Ko vas ujame nevihta: na prostem

Veste, kateri so najnevarnejši položaji in mesta, ko vas nevihta ujame na prostem?

Čeprav je živ rek, da ni slabega vremena, ampak so samo neprimerna oblačila, kadar divjajo nevihte, to ne velja povsem. Gibanje na prostem je med nevihto namreč izjemno nevarno. Preverite znake prihajajoče nevihte in nasvete, kako se varovati, ko vas nevihta, z njo pa strela, dež, toča in veter ujamejo na prostem.

Pred vami je lep in sončen dan, nebo pa brez oblačka – idealen dan za obisk gora, kolesarske poti, kopališča ali mesta. Zgodaj popoldne občutite soparo, kopasti oblaki se hitro dvigajo v nebo. Takrat je še dovolj časa, da varno sestopite z vrha ali s kolesa, prekinete vodne aktivnosti, v mestu pa poiščete zavetje.

 

Pripravite se na nevihto na prostem

»Nebo brez oblačka se namreč v nevihto lahko razvije tudi v pol ure,« poudarja Blaž Šter z Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO).

 

Na Elektroinštitutu Milan Vidmar so v preteklih 22 letih zbrali že več kot 10 milijonov podatkov o atmosferskih razelektritvah – udarih strel nad Slovenijo. Ugotovili so, da so med najbolj izpostavljenimi območji Slovenije, na katerih najpogosteje švigajo strele, Julijske Alpe, Kamniško-Savinjske Alpe, Banjšice in Trnovski gozd, med vrhovi pa izstopajo Nanos, Krvavec, Plešivec, Kum in Trdinov vrh. Večjo izpostavljenost strelam opažajo tudi na območju Slovenskega primorja in Pohorja.

 

Kje v Sloveniji najpogosteje udarijo strele? Oglejte si zemljevid.

 

Pozno spomladi in poleti zato pred odhodom od doma storite nekaj pomembnih korakov:

 • Spremljajte uradno vremensko napoved in opozorila na spletni strani ARSO. Iz satelitske slike, ki ji lahko sledite sproti, lahko razberete, kam se pomikajo oblaki in nevihtna aktivnost. Tako lažje predvidite, ali in kdaj bo nevihta dosegla vašo lokacijo.
 • Spremenite oziroma prilagodite načrte, če je vremenska napoved slaba.
 • Od doma se odpravite zgodaj zjutraj, aktivnosti pa zaključite zgodaj popoldne. Nad visokimi gorami se lahko nevihte razvijejo že do poldneva, nekoliko kasneje pa nad hribovji in ravnino.
 • Poskrbite za primerno opremo. Napolnite mobilni telefon in ga pospravite v nepremočljivo vrečko ali nepremočljiv nahrbtnik. S seboj vzemite anorak, dežnik in kovinski nakit pa raje pustite doma, saj privlačita strelo – to priporočilo upoštevajte, predvsem če se boste gibali zunaj mesta.

 

V aplikaciji Triglav Vreme lahko po urah spremljate razvoj vremena (padavin, vetra, temperatur in toče). Napoved za slovenske hribe in gore je zelo natančna ter redno osvežena.

 

Prvi znaki nevihte

»Nevihta nastane zaradi izrazitega dviganja vlažnega zraka, ki je toplejši od okolice,« pojasnjuje meteorolog Blaž Šter. Čeprav lahko ARSO približno območje in intenziteto nevihte napove za eno uro vnaprej, je dobro, če znate prepoznati znake bližajoče se nevihte.

 

Znaki, ki nakazujejo, da bi območje, na katerem ste, lahko prizadela nevihta:
 • Ozračje postane motno zaradi veliko vlage, vidljivost se poslabša.
 • Na nebu se pojavijo obsežni kopasti oblaki. Ti se sprva hitro raztezajo v veliko višino. Če jih opazujete nekaj časa, se vam bo zdelo, da puhtijo navzgor. Ko se del oblaka začne raztezati v širino in oblak dobi obliko nakovala, je razvoj nevihte skoraj gotov.
 • Moč vetra začne naraščati, temperatura začne padati.
 • V daljavi zaslišite grmenje, z razglednih točk je morda že moč videti kakšno strelo.

