj pa: iz smeri Ljubljane peljite po avtocesti mimo Kranja, Radovljice, Lesc in Jesenic, nato pri Hrušici zapustite avtocesto na izvozu za Kranjsko Goro in se peljite do Rateč, nato pa zavijte levo na cesto proti Planici (več informacij o dostopu do Planice).

 

Organizatorji svetujejo, da si delite prevoz – torej, da se dogovorite še z drugimi obiskovalci in se skupaj z enim vozilom odpravite na dogodek. To bo odlična priložnost tudi, da privarčujete, naredite nekaj dobrega za okolje in uživate v dobri družbi.

 

Ne pozabite, da bo na cesti in na cilju gneča, zato se odpravite pravočasno, kajti pot lahko traja tudi do trikrat dlje. Strpno in disciplinirano upoštevajte navodila varnostnikov in policije.

 

Poznavalci pravijo, da je v soboto treba iz Ljubljane na pot že ob petih zjutraj.

 

Ob odhodu od doma upoštevajte tudi čas hoje od kraja parkiranja do prizorišča oziroma do postajališča krožnega prevoza.

 

Kje parkirati?

Prednost parkiranja v Planici imajo avtobusi, šele za tem pridejo na vrsto osebna vozila. Organizatorji zato svetujejo, da raje parkirate, preden pridete do Planice in se na kraj prizorišča odpravite s krožnimi avtobusnimi prevozi.

 

Parkirišča so na voljo tudi izven Planice. 

 

Kaj obleči in obuti?

V dolini pod Poncami je vreme lahko nepredvidljivo: če je sončno, je lahko zelo toplo, ko pa se sonce skrije, se lahko v hipu ohladi.

 

 

Oblecite se v več slojih, da lahko po potrebi vrhnja oblačila slečete.

 

Priporočljivi so nepremočljivi zimski čevlji, saj je teren v Planici običajno blaten in moker. Zato ni odveč s sabo vzeti še en par nogavic, saj boste tako zagotovo ostali na suhem.

 

Kaj še vzeti s sabo?

Nujna oprema je nahrbtnik ali večja torba, kamor lahko spravite oblačila, ki jih po potrebi slečete.

 

Zaradi gneče nahrbtnik nosite spredaj, tako ga imate stalno na očeh. Policija priporoča, da pazite na svoje stvari in jih ne puščajte brez nadzora.

 

Obvezna oprema v nahrbtniku so voda in prigrizki, ki vam bodo dali energijo za še bolj glasno navijanje. Tople napitke in kakšen okrepčilen obrok pa boste lahko kupili tudi na kraju dogodka. Na prizorišče smučarskih skokov ne prinašajte alkoholnih pijač, vinjenim osebam bo vstop prepovedan.

 

S seboj vzemite tudi kapo, rokavice, sončna očala in dežnik ali dežni plašč.

 

Ne pozabite na fotoaparat ali mobilni telefon, s katerim boste posneli kakšno fotografijo za spomin, a bodite zelo previdni, da ga ne izgubite ali poškodujete.

prosti čas, aktivno življenje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.