Ogenj v kaminu: Najprej varnost, potem romantika

Kamini in kaminske peči: Svetujemo, kako jih izbrati, vgraditi in pravilno uporabljati.

Kamini ali kaminske peči ne le, da pričarajo romantično vzdušje, prinašajo tudi konkretne prednosti. Lahko prihranite pri centralnem ogrevanju. Prostori ogrevani na ta način se ogrejejo hitreje. Poleg tega gre za kurjavo na nefosilna goriva, kar marsikomu predstavlja bližjo izbiro. Toda, kako izbrati in varno uporabljati tovrstne kurilne naprave?

Kamin ali kaminska peč?

Če ste si od nekdaj želeli posedati ob toplem kaminu ali peči, pa na to niste mislili že ob gradnji, še ni prepozno. Najprej preverite, katere možnosti imate na voljo in katera bi bila najbolj primerna za vas:

 

Kamin

Pri nas je vzidava odprtega kamina redkost, veliko več je kaminov z zastekljenim kuriščem, vse ostalo pri kaminu pa je obzidano.

 

Kamin ogreva le en prostor. Če se odločite za toplozračne ali toplovodne kamine, pa lahko z njimi ogrevate več prostorov. To so že pravi sistemi za centralno ogrevanje, saj s cevmi za razvod in ventilatorji poskrbite za kroženje zraka oziroma vode.

 

Priporoča se vgradnja filtrov, ki preprečijo, da se ob režah za vpihovanje zraka nabira umazanija iz zraka, čeprav se dviganju in transportu zraka po stavbi ne boste mogli povsem izogniti.

 

Povedati pa je treba, da je slaba stran teh sistemov precej nizek izkoristek.

 

Kaminska peč

Ima običajno litoželezno kurišče. Za razliko od kamina stoji samostojno in ni obzidana.

 

Če želite podaljšati prijetne trenutke toplote, potem je za vas pravi akumulacijski kamin oziroma akumulacijska kaminska peč.

 

Omenjene kurilne naprave imajo vgrajene posebne grelne kamne ali šamot, ki sprejeto toplotno energijo oddajajo v prostor še dolgo potem, ko je ogenj že ugasnil.

 

Lončena peč

Ima ponavadi obzidano tudi kurišče ter je obložena z lončeno oblogo. Prednost le-te je, da toploto oddaja dlje časa.

 

Štedilniki na drva ter različni gašperčki

Ker nimajo dovoda zraka od zunaj obstaja nevarnost dolgotrajne prikrite izpostavljenosti ogljikovemu monoksidu ali celo zastrupitve z njim. Zato jih odsvetujemo.

 

Preden se lotite vgradnje

Za enostavne objekte, kot so enodružinske hiše, je v zvezi s požarno varnostjo treba upoštevati Smernice za požarno varnost pri načrtovanju, vgradnji in rabi kurilnih in dimovodnih naprav Slovenskega združenja za požarno varnost (SZPV 407).

 

Smernice določajo, kako je z zajemom zraka, postavitvijo kurilnih in dimovodnih naprav, potrebnimi odmiki od gradbenih elementov iz gorljivih materialov, kako je z odvodom dimnih plinov …

 

Če je kamin ali peč predvidena pred gradnjo hiše, je njeno načrtovanje že vključeno v zasnovo požarne varnosti. To je dokument, ki ga mora izdelati strokovnjak za požarno varnost in je sestavni del dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja.

 

Ob naknadni vgradnji se ne zahteva izdelava zasnove požarne varnosti. Vsekakor pa sledite smernicam SZPV 407.

 

Mag. Aleš Glavnik, član upravnega odbora Matične sekcije inženirjev tehnologov pri Inženirski zbornici Slovenije, kot največji napaki ob naknadni vgradnji kamina oziroma peči izpostavlja naslednje:

 

  • Ni dovoda svežega zraka za zgorevanje v kaminu.
  • Ni nameščenega javljalnika CO2.
  • Pri naknadnih vgradnji dimnika se pozabi na požarno ločitev pri prehodu dimnika skozi mansardo ali nadstropje.
  • Dimniške tuljave mnogokrat niso toplotno izolirane s kameno volno.
  • Vgrajujejo se premočni kamini za današnje nizkoenergijske stavbe. Toplotne potrebe so resnično majhne, kamini pa imajo toplotne moči od 5 do 20 kW, kar je preveč.

 

Vgradnjo kurilnih in dimovodnih naprav zaupajte le strokovnjakom, ki bodo zagotovili varno vgradnjo in preverili primernost kurilnih naprav ter materialov.

 

Tako lahko pričakujete tudi manj posrednih težav, na primer zamakanja strehe zaradi naknadne zidave dimnika.

 

Več ognja, manj saj in CO

Gorenje je kemijska reakcija goriva in kisika, pri tem se sproščata toplota in svetloba, izloča pa ogljikov dioksid in drugi dimni plini. Za dobro zgorevanje morate torej zagotoviti kvalitetno gorivo in dovolj kisika.

 

Najprej o kisiku. Da bo kisika dovolj in bo zgorevanje popolno, je potreben dober vlek. Vlek je dovod zraka v gorilno komoro in odvod dimnih plinov v okolje.

