Planica 2018: Nasveti za ogled smučarskih skokov v živo

Kako najti svoje mesto pod Poncami?

»Iščem vstopnico za Planico!« To zadnje dni pogosto slišimo. Kako tudi ne, ko pa bodo smučarski skoki v dolini pod Poncami dosegli svoj vrhunec. Nihče si ne želi zamuditi dogodka Planica 2018. Tudi mi ne, ki že leta ponosno podpiramo ta največji slovenski športni praznik in letos bomo znova poskrbeli, da bo več kot 3.500 otrok v živo navijalo za naše orle. Da bo to tudi letos enkratno doživetje za vse udeležence, smo pripravili nekaj nasvetov.

Navijajte za brate Prevc in njihove sotekmovalce

Poskrbite za kakšen zanimiv transparent in zastave, ki bodo našim skakalcem dali dodatno spodbudo in pokazali pravo navijaško podobo Slovenije svetu.

 

Pripravite tudi druge navijaške pripomočke, da boste glasni. Pirotehnični izdelki pa so prepovedani.

 

V posnetku si lahko ogledate, kaj Petru Prevcu in bratoma pomenijo navijači in vzdušje, ki ga ustvarijo.

 

Kako na dogodek Planica 2018?

Organizatorji tudi letos svetujejo, da se do Nordijskega centra Planica odpravite z javnim prevozom. Izognili se boste gneči in brezskrbno uživali v spremljanju dogodka.

 

Z vlakom na smučarske skoke

V Planico se lahko odpravite z vlakom. Tudi letos bo v času skokov več rednih vlakov,  v soboto in nedeljo pa bosta vozila tudi izredna vlaka do Hrušice. Za vse vlake bo s končne železniške postaje do neposrednega središča Planice in nazaj organiziran brezplačen avtobusni prevoz, pravijo Slovenske železnice. Za redne vlake bo organiziran avtobusni prevoz od oz. do postaje Jesenice, za izredne vlake pa od oz. do postaje Hrušica. Več informacij.

 

Vozovnice za vlak lahko kupite na vseh prodajnih mestih Slovenskih železnic. Ob predloženi vstopnici za prireditev Planica 2018 lahko uveljavljate tudi različne popuste za vožnje iz katerega koli kraja v Sloveniji do postaje Jesenice ali postaje Hrušica in nazaj.

 

Z avtobusom ali peš

Vse dni prireditve FIS finala svetovnega pokala v smučarskih skokih bodo obiskovalci imeli na voljo brezplačne krožne avtobusne prevoze iz Kranjske Gore in okolice. Krožni avtobusi za obiskovalce začnejo voziti v četrtek ob 7.30, v petek ob 10. uri, v soboto ob 6. uri in v nedeljo ob 6.30.

 

Če bi se želeli tudi do Kranjske Gore odpraviti z avtobusom, lahko to storite z avtobusnim prevozom iz Ljubljane in drugih krajev na poti (preverite pri lokalnih ponudnikih).

 

Če živite blizu prizorišča, pa je najbolje, če se odpravite kar peš.

 

Z območja Rateč se lahko v Planico odpravite po pripravljenih poteh, za kar boste porabili od 20 do 30 minut.

 

Vseeno raje z avtomobilom?

Verjetno veste, kako se z avtom pride do Planice. Za vsak slučaj pa: iz smeri Ljubljane peljite po avtocesti mimo Kranja, Radovljice, Lesc in Jesenic, nato pri Hrušici zapustite avtocesto na izvozu za Kranjsko Goro in se peljite do Rateč, nato pa zavijte levo na cesto proti Planici (več informacij o dostopu do Planice).

 

Organizatorji svetujejo, da si delite prevoz – torej, da se dogovorite še z drugimi obiskovalci in se skupaj z enim vozilom odpravite na dogodek. To bo odlična priložnost tudi, da privarčujete, naredite nekaj dobrega za okolje in uživate v dobri družbi.

 

Ne pozabite, da bo na cesti in na cilju gneča, zato se odpravite pravočasno, kajti pot lahko traja tudi do trikrat dlje. Strpno in disciplinirano upoštevajte navodila varnostnikov in policije.

