Vse, kar potrebujem za delo, je računalnik

Kako najbolje poskrbeti za varnost in zaščito elektronske opreme?

Če ste samozaposleni ali mikropodjetnik in za svoje delo ter sodelovanje s strankami več ali manj potrebujete le računalnik in dostop do spleta, potem morate dobro poskrbeti za svoje orodje. Zakaj, ni treba posebej razlagati. V primeru, da se kaj zgodi vaši elektronski opremi, lahko izgubite dragocene podatke in dokumente (če jih ne shranjujete na ločeno spominsko enoto ali v oblak), ob tem pa ne morete opravljati svojega dela. 

Oboje ima lahko finančne posledice, ker morate prestavljati časovne roke pri strankah, pa je lahko posledica tudi okrnjen ugled ali izguba poslovnih partnerjev.

 

A najprej se posvetimo vprašanju, ali je vaša elektronska oprema vaša last ali ste jo kupili na podjetje, in kakšne so razlike pri zavarovanju. 

 

Če ste elektronsko opremo kupili na podjetje, jo boste lahko zavarovali kot poslovni uporabnik, če pa ste lastnik opreme vi kot fizična oseba, pa z zavarovanji za zasebne uporabnike.

 

V nadaljevanju pojasnjujemo, kako lahko pomaga zavarovanje v 5 pogostih neprijetnih primerih.

 

V primeru požara

Zagori lahko tako doma kot v pisarni. Vzroki so različni in ker požari lahko povzročijo veliko škodo, jih zavarovalnice uvrščamo med temeljne oziroma osnovne nevarnosti. Kritje za nevarnost požara za elektronsko opremo je vključno v zavarovanje stanovanjske opreme (premičnine), če boste svoj delovni prostor zavarovali v okviru zavarovanja doma, oziroma v požarno zavarovanje, če boste vašo pisarno zavarovano kot poslovni prostor.  Naj razložimo.

 

Svoj delovni prostor oziroma domačo pisarno boste zavarovali z zavarovanjem doma, če dejavnost opravljate v sklopu vašega doma in prostor, kjer opravljate dejavnost, ne presega 30 % celotne vrednosti vaše nepremičnine. Vaša pisarna je v tem primeru zajeta v velikost nepremičnine (bruto površina objekta) in zavarovana v sklopu doma v celoti.

 

Podrobneje se seznanite, kako je z zavarovanjem domače pisarne, če svoje delo opravljate od doma.

 

Da ne bi zagorelo, predvsem pa, da ne bi bili vzrok požara v vašem delovnem prostoru polnilci, kabli, grelna telesa ali grelniki vode, poskrbite za osnovne ukrepe požarne varnosti. S testom preverite, kako požarno varen je vaš dom oziroma delovni prostor

 

Udar strele

Tudi udar strele spada med temeljne nevarnosti in kritje udara strele je vključeno v zavarovanje doma, če imate svoj delovni prostor zavarovan v okviru domskega zavarovanja, oziroma v požarno zavarovanje, če imate svoj delovni prostor zavarovan kot samostojen poslovni prostor.

 

Vendar ti dve zavarovanji krijeta neposredno škodo, ki jo povzroči strela, to je toplotno, rušilno ali električno delovanje na zavarovane stvari oziroma na stvari, ki so zaradi tega padle in poškodovale zavarovano stvar. Za primere posrednih poškodb električnega omrežja in naprav pa morate poskrbeti s strojelomnim zavarovanjem inštalacij in strojelomnim zavarovanjem naprav.

 

Udarcev strele ne morete preprečiti, lahko pa z nekaterimi ukrepi zmanjšate škodo. Kako, preverite v članku Zaščita električnih naprav pred udarom strele

 

Ukradli so mi vso opremo

Nič kaj prijetna ni ugotovitev, da je nekdo vlomil v vaš delovni prostor in s sabo med drugim odnesel tudi računalnik in drugo elektronsko opremo. Kaj pa zdaj?

 

Za te primere pomaga kritje vloma in ropa, ki ga vključite v zavarovanje stanovanjske opreme oziroma zavarovanje doma. Zavarovanje krije škodo, ki so jo povzročili storilci zaradi odtujitve, poškodbe ali uničenja zavarovane stvari ob vlomski tatvini ali ropu; če je tako dogovorjeno pa tudi zaradi poskusa teh dejanj.

 

Če boste zavarovanje doma sklenili po spletu, je kritje vloma in ropa vključeno že v vse tri prednastavljene pakete.

 

Če imate elektronsko opremo vpisano med osnovna sredstva vašega podjetja, jo za primer odtujitve, poškodovanja ali uničenja ob vlomski tatvini ali ropu zavarujte z vlomskim zavarovanjem.

 

Pri tem pa je treba poudariti, da lahko za zaščito svoje opreme veliko naredite sami. Vlomska tatvina ali rop pomeni, da se je oprema v času dejanja nahajala v zaklenjenem prostoru in je storilci niso mogli enostavno odnesti. Le v takem primeru vam zavarovalnica tudi izplača škodo. Če imate v vašem poslovnem prostoru tudi kamere, varovalne naprave ali zagotovljeno varovanje, pa ste deležni tudi popusta pri premiji.