 

Ko opazite te znake, je že skrajni čas za umik. Če je do zavetja daleč, ne čakajte na prvi grom ali strelo. Umaknite se prej. Strela lahko namreč udari tudi iz precej oddaljenega nevihtnega oblaka.

 

Ko med bliskom in gromom mine 30 sekund, je nevihta še na pogojno varni razdalji 10 kilometrov. Toda strela lahko udari tudi 30 minut po tem, ko se sliši zadnji grom.

 

Kako ravnati med nevihto na prostem?

Če med nevihto z bliskanjem, vetrom ali točo ostanete na prostem, povsem varnega mesta ni. Ne glede na lokacijo upoštevajte splošna navodila za ravnanje med nevihto:

 • Ne uporabljajte telefonov, slušalk ali drugih električnih naprav.
 • Razdalja med vami in drugimi osebami naj bo občutna – vsaj 5 metrov, idealno pa 20. Tako preprečite preskakovanje strele med ljudmi predvsem na prostem, kjer ni višjih objektov.
 • Izogibajte se odprtim površinam, vodnim virom, visokim zgradbam, daljnovodom, stolpom in visokim drevesom, saj strela išče najkrajšo pot do tal.
 • Ne dotikajte se kovinskih predmetov, npr. ograj, jeklenic ali železobetonskih sten.
 • Zatisnite si ušesa, da zmanjšate možnost poškodbe sluha pri glasnem grmenju.
 • Ne uporabljajte dežnika, saj privlači strelo.
 • Nikoli ne ležite, hodite ali tecite; vse to namreč ustvarja naboj, ki privlači strelo.

 

Med nevihto na prostem se morate postaviti v enega od varnih položajev. Podrobneje jih opisujemo v nadaljevanju. Osnovni in najvarnejši položaj je vselej čepe, z nogami čim bolj skupaj in z zatisnjenimi ušesi.

 

 

Nevihte v gorah

Nastanejo zgodaj popoldne, izjemoma tudi prej. Obsežnejše je gorovje, več je možnosti za nastanek nevihte. Planinska zveza Slovenije priporoča nekaj osnovnih ukrepov, ko vas nevihta ujame v gorah:

 • Sestopite z grebenov in izpostavljenih vrhov, posebno tam, kjer so nameščene jeklenice oz. kovinski predmeti, in tam, kjer je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovinske minerale, v katere je v preteklosti že udarila strela.
 • Snemite vse kovinske predmete, tudi čelado. Spravite jih stran od sebe.
 • Oblecite zaščitna oblačila, usedite se na nahrbtnik in noge spravite vanj ter se sključite.
 • Če ste v kotanji ali jami, je najvarnejše mesto sredi nje. Če ste na robu police, se pripnite z vrvjo, ki naj prosto pada. Če ste na odprtem, boste najvarnejši na melišču.

 

 

Preberite več o pravilni pripravi in ravnanju v gorah, ko vas ujame nevihta.

 

Nevihta v mestu

Nad mestom lahko nastanejo izjemno močne nevihte, saj je ozračje v urbanem naselju bistveno bolj pregreto kot v okolici, kar še pospeši krepitev nevihte. Tudi med nevihto na poseljenih območjih primerno ukrepajte:

 • Umaknite se v podhod ali stavbo, če je to mogoče, sicer pa vsaj pod neizpostavljeno streho. Ne stojte v bližini visokih stavb, daljnovodov, drogov in visokih dreves.
 • Poiščite zavetrno mesto. Veter prenaša predmete, ki vas lahko poškodujejo.
 • Če ste v parku, poiščite zavetje pod manjšimi drevesi.
 • Sestopite s kolesa ali motorja in se ju ne dotikajte ter sključeni počakajte, da nevihta mine.