 

Poznavalci pravijo, da je v soboto treba iz Ljubljane na pot že ob petih zjutraj.

 

Ob odhodu od doma upoštevajte tudi čas hoje od kraja parkiranja do prizorišča oziroma do postajališča krožnega prevoza.

 

Kje parkirati?

Prednost parkiranja v Planici imajo avtobusi, šele za tem pridejo na vrsto osebna vozila. Organizatorji zato svetujejo, da raje parkirate, preden pridete do Planice in se na kraj prizorišča odpravite s krožnimi avtobusnimi prevozi.

 

Parkirišča so na voljo tudi izven Planice. 

 

Kaj obleči in obuti?

V dolini pod Poncami je vreme lahko nepredvidljivo: če je sončno, je lahko zelo toplo, ko pa se sonce skrije, se lahko v hipu ohladi.

 

Letošnja napoved v primerjavi s preteklimi leti kaže na precej nižje temperature, zjutraj krepko pod nič stopinj. Tudi čez dan naj bi bile temperature okrog ledišča, zato priporočamo več toplih oblačil kot običajno.

 

Oblecite se v več slojih, da lahko po potrebi vrhnja oblačila slečete.

 

Priporočljivi so nepremočljivi zimski čevlji, saj je teren v Planici običajno blaten in moker. Zato ni odveč s sabo vzeti še en par nogavic, saj boste tako zagotovo ostali na suhem.

 

Kaj še vzeti s sabo?

Nujna oprema je nahrbtnik ali večja torba, kamor lahko spravite oblačila, ki jih po potrebi slečete.

 

Zaradi gneče nahrbtnik nosite spredaj, tako ga imate stalno na očeh. Policija priporoča, da pazite na svoje stvari in jih ne puščajte brez nadzora.

 

Obvezna oprema v nahrbtniku so voda in prigrizki, ki vam bodo dali energijo za še bolj glasno navijanje. Tople napitke in kakšen okrepčilen obrok pa boste lahko kupili tudi na kraju dogodka. Na prizorišče smučarskih skokov ne prinašajte alkoholnih pijač, vinjenim osebam bo vstop prepovedan.

 

S seboj vzemite tudi kapo, rokavice, sončna očala in dežnik ali dežni plašč.

 

Ne pozabite na fotoaparat ali mobilni telefon, s katerim boste posneli kakšno fotografijo za spomin, a bodite zelo previdni, da ga ne izgubite ali poškodujete. 

 

Ogled smučarskih skokov v Ljubljani

Če ne pridete do tako željene vstopnice, organizatorji prosijo, da ne hodite v Planico. Možnost navijanja imate ob televizijskih zaslonih, ki jih zagotovo nikjer ne bo manjkalo.

 

Tudi mi smo poskrbeli za to. Skoke si boste lahko ogledali:

 

  • na posebni Citylight oglasni površini, ki bo stala v centru Ljubljane na Čopovi ulici,
  • na Triglav Lab LPP avtobusu številka 6 in
  • v digitalnem centru Triglav Lab na Dunajski 20 v Ljubljani. V četrtek in petek bo na voljo prenos na velikem video zaslonu. S pomočjo tehnologije virtualne resničnosti pa boste občutek poletov na planiški velikanki lahko doživeli tudi na simulatorju poletov.

 

Najboljši letalec na simulatorju bo vsak dan do vključno 23. marca nagrajen z dvema vstopnica za ogled letošnjega tekmovanja v Planici.

 

Nova aplikacija Triglav Rekord nadgrajuje oglede smučarskih poletov

Ne glede na to, kje si boste skoke ogledali, pa smo v Zavarovalnici Triglav za vse navijače pripravili mobilno aplikacijo Triglav Rekord.

 

Z njo se boste lahko v živo pomerili v napovedovanju dolžin smučarskih poletov.

 

Tekmovanje med športnimi navdušenci bo omogočeno med 23. in 25. marcem in bo potekalo vzporedno s poleti. Tisti, ki se boste s svojimi napovedmi najbolj približali dejanskim rezultatom, se boste potegovali za privlačne nagrade.

prosti čas, aktivno življenje
Preberite tudi