Ko vas ujame nevihta: v gorah

Ob nevihti v gorah se umaknite z vrha ali izpod dreves.

Ko vas v gorah ujame nevihta, ne pomeni le, da boste mokri. Nevihta v gorah je nevarna predvsem zaradi udara strele. Preberite, kako v gorah prepoznate, da se bliža nevihta in kako se zaščitite.

Kako prepoznate bližajočo nevihto?

Najprej tri zlata pravila planinarjenja, ki jih prav gotovo poznate in upoštevate. Prvič: spremljate vremensko napoved že nekaj dni prej. Drugič: v gorah so popoldanske nevihte pogoste, zato se na pot odpravite dovolj zgodaj. Tretjič: če pa je napoved slaba, turo raje prestavite.

 

Na poti spremljajte razvoj vremena. Nevihto napovedujejo kopasti oblaki in velika vlažnost ozračja, ki jo prepoznate kot megličavost in slabo vidljivost. Temu se lahko pridruži naelektrenost ozračja.  

 

 

Pred dežjem se zaščitite s pelerino ali nepremočljivo vetrovko. Na mokrih skalah močno drsi, še posebej, če so prekrite z listjem, zato ne hitite brezglavo in se varujte zdrsa.

 

Mokra oblačila izgubijo svoje izolacijske lastnosti, zato ste v mokrih oblačilih bolj izpostavljeni podhladitvi, in to tudi poleti.

 

Nevarnost predstavlja predvsem udarec strele

Ste v hribih že kdaj opazovali hudournike ali razklane skale? Ker so na izpostavljenih mestih, vanje pogosto udari strela. Zato se ne zadržujte na izpostavljenih in nevarni mestih. To je predvsem:
- na vrhu ali na grebenu,
- pod osamljenimi drevesi in hudourniki
- pod previsno steno: čeprav stena nudi zavetje pred dežjem, se ne naslanjajte nanjo, saj se po njej lahko sprehodijo strele;

- kjer so speljana kovinska varovala, kot so jeklenice, skobe,

- kjer je skala rdeča, saj to nakazuje, da je v kamnini železo.


Najbolj varno mesto je na melišču. Svojo izpostavljenost zmanjšate tako, da se čim bolj skrčite, najbolje, da počepnete. Pazite, da ne sedite ali čepite v žlebu ali luži. Najbolje je, da sedete na nahrbtnik. Ob nevihti ni treba odvreči nahrbtnika s prenosnim telefonom ali kovinskih predmetov.

 

Poskrbite pa, da nimate na sebi predmetov, ki sežejo nad glavo, denimo pohodnih palic, ki štrlijo iz nahrbtnika.

 

Če greste v skupini, ne vedrite na kupu, ampak se razporedite tako, da bo med udeleženci nekaj razdalje.

 

Kdaj po nevihti lahko nadaljujete pot? Ravnajte se po pravilu 30 sekund. To pomeni, da če med bliskom in grmenjem naštejete 30 sekund, se je nevihta toliko odmaknila, da lahko nadaljujete s hojo.

 

Oglejte si posnetek z nasveti, kako ukrepati ob slabem vremenu in med nevihto v gorah, ki smo ga pripravili v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije.

 

 

Najbolje je, če vas nevihta zaloti doma. Ali res? Preverite tudi nasvete za pravilno ukrepanje med nevihto v avtu.

 

očistimo gore, preventiva, zdravje, pohodništvo, aktivno življenje, nevihta