Kam za prvomajske počitnice?

Spletni vplivneži predlagajo različne destinacije v Italiji.

Se sprašujete, kam za prvomajske (pa tudi poletne ali jesenske) počitnice? Za vas smo skupaj s spletnimi vplivneži pripravili nekaj zanimivih destinacij za celo družino. In ne boste verjeli, vse so na dosegu roke – v nam sosednji Italiji. Morda se tja lahko odpravite že za vikend?

V članku smo za vas zbrali nekaj idej, ki so nastale po predlogih profilov Očistimo naše gore, Avtokampi, Nine Klinar in Nine Grilc.

 

Obisk Dolomitov

Če ste ljubitelj gora in se tudi z družino radi odpravite na podvig v osrčje narave, vam ekipa Očistimo gore predlaga obisk Dolomitov. Gorska veriga v Alpah ponuja ogromno dih jemajočih razgledov in poti, ki jih lahko prehodite tudi s svojimi najmlajšimi.

 

Ena izmed številnih destinacij, ki jih lahko obiščete med večdnevnim izletom, je obisk jezera Lago di Coldai. Nastanitev si lahko poiščete na prelazu Falzarego, ki je tudi začetna točka vseh nadaljnjih destinacij, parkirišča pa omogočajo tudi nastanitev v avtodomu.

 

 

Za obisk jezera se z žičnico s prelaza Palafavera lahko odpravite do prve postojanke, od koder vas čaka približno dve uri hoje do jezera. Ustavite se lahko v koči Rifugio Sonino al Coldai, ki se sicer odpre 20. junija, vendar predstavlja odlično postojanko za krajši počitek, da bo pot do jezera lažja.

 

Od koče do jezera vas nato loči 20 minut hoje, skozi celotno pot pa lahko uživate ob čudovitih razgledih na italijansko visokogorje.

 

Drugi dan se lahko odpravite do Pralongie, ki je 2019 metrov visok vrh na planoti Pralongia v Alta Badii. Gre za lahko označeno pot, ki jo prehodite v slabih 2 urah. Na vrhu se nahaja tudi kapelica svetega Antona, uživali pa boste lahko ob razgledih na gorske skupine Marmolada, Sella, Puez in Lavarella. V okolici vrha bodo lahko vaši najmlajši uživali na otroških igralih in se preko številnih informativnih tabel poučili o zanimivosti gorske poti.

 

Preverite nasvete, kako otrokom približati planinarjenje.

 

Raziščite Cavallino pri Benetkah

Avtokampi.si predlagajo Cavallino pri Benetkah. To je odlična izbira za prvomajski dopust za vse, ki radi uživate na dolgih peščenih plažah in se odpravite na družinsko kolesarjenje, hkrati pa obiščete tudi vedno zanimive Benetke z okolico.

 

 

Polotok Cavallino leži pred Benetkami, približno 2 uri in pol vožnje iz osrednje Slovenije, večina poti pa poteka po avtocesti, tako da sama vožnja ni naporna.

 

Za prenočevanje je najbolje izbrati katerega od odličnih kampov, ki so urejeni ob 10 km dolgi peščeni obali. Večina kampov ob urejenih parcelah omogoča tudi najem mobilnih hišic za 4—6 oseb, ki imajo svojo kuhinjo in kopalnico. Naše priporočilo gre kampu Cavallino, ki ima nov wellness z notranjim bazenom in savnami, za otroke pa tudi igrala na plaži in notranjo igralnico.

 

Ne naredite napake in se pred odhodom na pot opremite z lopatkami, kanglicami, vzemite žogo za nogomet ali odbojko, ker pa ob morju pogosto tudi vsaj malo piha, boste lahko spuščali tudi zmaja.

 

Celotna destinacija Cavallino je znana po številnih urejenih kolesarskih poteh.

 

V bližini kampa lahko kar s kolesom obiščete vojaške utrdbe Via dei Forti. Lepa foto točka je svetilnik na rtu v kraju Punta Sabbioni, zelo pa priporočamo kolesarski izlet v beneško laguno na severnem delu polotoka, kjer so poti urejene tudi po nasipih med kanali. Imejte s seboj daljnogled, saj v laguni in v okolici kraja Lio Piccolo živi več kot 200 vrst ptic. Z malo sreče boste lahko videli tudi flaminge. V kamp pa se vrnete bo zelo znani kolesarski poti Via Pordellio, ki je zgrajena nad samo laguno in poteka ločeno od ceste med krajema Treporti in Cavallino.

