Praznujemo skupaj

Vsi imamo preteklost - tudi uspešne prireditve, kot so smučarski skoki v Planici.

Na kaj pomislite, ko slišite besedo Planica? Vas misli popeljejo na smučarske skoke, navijanje, Petra Prevca, številne rekorde, Zavarovalnico Triglav …? Vse to drži. Zgodovina Planice se bere kot pravljica in je polna srečnih koncev oziroma rekordnih rezultatov in Zavarovalnica Triglav ji že več kot pol stoletja stoji ob strani. Zato verjamemo, da bo tudi prihodnost enako svetla.

Zgodovina Planice se začne leta 1934

Bilo je davnega leta 1934 in Planica je s svojo novo skakalnico postala prizorišče državnega in mednarodnega tekmovanja. Na skakalnici, ki jo je zgradil letalski konstruktor, vsestranski športnik in načrtovalec športnih objektov Stanko Bloudek, je Norvežan Birger Ruud skočil 92 metrov in s tem postavil svetovni rekord.

 

Minila je le ena zima brez presežka, ko je planiška skakalnica spet pokazala, da je nekaj posebnega. Leta 1936 je mlademu Avstrijcu Seppu Bradlu uspelo skočiti čez, takrat nepredstavljivih 100 metrov.

 

Nekaj let pozneje, natančneje leta 1941, sta 100 metrov premagala tudi Slovenca v dresu jugoslovanske reprezentance Rudi Finžgar in Albin Novšak.

 

Leta 1968 se kot sponzor dogodku pridruži Zavarovalnica Triglav

Da bi skakalcem nudila čim več tekmovalnega užitka sta brata Gorišek zgradila pravo velikanko. Na njej je bil v treh marčevskih dneh leta 1969 svetovni rekord izboljšan kar petkrat (Bjoern Wirkola 156 in 160 metrov, Jiri Raska 156 in 164 metrov, Manfred Wolf 165 metrov).

 

Dogodek je botroval nastanku nove smučarske discipline - smučarskim poletom.

 

To pa je tudi leto, ko iztek skakalnice prvič krasi logotip Zavarovalnice Triglav, ki je v prvotni verziji bil zgrajen iz smrekovih vejic. Sponzor dogodka pa je Zavarovalnica Triglav postala že leto prej, leta 1968.

 

Akcija Otroci Triglava v Planici že od leta 1979

V Zavarovalnici Triglav smo kot sponzor že več kot pol stoletja zvesti dogodku v Planici. Že več kot 40 let pa z akcijo Otroci Triglava v Planici omogočamo, da lahko prav vsi otroci doživijo planiški spektakel, ne glede na (socialno) okolje, iz katerega prihajajo.

 

Nadobuden fantič, ki v oglasu skače z mize na posteljo, že od leta 2003 spremlja akcijo Otroci Triglava v Planici in ponazarja občutke, ki jih ob planiškem prazniku doživljajo najmlajši obiskovalci.

 

Leta 1979 smo z akcijo športno doživetje Planice omogočili 800 otrokom. Akcija je rasla in tako sedaj vsako leto na športni dan v Planico pripeljemo več kot 4000 otrok, ki si ogledajo poskusno serijo in kvalifikacije mednarodne zasedbe smučarskih orlov.

 

Izpovedi otrok, udeležencev akcije, kot je ta iz leta 1994: »Letos sem bila prvič v Planici. Tudi prvič sem gledala smučarske skoke v živo,« se dotaknejo srca. Kot organizatorji akcije zato še z večjo vnemo pripravljamo vsakič boljši praznik otrok v Planici.

 

V tem dolgem obdobju je že okrog 104.000 otrok občudovalo vrhunske športnike, se zabavalo z vrstniki v naravi, dobilo tako željene avtograme in doživelo nepozabne trenutke.

 

 

Prizorišče rekordov

Niso impresivne le številke otrok, ki obiščejo Planico, temveč tudi izjemni dosežki skakalcev. Poglejmo, nekaj najbolj zanimivih.

 

Tekmovanje leta 1983 je tudi Slovencem prineslo zmagoslavje. Prve slovenske zmage se je s Primožem Ulago veselila vsa Slovenija.

 

Leta 1988 je Primož Ulaga postal novi planiški rekorder in zmagal kar dvakrat.

 

Številka 13 sicer velja kot nesrečna, a 13. svetovno prvenstvo v smučarskih poletih leta 1994, je Planico naredilo nepozabno. Andreas Goldberger je kot prvi človek v zgodovini premagal magično mejo in poletel čez 200 metrov. Nekaj minut za njim je Finec Toni Nieminen polet končal pri 203 metrih.

 

Kot prvi Slovenec pa je istega leta Primož Peterka slavil prvo skupno zmago v svetovnem pokalu in prvi osvojeni kristalni globus.

 

Slovenski rekord skakalnice ima iz leta 2015 s 248,5 metri v rokah Peter Prevc.

 

Trenutni rekordni skok 252,0 metra pa je leta 2019 postavil Rjoju Kobajaši.

 

Kdo ve, kaj prinaša prihodnost, mogoče spet kakšen nov rekord …

 

Največji športni praznik v Sloveniji

Glede na zapisano ne preseneča, da velja dogodek v Planici za največji slovenski športni praznik, ki ga obišče veliko število obiskovalcev tako iz Slovenije kot tudi iz tujine.

 

Posamezniki, skupine in celotne družine se ne glede na vreme prepustijo veselemu vzdušju in podpori orlom.

 

Če boste tudi vi letos obiskali dogodek v Planici, si v članku preberite nasvete za brezskrben obisk.

 

Nobenega dvoma ni - k dobremu vzdušju, tudi navijaškemu, pripomore glasba.  Skakalnega praznika v Planici si zagotovo ne morete predstavljati brez glasbe ansambla Avsenik.

 

Refren skladbe Planica, Planica Slavka Avsenika že od leta 1979 spremlja finale svetovnega pokala.

 

 

prosti čas, zima, aktivno življenje
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.