Najpogostejše škode doma: Kaj je dobro vedeti?

Kaj je dobro vedeti pri sklenitvi in obnovi zavarovanja doma ter kako ravnati, ko se zgodi škoda.

Doma se lahko pripetijo različne nezgode in škode. Temu se ne da izogniti, lahko pa se izognete večjim finančnim izdatkom, če imate svoj dom ustrezno zavarovan. Pojasnjujemo, kaj je dobro vedeti pri sklenitvi ali obnovi zavarovanja doma ter kako ravnati, če se vam zgodi škoda doma.

Najpogostejše škode, ki se vam lahko zgodijo doma, krije zavarovanje doma. Kritja nekaterih najpogostejših škod so že vključena med osnovna kritja, druga pa lahko dodate ob sklenitvi zavarovanja. Pri sklenitvi prenovljenega zavarovanja doma si lahko kritja povsem prilagodite svojim potrebam. Sklenete ga lahko tudi preko spleta.  

 

Najpogosteje se izlije voda

 

Izliv vode je najpogostejša škoda, ki se pripeti doma, pojasnjujejo naši cenilci. Sledi razbitje stekla in škode, ki so posledica neurij: udar strele, toča, vihar in vdor meteornih voda. A prednjači izliv vode. Kaj pa to sploh pomeni?

 

 

Izliv vode je škoda, ki nastane, če se vodovodne ali kanalizacijske cevi ali naprave poškodujejo ali zamašijo. Vendar kritje velja le, če tovrstne naprave in cevi ustrezno in redno vzdržujete ter niso dotrajane ali izrabljene.

 

Nevarnost izliva vode lahko priključite k zavarovanju doma. Če ste zavarovanje sklenili po spletu, je kritje že vključeno.

 

Zavarovanje doma krije tudi razbitje umivalnika

 

Nesreča nikoli ne počiva in tako se hitro zgodi, da razbijete steklo oken ali vrat. Nevarnost razbitja stekla morate v zavarovanje doma dodati in ne krije zgolj škod na steklih oken in vrat, temveč tudi škodo, ki nastane, če se razbije umivalnik, straniščna školjka ali kad.

 

Pogoste so tudi škode, ki jih doma povzročijo neurja, kot so udar strele, toča, vihar in vdor meteornih voda. Neurjem se ne morete izogniti, lahko pa se nanje pripravite. Z rednim vzdrževanjem okolice doma, čiščenjem žlebov, rednim vzdrževanjem električne napeljave … in seveda s sklenitvijo zavarovanja.

 

Več nasvetov, kako se na neurje pripraviti, lahko preverite tukaj.

 

Razmislite tudi o lastni odgovornosti

Naši cenilci beležijo tudi veliko škod in nevšečnosti zaradi vlomov. Tudi tovrstna nevarnost je vključena v zavarovanje doma .

 

Zavarovanje doma krije škodo, ki je nastala zaradi odtujitve stvari, in tudi škodo, ki je nastala zaradi poškodovanja zgradbe oziroma stanovanjske opreme ob vlomu.

 

Precej pa je tudi nenamernih škod, za katere ste lahko osebno odgovorni, kot so izliv vode v blokih, ugrizi psov in domačih živali, zdrsi in padci oseb na obisku ali pa udarec v tuj predmet s kolesom, skirojem …

 

Zavarovanje doma vključuje le odgovornost iz hišne in zemljiške posesti, zato svetujemo, da k svojemu zavarovanju doma priključite tudi zavarovanje osebne zaščite. To zavarovanje krije škodo, ki jo povzročite drugim osebam. Prav bi vam prišlo v primeru, ko bi vaš pes ugriznil poštarja ali pa bi s kolesom povzročili prometno nesrečo, ali če bi se na smučišču zaleteli v drugega smučarja. Če imate sklenjeno to zavarovanje, potem breme plačila odškodnine prenesete na zavarovalnico.

 

Kako ravnati ob nastanku škode?

Še preden se škoda pripeti, to je že ob samem sklepanju, premislite o nevarnostih, ki grozijo vašemu domu. Ali lahko ogrozijo vaše finančno varnost?

 

Na primer, če živite na območju z večjimi možnostmi poplave, potem se zavarujte za primer poplave in se z zastopnikom posvetujte o primerni višini kritja.

 

Ob nastanku škode najprej poskrbite za lastno varnost in varnost najbližjih, šele potem prijavite škodo. Pri tem vam bo v pomoč, če imate dokazila o vzroku in obsegu škode, zato škodo fotografirajte, shranite račune in poškodovane predmete, dokler se ne dogovorite s cenilcem.

 

 

Za brezskrbno življenje doma si prenesite priročnik za zavarovanje doma. V njem boste lahko prebrali, kako poskrbeti za ustrezna kritja, da bi vam ob škodi zavarovalnica povrnila stroške, na katere pasti morate biti pozorni ob sklepanju zavarovanja za dom ter koliko stane zavarovanje za hišo ali stanovanje in kaj je vključeno v ceno.

 

 

zavarovanje doma, vzdrževanje doma, nepremičnine, prijava škode, škodni primer
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.