 

Za otroke je posebno doživetje izlet z ladjico v Benetke. Začetna točka je pristanišče Punta Sabbioni, od koder večkrat dnevno pelje ladjica (informacijo o točnih urah boste dobili na recepciji kampa). V 40 minutah zanimive vožnje boste prišli v center Benetk, tako da imate potem samo 5 minut hoje do osrednjega trga in cerkve sv. Marka. Če boste imeli čas, priporočamo tudi obisk otoka Burano, ki je znan po barvitih hišicah.

 

Preverite nasvete, s katerimi bo kolesarjenje postalo ena najbolj zabavnih aktivnosti za celo družino.

 

Oddih na Gardskem jezeru

Najljubša destinacija Nine Klinar je Gardsko jezero, kjer vsako leto z družino preživi svoj prvomajski dopust.

 

Ker je Gardsko jezero relativno blizu, se na pot lahko odpravite z avtom – na poti do tja se boste peljali mimo Benetk in Verone, ki sta zaradi svoje bogate zgodovine vredni obiska.

 

 

Prenesite si brezplačni priročnik Voznikov vodnik, da boste ustrezno pripravljeni na nepredvidljive situacije na cesti.

 

Gardsko jezero je ponuja ogromno možnosti za nastanitev: okrog jezera se najde veliko hotelov, apartmajev in kampov. Severna stran je bolj priljubljena za jadranje ter padalstvo, razvito pa je tudi gorsko kolesarjenje ter pohodništvo. Znano je tudi po zabaviščnih parkih, najbolj po znamenitem Gardalandu, ki je ena izmed nepogrešljivih aktivnosti, ki jih ponuja okolica jezera. Del zabaviščnega parka je tudi Gardaland Sea Life Aquarium, ki je odlična atrakcija za ljubitelje podvodnega sveta.

 

V lepem vremenu je odlična aktivnost kolesarjenje ob jezeru, predvsem na vzhodni obali, kjer imajo odlično urejene kolesarske poti tudi za mlajše otroke. Ogledate si lahko kar tri mesta: Peschiera del Garda in Lazise ter Castelletto do Malcesine.

 

Primerna atrakcija za otroke je ZOO Safari Parco Natura Viva, saj med drugim nudi tudi safari med afriškimi živalmi in je eden izmed Nininih najljubših živalskih vrtov. Vežejo jo tudi zelo lepi spomini na sprehajanje skozi mesto Peschiera del Garda, kjer se lahko vkrcate na ladjo in se prepustite vodenemu ogledu mesta, ter izstopite tam, kjer želite.

 

Ostane vam še en dan, ki ga lahko izkoristite v še enem zabaviščnem parku tik ob Gardalandu, to je Movieland. Park je znan po filmskih atrakcijah oziroma hollywoodskemu blišču. Otroci velikokrat kar na ulici sodelujejo pri snemanju prizorov iz filmov, kjer vas poraja občutek hollywoodskega vzdušja.

 

Da bo vaš prvomajski izlet kar se da brezskrben, sklenite zavarovanje potovanj v tujino.

 

Izlet na Sardinijo

Nina Grilc pravi, da je bilo za njeno družino eno najlepših potovanj na Sardinijo. Na otok so se odpravili kar s spalnim kombijem, kar je za otroke predstavljalo nepozabno dogodivščino. Osredotočali so se na zahodno obalo, kjer so lahko nemoteno prenočili na pečinah z dih jemajočimi sončnimi zahodi. Tudi plaže so izjemno raznolike, vse od peščenih do kamnitih in kristalno jasnega morja s top surf lokacijami.

 

 

Pred načrtovanjem tovrstnega potovanja so dobrodošle predčasne rezervacije trajektov, saj so v zadnjem trenutku lahko ti precej dragi, predvsem pa se kabine za spanje rade hitro razprodajo. Prav tako je dobro vnapej raziskati, katere lokacije so najbolj primerne za prenočišče.

 

Nasvete za varno vožnjo in potovanje z avtodomom najdete zbrane v članku.

 

Ninine najljubše lokacije na Sardiniji so Stintino, Duno di Piscinas, Capo Mannu in Torre del Corsari.

 

Da ne boste česa pozabili doma, si pred potovanjem prenesite seznam prtljage za brezskrben dopust.

 

potovanja, prosti čas, družina, aktivno življenje, pohodništvo, dopust
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.