Si vaš otrok želi v Planico?

Z njim delite članek, da bo vedel, kaj ga čaka.

Počasi preštej do petnajst. Si predstavljaš, da bi toliko časa letel po zraku? Toliko ali celo kakšno sekundo več namreč traja, da smučarski skakalec po odrivu pristane na dnu planiške velikanke. Krepko čez dvesto metrov bodo poleti dolgi tudi v četrtek, 21. marca, ko bo v Planici dan za otroke in mlade. Skakalci se bodo borili za uvrstitev na tekmo, zato bo zelo zanimivo.

Poskrbi, da te med navijanjem ne bo zeblo

Dobimo se v ledeniški dolini pod Poncami. Pred tisoči let jo je izoblikoval ledenik, ki je pritekel z bližnjih gora. Dolina ima značilno obliko črke U.

 

Danes ledenika ni več, v Planici pa je še vedno lahko ledeno mrzlo. Zato se dobro obleci: najprej kratka majica, potem dolga, povrhu pa kak flis in bunda. Tako lahko slečeš kakšen sloj, če bo toplo, in oblečeš kakšnega, če bo hladno.

 

 

Če v Planico prideš s starši, si skupaj preberite nasvete, kako in kdaj se je najbolje odpraviti tja.

 

Ne pozabi na navijaške pripomočke

Si kdaj želiš kričati in vriskati na ves glas, ne da bi to koga motilo? Planica je odlična priložnost za to. Hrupneje ko je, bolje je. Planiški navijači veljajo za najglasnejše. Prinesi raglje in troblje ter dobro utrdi svoje glasilke!

 

Si upaš skočiti tudi ti?

Ob robu doline pod Poncami stojijo na videz strašljive skakalnice. Dolgo je bila planiška velikanka največja skakalnica na svetu, danes pa si ta naziv deli z letalnico v Vikersundu na Norveškem. Planico obišči poleti in se povzpni nad zaletišče. Se upaš spustiti po skakalnici?

 

Pravijo, da je gospod, ki njeno doskočišče ureja s teptalnikom, eden najpogumnejših daleč naokoli. Doskočišče je namreč tako strmo, da se teptalni stroj na njem skoraj prevrne.

 

Spust po planiški velikanki v resnici ni hec. Lahko pa se preizkusiš in za zabavo navidezno poletiš z virtualnim simulatorjem smučarskih skokov.

 

 

Bo padel nov svetovni rekord?

Nečesa pa s simulatorjem skokov ne doživiš – občutka, ko v živo spremljaš nov svetovni rekord. Skakalci namreč nikjer drugje niso dosegli toliko svetovnih rekordov kot v Planici. V četrtek zato s seboj prinesi tudi fotoaparat ali telefon. Morda prav na kvalifikacijah kateri od tekmovalcev postavi nov svetovni rekord.

 

V zabavnem testu pa preveri še, ali si pravi poznavalec Planice in smučarskih skokov.

 

 

Ob vznožje planiške velikanke smo s pomočjo Kuža Pazija v 40 letih peljali že več kot 104.000 otrok. To je za približno 4000 (štiri tisoč!) razredov otrok iz vse Slovenije. Kuža Pazi pazi, da je obisk otrok v Planici varen in prijeten. Malo pa lahko za to poskrbiš tudi ti. Dobro se obuj, v nahrbtnik si pripravi kakšno dobroto, igrače pa raje pusti doma. V Planici se zlahka izgubijo!

 

Hočeš prepričati starše, da bi ti dovolili oditi v Planico ali bi te tja celo peljali? Tu ti ponujamo nekaj razlogov, zakaj je v Planico preprosti treba iti.

otroci, prosti čas, družina
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan z vašimi otroki, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.