Kaj v času koronavirusa z naložbami?

Svetujemo vam, da počakate.

Žal tudi naložbe niso imune na koronavirus. Panika zaradi spreminjajočih se razmer je zajela tudi kapitalske trge. In če imate sklenjeno naložbeno življenjsko zavarovanje, se upravičeno sprašujete, kaj pa zdaj. Je bolje izbrati izplačilo ali podaljšati zavarovanje, če vam zavarovanje kmalu poteče? Zavarovanje predčasno prekiniti ali pa vztrajati?

Naložbe in koronavirus? Situacija ni rožnata

Res je z razglasitvijo svetovne pandemije koronavirusa delniške trge zajela panika, kot smo ji bili nazadnje priča konec septembra 2008, v preteklosti pa še leta 1929 in leta 1987.

 

Spoznanje, da je virus postal globalna grožnja, je delniške indekse poslalo v prosti pad in izgubili so precejšen delež svoje vrednosti. Vlagatelji, ki niso imeli veliko možnosti za reakcijo, so v tem trenutku soočeni z dejstvom, da se je vrednost portfeljev znižala in se sprašujejo, ali prodati ali pa vztrajati.

 

Vendar vse ni izgubljeno. Vlade in centralne banke so se iz kriz preteklih let veliko naučile in pričakujemo lahko bistveno hitrejše odzive in ustrezno prilagajanje monetarnih in fiskalnih politik.

 

Panika na kapitalskih trgih ne traja tako dolgo, kot se sprva zdi.

 

Še več, največji donosi se zgodijo v prvih dneh po obratu trenda.

 

Ali naj svoje naložbeno življenjsko zavarovanje predčasno prekinem?

Glede na zapisano strokovnjaki svetujejo, da je v obdobjih, ko so donosnosti naložb negativne, priporočljivo celo dodati nekaj sredstev na obstoječo polico naložbenega življenjskega zavarovanja, če vam okoliščine to omogočajo.

 

Odsvetujemo pa vam, da svoje naložbeno življenjsko zavarovanje predčasno prekinete, saj boste s tem v tem trenutku izgubili še več privarčevanih sredstev.

 

Odločitev za prekinitev zavarovanja v prvih letih po sklenitvi zavarovanja je za zavarovalca najmanj ugodna. Odkupna vrednost se namreč izračunava v skladu z odkupnimi faktorji, katerih vrednost se s približevanjem poteka zavarovanja zvišuje.

 

Zakaj se ne splača prekiniti življenjskega zavarovanja?

 

Za primer, če bi se v tem času vaša življenjska situacija spremenila, preverite, ali vam zavarovalni pogoji omogočajo izplačilo predujma. Potem se raje odločite za delno izplačilo odkupne vrednosti, pri tem pa ohranite zavarovanje.

 

Kaj, če ne bom mogel plačevati premije?

V takem primeru lahko zavarovalnico zaprosite za:

  • mirovanje plačevanja premije ali
  • kapitalizacijo zavarovanja. To pomeni, da ste še naprej zavarovani, vendar za znižano zavarovalno vsoto.

 

S posebnim dogovorom se lahko z zavarovalnico dogovorite tudi za znižanje zavarovalne premije.

 

Kako lahko na naložbeno življenjsko zavarovanje dodam dodatna sredstva?

Zavarovalnici po telefonu (tel. št.: 080 555 555) sporočite, da želite izvesti dodatno vplačilo. Posredovali vam bomo podatek o sklicu in transakcijskem računu za nakazilo.

 

Kaj naj naredim, če mi zdaj poteče naložbeno življenjsko zavarovanje?

Če imate sklenjeno naložbeno življenjsko zavarovanje, ki vam v tem obdobju poteče, lahko podate zahtevek za izplačilo ali pa za podaljšanje zavarovalne dobe.

 

Želim izplačilo, kako to uredim na daljavo?