 

Moj prenosnik mi je padel na tla

Za primer poškodb, kot so padci in udarci, ali za primer drugega fizičnega poškodovanja ali uničenja elektronskih naprav je na voljo strojelomno zavarovanje naprav, ki ga sklenete kot dodatno zavarovanje v okviru zavarovanja doma.

 

Vendar ni vseeno, kakšno opremo imate.

  • Namizne računalnike  s pripadajočo opremo, tiskalnike, optične bralnike in stacionarne telefonske aparate boste denimo zavarovali s paketom strojelomnega zavarovanja stacionarnih naprav. V zavarovanje so lahko vključene naprave, ki niso starejše od 8 let.
  • Medtem ko boste prenosne računalnike, tablične računalnike, mobilne telefone, prenosno avdio in video opremo ali prenosne zvočnike zavarovali s paketom strojelomnega zavarovanja prenosnih naprav. V zavarovanje so lahko vključene naprave, ki niso starejše od 4 let, ob sklenitvi zavarovanja pa ne več kot 1 leto.

 

To zavarovanje ne krije napak v delovanju naprav, ki jih sicer lahko uveljavljate z garancijo, in tudi ne škod, ki so krite v okviru zavarovanja stanovanjske opreme (požar, toča, vihar, potres …).

 

Nevšečnih dogodkov, kot je ta, da polijete kavo po vašem računalniku, si nihče ne želi. Strojelomno zavarovanje vam povrne škodo, če ta ni bila povzročena namerno.

 

Pri strojelomnem zavarovanju naprav znaša zavarovančeva soudeležba pri škodi (franšiza) 100 evrov, vendar se je pri zavarovanju stacionarnih naprav mogoče dogovoriti za premijo brez soudeležbe. Če se za popravilo naprave odločite pri pogodbenem izvajalcu Zavarovalnice Triglav, pa vam soudeležbe pri škodi ni treba plačati.          

 

Kako pa je, če ste računalnike in drugo opremo kupili na podjetje? Za primer fizičnih poškodb ali uničenja jo lahko zavarujete z zavarovanjem elektronske opreme. Pri tem zavarovalnica ne razlikuje, ali gre za stacionarne ali prenosne naprave, poleg tega pa je v zavarovanje vključeno tudi kritje vlomske tatvine ali ropa zavarovanih stvari.

 

V tujini se mi je pokvaril računalnik

Pa ravno v tujini se mi je moralo to zgoditi, si rečete, če se vam prenosnik, mobilni telefon ali druga digitalna oprema poškoduje ali uniči ravno v tujini. Prej omenjeno strojelomno zavarovanje prenosnih naprav v okviru zavarovanja doma velja tudi za dogodke, ki se pripetijo kjerkoli po svetu. Le popravilo te naprave morate zaupati servisu v Sloveniji. 

 

Računalnik ne dela

Čeprav so žrtve kibernetskih napadov tudi velika podjetja in sistemi, pa so najlažja tarča prav majhna in mikro podjetja, saj imajo običajno na voljo manj sredstev in specifičnega znanja, da bi nepretrgoma vlagala v razvoj in kibernetsko zaščito.  

 

Kaj vse se lahko zgodi? S testom preverite, kako lahek plen hekerjev bi bili vi oz. vaše podjetje.

 

Kot posamezniku oziroma fizični osebi priporočamo, da sklenete zavarovanje osebne zaščite. Ta vam nudi več kritij, s katerimi zaščitite svoje interese. Eno od teh je tudi kibernetska zaščita. Ta v primeru virusa ali vdora v računalnik zagotavlja povrnitev stroškov ponovne vzpostavitve delovanja računalnika, povrnitev podatkov ter povrnitev stroškov v primeru izsiljevanja.

 

Kot podjetniku pa vam je na voljo samostojno zavarovanje kibernetske zaščite. Zavarovanje skupaj s pripadajočo asistenco nudi takojšno in strokovno pomoč v primeru kibernetskega napada ter naslednja kritja:

  • odziv na incident (npr. kritje stroškov strokovnjaka za izvedbo preiskave, stroške svetovanja strokovnjaka, pravne stroške, globe s strani Informacijskega pooblaščenca …);
  • ponovne vzpostavitve podatkov in programske opreme;
  • odgovornost za kršitve zaupnosti in zasebnosti ter
  • odgovornost za omrežno varnost.

 

Ob sklenitvi se lahko odločite tudi za 3 dodatna kritja, in sicer za kritje obratovalnega zastoja, kritje kibernetskega izsiljevanja in kritje za primer kibernetskega kriminala.

 

Ustrezna zavarovanja vam pri zgoraj opisanih primerih lahko pomagajo s povrnitvijo finančnih sredstev. Vendar je vsaka preventiva boljša kot kurativa. Zato ukrepajte preventivno, saj boste tako prihranili tudi dragoceni čas in skrbi. Ste kot podjetnik poskrbeli tudi za ostala zavarovanja? Berite dalje.

sklepanje zavarovanj, posel, premoženjska zavarovanja posel, zavarovanje doma, spletna varnost, zavarovanje kibernetske zaščite, preventiva
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno podjetniško pot. Enkrat na mesec v vašem nabiralniku.