 

Priporočamo dovod zraka z zajemom od zunaj in ne iz notranjih prostorov ali kleti, sicer boste morali poskrbeti za zračenje in izključiti možnost hkratnega delovanja naprav, ki sesajo zrak (nape, sušilniki perila).

 

Dimni plini so zaradi višje temperature lažji in se dvigajo. Velja, da je vlek boljši, če je dimnik višji. Vlek je močnejši tudi, če je razlika v temperaturi zunanjega zraka in dimnih plinov večja, zato je običajno kurjenje v hladnejših dneh lažje.

 

Mnogo kurjačev si želi, da ogenj ne bi dogorel takoj, ampak da bi dolgo časa vzdrževali enakomerno toploto. Vendar pozor!

 

Nenehno zapiranje lopute, kurjenje velikih polen ali celo mokrega lesa je škodljivo in nevarno. Izgorevanje namreč ni popolno, zato se tvori več škodljivih plinov: namesto CO2 več CO in saj.

 

Na tuljavi se zaradi tega nabirajo katranske obloge, ki še dodatno prispevajo k slabšemu izgorevanju. Če v takem stanju dimovodne tuljave popolnoma odprete loputo, se lahko vnamejo saje in tvegate dimniški požar.

 

Da boste dovolj hitro prepoznali nevarnost, preberite, kateri so znaki dimniškega požara, dimnik pa naj redno pregleda in čisti pooblaščena dimnikarska služba

 

Pravilno je kurjenje na polno. Ne le, da je manj škodljivo in nevarno, poleg tega s takim kurjenjem ne boste zadimili sosedov.

 

Zdaj pa še o gorivu. Za kurjenje v kaminskih pečeh in kaminih je najprimernejši les, ki da dovolj žerjavice in ustvari manj saj. To je les bukve, gabra in breze. Zaradi smole je les smreke in iglavcev manj primeren.

 

Pri popolnem izgorevanju je pepel svetlosiv do siv brez večjih kosov oglja.

 

Les mora biti torej čist in suh. Nikoli v peči ne kurite časopisnega papirja, ostankov hrane, novoletne smreke, parketa, plastike ali česa drugega.

 

Prijetno že, je tudi varno?

Vžig saj in slabo vzdrževanje dimnikov je še vedno pogost vzrok požarov doma. Naj ne bo odveč, da se vnovič temeljito poučite o ukrepanju, če zagori doma.

 

Da preprečite dimniške požare, naj dimnik in dimovodne naprave redno pregleduje dimnikar. Pepel, ki ga odstranite iz kurišča, se lahko vname še po nekaj dneh. Zato ga hranite v ognjevarni posodi. Previdnost naj velja tudi, če pepel stresete na kompostnik.

 

Zaradi visokih temperatur v okolici kurilne in dimovodne naprave lahko zagorijo gradbeni materiali. Dimnik mora prenesti temperature do 1000 stopinj.

 

Zato upoštevajte smernice, ki predvidevajo 1 m umika gorljivih materialov od dimovodnih naprav.

 

Ko kurite, pa v bližino kamina oziroma peči ne odlagajte oblačil. Preverite tudi podstrešje, da se v okolici dimnika ne nahaja gorljiva navlaka.

 

Poskrbite za ustrezno zavarovanje vašega doma. Zavarovanje za nevarnost požara je del temeljnega zavarovanja doma.

 

Zavarovanje doma lahko le z nekaj kliki sklenete tudi preko spleta.

 

 

Javljalnik požara in ogljikovega monoksida

Priporočamo namestitev javljalnika požara, ki z zgodnjim opozorilom na požar skrajša čas do prihoda gasilcev. Ali veste, kam ga morate namestiti? Preverite članek vse, kar morate vedeti o javljalniku požara. Ob namestitvi certificiranega javljalnika ali drugo požarno zaščito za odkrivanje, javljanje in gašenje požara, vam zavarovalnica prizna popust pri premiji za zavarovanje doma. 

 

Druga nevarnost je zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Kot že rečeno, do izločanja CO prihaja zaradi nepopolnega izgorevanja. V prostor se ta plin, ki ga ne moremo zaznati, izloča zaradi več vzrokov. Najpogosteje se to dogaja pri kurilnih napravah z zajemom zraka od znotraj, če zagotovite premalo zračenja ali pa zaradi podtlaka, ki nastane ob delovanju nape ali drugih naprav, ki sesajo zrak.

 

Mag. Aleš Glavnik: »Zelo vprašljiva je uporaba kuhinjskih nap z odvodom zraka na prosto, saj lahko povzročijo podtlak v kurišču kamina ter potegnejo CO v bivalne prostore.«

 

Nevarnost sproščanja CO v zrak obstaja tudi pri starejših ali nevzdrževanih lončenih pečeh, kjer uhaja skozi mikrorazpoke v šamotu ali lončenih oblogah.

 

Če imate kurilno napravo, je namestitev javljalnika CO obvezna. Da ga boste pravilno namestili in vzdrževali, preverite članek Javljalnik ogljikovega monoksida: Zaznajo, česar mi ne moremo

vzdrževanje doma, popravila, nepremičnine, varnost doma, požarna varnost, zdravje, preventiva, zavarovanje doma
Ne zamudite ničesar!

Izbor najnovejših zgodb in nasvetov za brezskrben vsakdan enkrat na mesec v vašem e-nabiralniku.