Od ideje do podelitve zmagovalnega pokala Planica 7

V nedeljo, 24. marca, je bil v dolini pod Poncami prav poseben dan. Več kot 20 tisoč ljudi si je prišlo v Planico ogledat zadnji skok Petra Prevca, s katerim je zaključil svojo izjemno 22-letno kariero. Ta dan pa bo v posebnem spominu ostal tudi 12-letni Tjaši Vreš iz Limbuša, ki je s svojo risbo zmagala na ustvarjalnem natečaju Planica 7 in pokal, ustvarjen po njeni ideji, podelila Danielu Huberju, zmagovalcu skupnega seštevka najboljših sedmih skokov v Planici.

Ustvarjalni natečaj Planica 7 že drugo leto zapored

Letos smo že drugo leto zapored organizirali ustvarjalni natečaj Planica 7, v katerem smo pozvali mlade ustvarjalce do zaključene osnovne šole, da narišejo svoj sanjski planiški pokal in se potegujejo za nepozabno nagrado.


Prejeli smo več kot 1700 del, zato je bila izbira, kot pravi član komisije Cene Prevc, izjemno težka.


Izmed vseh del je bila izbrana Tjašina risba z naslovom Zmagovalec 7, ki po njenih besedah predstavlja pogum skakalcev, ki skačejo s planiške skakalnice. 


Pokal je bil nato poustvarjen s pomočjo 3D-tiska, pri izdelavi pa smo uporabili trajnostne materiale, med drugim tudi umetno travo mengeškega skakalnega kluba, ki so ga lansko poletje prizadele poplave.


Ogled planiške letalnice in Prevčevega zadnjega skoka iz prve vrste


Na veliki dan – v nedeljo, 24. 3. 2024, so se že v zgodnjih jutranjih urah odpravili proti Planici. Ob prihodu na prizorišče se je Tjaša skupaj s Cenetom Prevcem najprej odpravila do vrha skakalnice, kjer sta spremljala skoke iz nekoliko drugačne perspektive, kot smo je sicer navajeni. Tjaša pravi, da je bila to zanjo prav posebna izkušnja, saj ji je Cene kot njen vodič razložil vse o zakulisju enega najlepših prizorišč smučarskih skokov na svetu – letalnici bratov Gorišek.


Po njunem ogledu smo se s Tjašo in njenim očetom sprehodili po podzemnem hodniku vse do vznožja skakalnice do mesta, kjer se zberejo vsi podeljevalci pokalov. Takoj, ko smo se po stopnicah povzpeli proti vznožju skakalnice, nas je pričakalo toplo sonce, ki nas je spremljalo do konca prireditve. Tjaša in njen oče sta v koridorju za podeljevalce počakala do konca druge serije in si Petrov zadnji skok ogledala iz “prve vrste”. 


»Res sem imela srečo, da sem bila priča zadnjemu skoku Petra Prevca«, je povedala Tjaša. »Skok je bil eden boljših,« je dodala.


Podelitev pokala


Po koncu druge serije je sledila razglasitev zmagovalcev in podelitev pokalov, na kateri je Tjaša nastopila kot ena od podeljevalk. Svoj zmagovalni pokal je podelila Danielu Huberju, ki je s sedmimi skoki v treh tekmovalnih dneh dosegel 1374,6 točk in s tem osvojil prvo mesto v seštevku pokala Planica 7. 


Ko smo jo povprašali, če je imela pred podelitvijo kaj treme, je Tjaša odgovorila, da jo je še najbolj skrbelo, da bo zaradi sonca začela kihati. Pravi, da jo je bilo pred podelitvijo nekoliko strah, a je bila po koncu zelo ponosna, da si je prislužila to priložnost.


Nagrajenih tudi  10 najboljših risb po izboru občinstva


Tjaša pa ni edina osnovnošolka, ki si je s svojo risbo pokala priborila izlet v Planico. Od 25. 2. 2024 do 10. 3. 2024 je na spletni strani Ustvarjalnega natečaja Planica 7 potekalo glasovanje za najboljšo risbo po izboru občinstva. Avtorjem 10 najboljših risb smo omogočili izlet v Planico v četrtek, 21. 3. 2024, kjer so si skupaj s svojimi sošolci in sošolkami ogledali kvalifikacije finala svetovnega pokala FIS v smučarskih skokih. 


Natečaj spet prihodnje leto


Ustvarjalka letošnjega zmagovalnega pokala je po koncu prireditve strnila svoje občutke o preteklem dnevu in nam povedala, da je bila nad nagrado res navdušena. Zanjo je bil dan, preživet v Planici, res nekaj posebnega in zato vzpodbuja vse mlade ustvarjalce in ustvarjalke, da se naslednje leto prijavijo na natečaj. Cene pa je dodal, naj vztrajajo in se ponovno prijavijo tudi vsi, ki so v natečaju že sodelovali.


Prosti čas, aktivno življenje, otroci
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.