 

 

Nevihta na izpostavljeni ravnini ali v gozdu

Nad pregretimi ravninami se lahko razvijejo izjemno močne nevihte. Te so posebno nevarne, če vas ujamejo na povsem izpostavljenem mestu ali v gozdu. Najvarnejši boste tako:

 • Na izpostavljenih legah počepnite in se sključite. Poskusite najti tako mesto, da ne boste najvišji objekt v bližnji okolici.
 • Ne zatecite se pod osamljena drevesa.
 • Ne lezite na tla in ne stojte v razkoraku. Slednje je najnevarnejše.
 • Če vas nevihta ujame v gozdu, vedrite pod nižjimi drevesi.

 

 

Ljudska modrost, da ste pod lipo in bukvijo varni, ker vanju strela ne udari, ne drži.

 

Nevihta nad morjem, jezeri in rekami

Če je možen pojav neviht, se na morju ne odpravljajte daleč od obale, denimo s plovilom ali vodno desko. Plavajte blizu obale. Nevihte nad morjem se sicer pogosteje pojavljajo spomladi in jeseni, a tudi poleti niso izključene. Je pa zadrževanje v vodi nevarno tako v slani kot tudi sladki vodi, denimo v jezerih in rekah. To so ukrepi, če vas nevihta ujame v vodi:

 • Kakor hitro je mogoče, zapustite vodo. Posebno v morju je udar strele še toliko verjetnejši, saj slana voda zelo dobro prevaja elektriko. Ta vas lahko strese tudi pol kilometra od mesta, kjer strela zadene vodo.
 • Čim hitreje poiščite varno mesto in počepnite.
 • Če vas nevihta ujame na čolnu in nimate kabine, se sklonite čim nižje in se ne dotikajte vode. Če ima plovilo kabino, se v njej ne dotikajte sten in kovinskih predmetov.

 

 

Kako ravnati po nevihti?

Planinska zveza Slovenije svetuje, da pot na prostem nadaljujete, ko nevihta mine in se ozračje razelektri. Če se le da, ostanite v zavetju še 30 minut po zadnji streli.

 

V gorah bodite posebno pozorni pri sestopu po mokrem terenu. V mestu, na kolesu ali motorju prilagodite svoje gibanje razmeram. Bodite pozorni na mokro cesto, večje površine stoječe vode in na ovire na cesti, zakrite z vodo.

 

Če se zgodi nesreča, ostanite mirni in prisebni. Ocenite situacijo ter zaščitite sebe in morebitne ponesrečence pred neposrednimi nevarnostmi. Nato dajte prvo pomoč v okviru svojega znanja in sposobnosti.

 

Ob nesreči pokličite center za obveščanje na 112 in navedite naslednje podatke: KDO kliče, KAJ, KJE in KDAJ se je zgodilo, KOLIKO je ponesrečencev, KAKŠNE so poškodbe ter KAKŠNO pomoč potrebujete.

 

Tudi če nimate mobilnega signala, lahko na številko 112 pošljete sporočilo. Napišite karseda veliko podatkov. Tako bodo reševalci hitreje priši do vas.

 

Naravo in vreme morate opazovati, predvsem pa je pomembno, da pred kakršno koli aktivnostjo na prostem preverite vremensko napoved, ki jo med dejavnostjo tudi spremljate. Noben cilj, dosežek ali načrt ni pomembnejši od vaše varnosti in varnosti vaših sopotnikov.

 

Enako naj velja tudi v primerih, ko vas nevihta ujame doma ali v avtomobilu. Bodite pripravljeni. Da vas nevihta ne preseneti in bo na koncu vse v redu.

 

Ilustracije so pripravljene v skladu s priporočili Planinske zveze Slovenije ter Uprave RS za zaščito in reševanje. Omenjeni in prikazani ukrepi ne zagotavljajo popolne varnosti. Najvišjo stopnjo varnosti pred nevihto in strelo lahko omogoči le zavetje v zaprti stavbi ali avtomobilu. Avtorica ilustracij: Nika Jamnik

 

Preberite tudi

Triglav Vreme: Kako ukrepati ob nevihti?

7 napak, ki jih delajo neizkušeni pohodniki

Helikoptersko reševanje v gorah: Kako lahko pomagam?

Test: Kako (za)varovani ste pred točo in nevihto?

vremenski pojavi, preventiva, škodni primer, poletje, podnebje, nevihta,
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.