Če vam zavarovanje poteče s 1. 4., 1. 5. ali 1. 6. 2020, boste od zavarovalnice prejeli obvestilo, s katerim vas bomo seznanili s trenutno situacijo in vam ponudili možnost ureditve izplačila na daljavo oziroma možnost podaljšanja zavarovalne dobe pri naložbenih zavarovanjih.

 

Sicer pa velja, da lahko zahtevek za izplačilo zavarovalne vsote za doživetje pošljete po elektronski pošti na e-naslov: skode.zivljenje@triglav.si. Zraven priložite:

  • skeniran osebni dokument s fotografijo (osebna izkaznica /potni list/vozniško dovoljenje),
  • izjavo o politični izpostavljenosti,
  • izjavo o davčnem rezidentstvu.

 

Obrazci so dostopni na spletni povezavi prijava škode, več o postopku izplačila pa si lahko preberete tudi v članku.

 

Če bodo naši sodelavci imeli dodatna vprašanja ali bodo potrebovali dodatno dokumentacijo, vas bodo pozvali k dopolnitvi po elektronski pošti. Vlogo za izplačilo doživetja lahko oddate tudi kasneje.

 

Kdaj lahko potem pričakujemo izplačilo?

Kako hitro boste prišli do svojega denarja, bo odvisno tudi od vas, kajti postopek se lahko zavleče:

  • Če ste kot upravičenec nedosegljivi in ne uspemo urediti dokumentacije za izplačilo.
  • Če je zavarovalna polica zastavljena, zastavni upnik pa ne da soglasja za izplačilo na račun upravičenca. Na primer banka lahko ne da soglasja za izplačilo, če kredit še ni poplačan.

 

A če gre vse tako kot mora, bo nakazilo odvisno od datuma oddaje zahtevka. Če zavarovalnica vso dokumentacijo prejme pred datumom poteka zavarovanja, dobite izplačilo v prvih dneh meseca, ki sledi mesecu, ko je zavarovanje poteklo.

 

Če prejmemo prijavo doživetja po datumu poteka zavarovanja, izplačilo običajno sledi v nekaj dneh.

 

Skladno s pogoji moramo po poteku zavarovanja nakazilo opraviti v štirinajstih dneh po prejemu popolnega zahtevka, a običajno izplačilo prejmete že prej.

 

Koliko denarja lahko pričakujem?

Zavarovalna vsota za doživetje pri tem zavarovanju ni znana vnaprej, ampak je odvisna od gibanja vrednosti enot premoženja izbranih skladov in se preračuna na obračunski dan pred potekom zavarovanja.

 

Če vas zanima, koliko denarja lahko pričakujete, nas sicer lahko pokličete, a dali vam bomo lahko le približno informacijo po trenutno znanih tečajih. Kakšen bo tečaj na obračunski dan, ne vemo.

 

Kje lahko preverim svoje stanje?

Na povezavi imate vpogled v gibanje vrednosti enot premoženja (VEP) vseh skladov, ki jih imamo v ponudbi, ter grafičen prikaz preteklih gibanj VEP teh skladov.

 

Kaj pa, če se odločim za podaljšanje zavarovalne dobe?

Zavarovalno dobo morate urediti pred potekom zavarovanja. Kot smo že zapisali, vas bomo v obvestilu, ki vam ga pošljemo pred iztekom, seznanili z obema možnostma: za izplačilo ali za podaljšanje zavarovalne dobe. Zahtevek za podaljšanje zavarovalne dobe pošljite na e-naslov: spremembe.zivljenje@triglav.si.

 

Za bolj podrobno analizo obiščite spletno stran Triglav Skladov, kjer spremljajo trenutne razmere na kapitalskih trgih in redno pojasnjujejo dogajanje.

 

sklepanja zavarovanj, zdravje, zavarovanje prek spleta, življenjsko zavarovanje, spletna varnost, varčevanje, osebne finance
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.