Planinski izleti z otroki

Z nahrbtniki na pot do planinskih koč z otroškimi igrišči.

»Smo že tam? Koliko je še?« Zveni znano? Da bodo otroci rajši vzeli pot pod noge na planinske izlete, izberite poti, kjer jih na cilju čaka kakšna zanimivost: planinska koča, razgledni stolp … Še lepša motivacija pa so lahko tiste planinske koče, kjer se nahajajo otroška igrišča. Predlagamo 7 planinskih izletov za otroke, kjer smo okviru pobude Očistimo naše gore prenovili otroška igrišča ob planinskih kočah.

Planinski dom Tamar – najbolj priljubljen zimski planinski izlet za otroke

Od Nordijskega centra Planica in planiških skakalnic vodi po dolini Tamar lahka planinska pot do Planinskega doma v Tamarju. Pot je še posebej priljubljena pozimi, ko se mnogi do konca doline, kjer stoji planinski dom, podajo s sanmi. Planinski dom je odprt vse leto. 


Izhodišče: Nordijski center v Planici.
Cilj: Planinski dom Tamar: 1108 m.

Čas: 1 ura.Dom pod Storžičem

Tudi pot do Doma pod Storžičem je pozimi priljubljena zaradi sankanja. Otroška igralnica na prostem iz lesa in drugih naravnih materialov spodbuja naraven razvoj otroškega gibanja: plezanje, plazenje, skoke …  Dom pod Storžičem je odprt v poletni sezoni, od oktobra do junija pa od petka do nedelje. Dom pod Storžičem je izhodišče za mnoge hribovske izlete, med drugim tudi na Ženiklovec


Izhodišče: Grahovše.
Cilj: Dom pod Storžičem: 1123 m.

Čas: 1 ura in pol.Planinski dom na Kumu

Na vedno dobro obiskanem vrhu Posavskega hribovja se nahaja cerkev sv. Neže z dvema zvonikoma in televizijski stolp, poleg tega pa tudi prenovljeno otroško igrišče. Planinski dom na Kumu je bil nekajkrat razglašen za naj planinsko kočo. Odprt je celo leto vse dni v tednu razen ob ponedeljkih. Opis poti na Kum najdete tukaj


Izhodišče: Vas Mali Kum.
Cilj: Planinski dom na Kumu: 1211 m.

Čas: 1 ura. 
Vsi predlagani planinski izleti so primerni tudi za obisk pozimi. Preberite nasvete, kako se pripraviti na zimski hribovski pohod z otroki.

Planinski dom pri Gospodični – planinski izlet za otroke na Gorjance

Pri planinskem domu pri Gospodični na Gorjancih vas bo pričakalo prenovljeno otroško igrišče, le nekaj korakov stran od doma pa se nahaja izvir studenca Gospodična. Legenda pravi, da ima studenec zdravilne in pomlajevalne učinke. V poletni sezoni planinski dom ni odprt ob ponedeljkih in torkih, od septembra do aprila pa je odprt za konce tedna in praznike. Od Planinskega doma pri Gospodični se lahko podate še na Miklavž na Gorjancih, za kar boste rabili manj kot uro hoje. 


Izhodišče: Gabrje.
Cilj: Planinski dom pri Gospodični: 822 m.

Čas: 1 ura 10 min.Koča na Naravskih ledinah

Koča na Naravskih ledinah je manjša prikupna planinska koča v oskrbi PD Ravne na Koroškem. Leta 2023 s sredstvi akcije Očistimo gore prenovljeno igrišče ponuja nekaj igral za najmlajše. Od koče se lahko odpravite na Uršljo goro, potrebovali boste uro in pol. Koča na Naravskih ledinah je odprta v poletni sezoni vse dni v tednu, pozimi le ob koncih tedna. 


Izhodišče: Žerjav.
Cilj: Koča na Naravskih ledinah: 1072 m.

Čas: 1 ura 45 min. Koča na Hleviški planini

V osrčju Idrijsko-Cerkljanskega hribovja obiščite Kočo na Hleviški planini. Igrišče pri Koči na Hleviški planini je zasnovano kot poučna igralnica (labirint, igrala v različnem nivoju), kjer morajo otroci uporabiti domišljijo, iznajdljivost in kreativnost. Koča na Hleviški planini je odprta ob vikendih vse leto. 


Izhodišče: Idrija.
Cilj: Koča na Hleviški planini: 818 m.

Čas: 2 uri.Planinski dom Košenjak

Obiščite še Planinski dom Košenjak nad Dravogradom. Na poti do doma se izmenjujejo gozd in travniki, lahko pa se podate še na vrh Košenjaka, kar vam bo vzelo še dodatno uro. Planinski dom Košenjak je v poletni sezoni odprt od srede do nedelje, pozimi pa od petka so nedelje. 


Izhodišče: Sveti Janez Krstnik na Ostrici.
Cilj: Planinski dom Košenjak: 1169 m.

Čas: 1 ura.
Prve planinske poti so odlična priložnost, da otroci preko vašega zgleda in iz prve roke izvedo, kako varno v hribe. Kaj vse mora biti v nahrbtniku? Prenesite seznam.
očistimo gore, pohodništvo, aktivno življenje, prosti čas, zdravje, planinski-izleti-z-otroki
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrbno zdravo in aktivno življenje, enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.